Ulla 01/19

Kysy Ullalta

Nettineulelehti Ulla, Ullablog

Mikä Ulla on? Mistä nimi Ulla on peräisin?

Ulla on suomalainen neuleharrastajien toisille neuleharrastajille tekemä nettineulelehti. Myös sinä voit osallistua Ullan tekemiseen: voit lähettää neuleohjeita, neuvoja tai artikkeleita pakinoista reportaaseihin tai mitä tahansa neuleaiheista mieleesi tuleekaan. Lue lisää aineistosta »

Ulla-nimi valittiin pitkän pohdinnan jälkeen eikä nimellä ole yhteyttä yhteenkään Ullaan. Kun Neuleyhdistys Ulla perustettiin, halusimme suomalaisen, helposti muistettavan nimen. Ulla on lyhyt, ytimekäs, kodikas, klassinen ja retrohenkinen, joten valitsimme sen.

Miksi Ullan osoite on ullaneule.net?

Kun Ulla perustettiin, ulla.fi/.com/.net olivat jo varattuja, joten turvauduimme seuraavaksi parhaimpaan vaihtoehtoon. Ulla on joka tapauksessa yksinkertaisesti Ulla ja Ullaan voi viitata Ullana, ei Ullaneuleena), vaikka sen osoitteessa onkin sana "neule".

Milloin ensimmäinen Ulla ilmestyi? Koska ilmestyy seuraava Ulla?

Ensimmäinen Ulla ilmestyi 16.10.2004.

Ulla ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Ullan ilmestymisajoista ja aineiston deadlineista tiedotetaan Ullablogissa.

Kuinka paljon Ullassa on kävijöitä?

Vuonna 2008 kävijöitä oli keskimäärin 1 900 päivässä. Lue lisää Ullablogista.

Missä Ullan vanhat numerot ovat?

Vanhat numerot ovat arkistossa, joka löytyy Ullakolta tai vuoden 2007 numeroista alkaen myös klikkaamalla navigaation Arkisto-linkkiä. Vuonna 2004 ilmestyi yksi numero ja vuodesta 2005 alkaen Ulla on ilmestynyt kolme kertaa vuodessa.

Huomaa, että Ullakko- ja Info-osiot ovat aina osa uusinta Ullaa ja että Ullablog on oma, erillinen kokonaisuutensa.

Ekstrat

Varsinaisten numeroiden lisäksi Ulla julkaisee satunnaisesti ekstroja. Ekstrat eivät ole kokonaisia numeroita, vaan vastaavat lähinnä perinteisten lehtien liitteitä. Ekstrat löydät aina niiden ilmestymisen jälkeen silloisen numeron etusivulta ja uuden numeron ilmestymisen jälkeen Arkistosta.

Tähän mennessä ekstranumeroita on ilmestynyt seuraavasti:

Ullablog

Ullablog on Ullan tiedotuskanava, jolla kerrotaan kuulumisia sekä tiedotetaan ajankohtaisista ja muista kiinnostavista asioista. Ullablogista löydät myös Ullan ilmestymispäivät ja aineiston aikataulun.

Ullablog on ilmoitettu Blogilistalle. Jos olet rekisteröitynyt sinne, voit tilata Ullablogin suosikkeihisi. Ullablogilla on myös RSS- ja Atom-syötteet.

Ullalammas ja Ullan napit

Ullalampaan on alunperin piirtänyt KirsiÄr. Lammas esiintyi ensimmäisen kerran KirsiÄr:n Neuletiheys-blogissa lokakuussa 2005. Pyysimme lammasta Ullan käyttöön ja Kirsi luovuttikin ystävällisesti lampaan Ullan maskotiksi. Kiitos Kirsille!


Ullan napit

Ullan napit on tehnyt Tiina Kainulainen. Kiitos Tiinalle!

Jos haluat linkittää Ullaan napin avulla, tallenna nappi omaan webbisivutilaasi / blogiisi, Ullan sivuilla olevien kuvien avulla linkittäminen ei onnistu.

Linkittäminen onnistuu joko blogisivustosi ohjeiden mukaan tai esim. näin:

  1. PC: Valitse kuva hiiren oikealla näppäimellä ja valitse Save As... / Tallenna kuva nimellä...
    Mac: Paina CTRL + hiiren näppäintä ja valitse Save As... / Tallenna nimellä... tai raahaa kuva haluamaasi kansioon.
  2. Siirrä kuva palveluntarjoajasi ohjeiden mukaan oikeaan paikkaan.
  3. Seuraava HTML:n pätkä tekee kuvasta linkin - vaihda kuvannimi.gif:in kohdalle kuvan oikea nimi ja oikea polku kuvaan:

    <a href="http://www.ullaneule.net/"><img src="kuvannimi.gif" alt="Ulla"></a>

 

Ullan aineisto

Ovatko Ullan ohjeet todellakin ilmaisia?

Kyllä, Ullan ohjeet ovat ilmaisia ja vapaita henkilökohtaista käyttöä varten. Voit neuloa Ullan ohjeiden mukaan itsellesi tai lahjaksi.

Saanko myydä Ullan ohjeiden mukaan tehtyjä tuotteita?

Ilman lupaa et saa käyttää Ullan neuleohjeita tai muuta aineistoa kaupallisiin tarkoituksiin etkä myydä Ullan ohjeiden mukaan tehtyjä tuotteita.

Ullan aineiston tekijänoikeudet kuuluvat aineiston tuottajalle: ohjeen suunnittelijalle, valokuvaajalle, artikkelin kirjoittajalle jne. Jos haluat käyttää Ullan aineistoa kaupallisiin tarkoituksiin, ota yhteyttä aineiston tekijään. Hän voi kertoa, miten saat käyttää aineistoa. Aineiston tuottajan yhteystiedot ovat ko. numeron Tekijät-sivulla, jonne on myös linkki ohjeesta. Ota ensin yhteyttä suoraan, vasta sitten Ullan kautta. Huomaathan, että Ulla on ilmestynyt jo vuodesta 2004 ja vanhimpiin numeroihin ohjeita lähettäneitä voi olla hankala tavoittaa.

Saanko linkittää Ullan kuviin (jos mainitsen lähteen) tai kopioida Ullan kuvia tai tekstiä?

Älä linkitä Ullan kuviin missään tapauksessa! Kuviin linkittäminen ilman lupaa on tekijänoikeusrikkomus, vaikka ilmoittaisit lähteen kuvan yhteydessä.

Jos linkität Ullan kuviin niin, että ne näkyvät osana viestiäsi esim. jollakin keskustelupalstalla, kuva ladataan joka kerta palvelimeltamme, kun viestisi luetaan. Se lisää Ullan palvelimen webbiliikennettä, jota on käytössä rajallinen määrä kuukaudessa. Emme halua, että linkityksen takia liikennemäärät kasvavat niin suuriksi, että Ullan sivut ovat tilapäisesti poissa käytöstä tai Ullan ylläpitokustannukset kohoavat.

Jos haluat käyttää Ullan kuvia tai tekstiä, ota yhteyttä kuvaajaan tai tekstin kirjoittajaan. Helpoimmin se onnistuu ohjeen kirjoittajan kautta. Ilman lupaa et saa kopioida Ullan kuvia tai tekstiä ja julkaista niitä uudelleen.

Haluaisin tarjota lankakaupassani Ullan ohjeita asiakkailleni. Mitä voin tehdä?

Suosittelemme, että otat yhden kopion esille lankakauppaasi ja ohjaat siitä kiinnostuneet asiakkaat nettisivuillemme. Et saa jakaa ohjeita ilman ohjeen kirjoittajan lupaa.

Löysin ohjeesta virheen. Mitä teen?

Jos löydät ohjeesta virheen, ota yhteyttä mallin suunnittelijaan sähköpostilla tai lähetä sähköpostia Ullalle.

Kuinka luotettavia esittelynne ovat? Maksaako joku teille lankojen kehumisesta tai niiden käyttämisessä ohjeissa?

Ostamme itse langat neulemalleihimme. Jos saamme lankoja lahjoituksena, mainitsemme siitä ohjeen yhteydessä. Lankaesittelyt ja –vertailut ovat täysin puolueettomia.

Mistä saatte kirja-arvostelujen kirjat?

Kirja-arvosteluihin saamme kirjoja monta eri kautta. Jos kirja on uusi, voimme pyytää kustantajilta arvostelukappaleen. Saamiamme arvostelukappaleita on sittemmin mm. arvottu Ullan parhaat -kyselyyn osallistuneiden yhdistyksen jäsenten kesken ja annettu pikkujouluvisailujen tai muiden kisojen palkintoina.

Lisäksi jotkut hankkivat kirjoja ensin itselleen ja kirjoittavat sen jälkeen niistä arvion Ullaan - eikä mikään estä lainaamasta kirjaa kirjastosta ja kirjoittamasta siitä arviota, jos kirja sopii Ullan teemaan tai on muuten klassikko ja kiinnostava.

Miksei ohjeissa ole enemmän kokoja?

Suurimmaksi osaksi ohjeissa esiintyvät neuleet tulevat omaan käyttöömme, joten ohjeissa olevat koot ovat tekijöilleen sopivia. Yritämme saada ohjeisiin useampia kokoja, mutta useiden eri kokojen ohjeen kirjoittaminen on työlästä.

Meistä kukaan ei ole alan ammattilainen, joten ohjeissa saattaa olla tämänkaltaisia puutteita. Omat ohjeet syntyvät usein pitkällisen uurastuksen tuloksena ja parhaan lopputuloksen löytäminen on saattanut vaatia paljon purkamista ja uudelleen yrittämistä. Ammattitaito ei aina riitä siihen, että lopullista ohjetta osaisi suoraan muuttaa isompaan kokoon. Toisten kokojen ohjeistaminen vaatisi usein nimittäin sitä, että todella kokeilee ohjeen toteuttamista itse ennen sen julkaisua. Siihen resurssimme eivät valitettavasti riitä. Pyrimme kuitenkin siihen, että Ullassa olisi monenlaisia ohjeita tarjolla, jotta jokainen löytäisi lehdestä jotakin kiinnostavaa.

Toiveet, palaute

Toteutatteko te toiveita?

Toteutamme toiveita parhaamme mukaan! Hyvät ideat ovat aina avuksi lehteä suunniteltaessa.

Huomaa kuitenkin, että Ulla on tekijöilleen harrastus emmekä voi luvata mitään. Aina kannattaa kuitenkin toivoa! Jos toiveesi ei toteudu seuraavassa Ullassa, ehkä joku tarttuu ideaan myöhemmin.

Jätä toiveesi Ullablogiin tai Ravelryn Ulla Knits -ryhmään.

Teknisiä kysymyksiä

En pääse uusimpaan Ullaan selaimen suosikkilistan kautta. Missä vika?

Ullan saitilla käytetään uudelleenohjausta niinkuin esim. Knittyn saitillakin. Sinut ohjataan aina uusimpaan numeroon osoitteesta http://www.ullaneule.net/. Näin vanhojen numeroiden sivujen osoitteet eivät muutu ja vanhat linkit Ullan sivuille pysyvät ehjinä.

Suosikkeihin tallentaminen vaatii hieman käsityötä. Jos tallennat Ullan suosikkeihisi ensimmäistä kertaa, muokkaa osoitetta käsin ja poista alihakemiston/numeron osuus osoitteesta (ts. osoitteen lopussa oleva numerosarja, esim. 0104/, jos laitoit jo ensimmäisen Ullan suosikkeihisi). Jos olet jo tallentanut Ullan suosikkeihin, muokkaa osoitetta samalla tavalla ja löydät aina uusimman Ullan.

Lyhyesti: tarkista, että suosikkilistassasi Ullan osoite on http://www.ullaneule.net/ ilman numeroita osoitteen lopussa.

Ullan kuvat eivät näy!

Jos Ullan kuvat eivät näy, hyvin todennäköisesti syynä on Ullan sivuilla oleva kuvien linkityksen esto ja/tai palomuuriohjelmasi asetukset.

Miksi sivuilla on kuvien linkityksen esto?

Huomasimme, että useat netin käyttäjät eivät kunnioittaneet Ullan tekijöiden tekijänoikeuksia ja sitä, että liikennöinti maksaa. Ullan kuvia linkitettiin hyvin monelle suositulle sivulle, ja jossain vaiheessa suuri osa liikenteestä (jopa neljännes!) oli pelkkien kuvien lataamista.

Valitettavasti joillakin kävijöillä kuvien näkyminen lakkasi linkityksen eston jälkeen, mutta jouduimme valitsemaan kahdesta pahasta pienemmän.

Mitä voin tehdä?

Jos kuvat eivät näy, tarkista, lähettääkö selaimesi referer-tietoja tai estääkö palomuuriohjelmasi referer-tietojen lähettämisen ja muuta asetuksia niin, että referer-tieto lähetetään. Jos se ei auta, lisää ullaneule.net palomuuriohjelmasi luotettujen sivustojen listalle. Jos käytät Firefox-selainta, muuta myös asetus "salli luotettujen sivustojen asentaa ohjelmia".

Lisäapua asetusten muuttamista varten löydät helpoimmin palomuuriohjelmasi mukana tulleesta dokumentaatiosta sekä palomuuri- että selainohjelman helpistä.

Mikä on referer?

Yksinkertaisesti sanottuna referer on yksityisyyteen liittyvä tieto, jonka selain välittää sivulle tullessaan. Se kertoo, mikä on edellisen vieraillun sivun osoite, ts. sen avulla on mahdollista nähdä, miltä sivuilta Ullan sivuille tullaan tai mikä sivu pyytää lataamaan kuvan. Jos selain tai palomuuriohjelma estää refererin lähettämisen, webbipalvelimet eivät pysty tallentamaan liikkeitäsi sivuilla, mutta samaan aikaan sivut eivät myöskään pysty tunnistamaan, että olet niiden kannalta oikeassa osoitteessa.

Kuvia ladattaessa referer-tiedot kertovat palvelimelle, mistä osoitteesta kuvanlatauspyyntö tulee. Jos pyyntö tulee muusta osoitteesta kuin www.ullaneule.net tai jos tietoa ei anneta palvelimelle (referer on tyhjä), kuvien lataaminen estetään.

Lähetä kysymyksesi osoitteeseen
ulla @ ullaneule.net

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.