West ja Teague Suomessa – tunnelmia Tampereelta
Stephen Westin ja Ysolda Teaguen Suomen kiertue huipentui meet & greet -juhliin Tampereella 24. lokakuuta. Ullan toimitus ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä, vaan hyppäsi autoon ja hurautti paikalle aistimaan fanien tunnelmia viikon varrelta ja jututtamaan suunnittelijaguruja.
Musiikki soi, virvokkeet virtaavat ja lanka juoksee jokaisessa tunnelmallisen baarin pöydässä. Ravintola 931 Tampereella on tämän lauantai-illan ajan joka neulojan unelma. Paikalla ei suinkaan ole pelkkiä tamperelaisia, vaan myös tämän hetken kuumimpiin neulesuunnittelijanimiin kuuluvat Stephen West ja Ysolda Teague, sekä heidän fanejaan ympäri Suomen. Ruoan lisäksi tarjolla on Titityyn ja Lankakauppa Kerän lankaherkkuja. Silmänruokaa tarjoavat Westin ja Teaguen ohjeiden alkuperäisneuleet, joita on ripoteltu sinne tänne – niin seinille kuin pöydille.
Edellisenä iltana järjestetty Westin kurssi Excessorize näkyy monen juhlijan yllä; kaulakorumaisiin neuletöihin on upotettu lankavarastojen erikoisimpien asukkien lisäksi muun muassa kultaketjua, glitteriä ja muovilenkkejä. Ihmiset ovat selvästi löytäneet pienen sisäisen Stephen Westinsä.
Myös Westin huivikurssi on hurmannut monet. Vaikkei mitään varsinaista uutta olisi oppinutkaan, on kurssi inspiroinut ja innostanut myös huivikonkareita.
– Tuntui kuin kaksi hernettä olisi yhdistynyt päässä, kommentoi eräs kurssilainen kokemaansa ahaa-elämystä.
Illan musiikkitarjonnasta vastaa DJ:n lisäksi itse herra West, joka hyppää lavalle ja laulaa livenä uusimman musiikkivideonsa pyöriessä valkokankaalla. Katy Perryn tunnetun Fireworks-hitin säveleen sovitettu Baby you're a knitter saa yleisön ulvomaan naurusta. Kun neulojien pahimmaksi korvamadoksi osoittautuva kappale päättyy, on suunnittelijoiden aika kertoa itsestään hieman lisää.
Taiteiden monitoimimies Stephen West
Moni on ehkä huomannut, että Amsterdamissa nykyisin asuvan Westin tyyli on muuttunut vuosien saatossa paljon räväkämmäksi ja värikkäämmäksi verrattuna hänen suunnittelijanuransa alkuvaiheisiin. Hän epäilee tyylin vaihtumisen johtuvan osin muutosta Eurooppaan. Alunperin Oklahomasta lähtöisin oleva suunnittelija kertoo entisen kotipaikkansa olleen hyvin pieni ja konservatiivinen, eikä siellä ollut paljon taidetta saati värejä. Euroopassa hän on ryhtynyt kokeilevammaksi.
Westin mukaan hänen värikkäässä tyylissään heijastuu hänen tanssitaustansa.
– Opin neulomaan samaan aikaan, kun opin tanssimaan. Rakastin improvisointia modernissa tanssissa, ja myös neulomisessa, West kertoo.
West sanoo vaistojen seuraamisen olevan hänelle tärkeää niin tanssissa kuin neulonnassa. Hänen painajaisprojektinsa olisi mikä tahansa työ, missä on jokin tarkka suunnitelma.
– Kun on tarkka tavoite, voi matkalla tehdä paljon virheitä. En pidä virheistä, mutta pidän vaihtelusta ja mahdollisuuksista. Tykkään muuttaa mieltäni neuloessani, hän kertoo.
West yhdistelee töissään rohkeasti neulepintoja ja värejä. Avoimelta ja ennakkoluulottomalta vaikuttava mies ei pelkää radikaalejakaan yhdistelmiä tai omia inhokkejaan.
– Olen oppinut sanomaan kyllä asioille ja uusille mahdollisuuksille. Ennen inhosin vaaleaa violettia. Sitten aloin miettiä, miten voisin työskennellä sen kanssa ja mihin voisin yhdistää sen, jotta se muuttuisi. Tällainen leikkisyys heijastuu tyylissäni.
Ysolda Teague – käyttövaatteiden sarjoittaja
Skotlantilainen Ysolda Teague on tyyliltään sopiva kontrasti Westin räväkkyydelle. Hillitty ja hiljaisempi Teague on suosiossa muun muassa useaan kokoon sarjoitettujen neuleidensa ansiosta. Myös Tampereen yleisö kiittelee suunnittelijaa runsaammillekin vartaloille sopivista malleista.
– Välitän siitä että neuleet ovat käytännöllisiä ja haluan rohkaista ihmisiä tekemään omia vaatteita. Voisin tehdä malleja, jotka ovat taiteellisia ja sarjoitettu vain pariin kokoon, mutta en ole oikeastaan kiinnostunut sellaisesta, Teague sanoo.
Teague kertoo oppineensa neulomaan kuusivuotiaana. Hän ihastui näkemänsä nuken neulottuun pitsimekkoon, ja pyysi äitiään opettamaan hänet neulomaan. Äiti osasi kuitenkin opettaa vain aina oikein -neuletta, eikä se riittänyt määrätietoiselle Ysoldalle.
Neuleohjeita hän kertoo ryhtyneensä laatimaan, koska ei osannut seurata muiden tekemiä ohjeita.
– En vieläkään osaa, Teague väittää.
Suunnittelijoiden kokemuksia Suomesta
Kumpikaan suunnittelijoista ei ollut aiemmin käynyt Suomessa, mutta joitakin odotuksia heillä silti oli.
– Tiesin että täällä on tosi kylmä ja odotin enemmän lunta, sitä ei vielä ole. Tiesin myös, että täällä on paljon puita ja odotin näkeväni paljon muumeja, mutta niitäkään ei ole näkynyt kauheasti, West kertoo. Hän hämmästeli myös suomalaisten suurta sukanneulomisintoa.
Pelkät muumit eivät ole maailmalla julkkiksia. Sekä Teague että West tietävät myös joitakin suomalaisia neulesuunnittelijoita. He mainitsevat muun muassa Veera Välimäen ja Suvi Simolan, joiden malleja on julkaistu myös kansainvälisissä neulontajulkaisuissa.
Suomalaisten kurssilaisten taitavuus yllätti molemmat suunnittelijat.
– Neulojat ovat olleet kovin varmoja taidoistaan. He eivät pelkää värejä tai aikaavieviä projekteja. Se on aika epätavallista, Teague sanoo.
West kertoo kursseillaan yleensä pieniä temppuja ja vinkkejä neulojille, mutta suomalaisille asiat olivat useimmiten tuttuja juttuja.
– Ja jos he eivät tiedä jotakin, he oppivat sen puolessa minuutissa, West hämmästelee suomalaisten oppimiskykyä.
Vaikka uutta ei olisi oppinutkaan, ovat Teague ja West varmasti inspiroineet suurta suomalaisneulojien joukkoa vierailunsa aikana. Ulla toivoo näkevänsä suunnittelijat Suomen maaperällä pian uudestaan.
Ullan 3 nopeaa kysymystä
1) Suosikkiohjeesi omista malleistasi?
Ysolda Teague: Aina se seuraava ohje.
Stephen West: Minulla on muutama suosikki. Rakastan Penguono-takkiani, koska se on iso ja rakastin sekä sen neulomista että sen pitämistä päällä. Se on pari vuotta vanha, mutta pidän siitä yhä. Se on epätavallista neuleilleni, kyllästyn niihin helposti. Dotted Rays on myös työ, josta pidän yhä paljon.
2) Lankasuosikkisi?
Teague: Matkoilla haluan löytää paikallisia lankoja. On hauska nähdä että täällä on muutamia suomalaisten lampaiden villasta kehrättyjä lankoja.
West: Etsin aina uusia lankoja, joten minulla ei ole mitään yhtä, ikuista suosikkia. Nyt pidän paljon Hedgehog Fibersin langoista.
3) Minkä neuleprojektin ottaisit mukaan autiolle saarelle?
Teague: Jotain hyvin hienoa pitsineuletta, koska kyllästyn helposti.
West: Juuri nyt ottaisin brioche (kaksivärinen patenttineule) -projektin, esimerkiksi jättimäisen brioche-shlanketin*. Teen parhaillaan brioche-peittoa. Voisin ottaa sen mukaan ja neuloa sitä niin kauan, että se peittäisi koko saaren!
*Shlanket on Westin luoma termi huivin (shawl) ja peiton (blanket) yhdistelmälle.