Ulla 03/15

Kääntöneuleet

Vicki Twigg alkoi pohtia, kuinka kaksivärisestä joustinneuleesta saisi kaunista sekä oikealla että nurjalla puolella. Testailujen ja pohdintojen tuloksena syntyi uusi tekniikka, jonka hän nimesi Twigg stitchiksi. Kääntöneuleet on erittäin hyvä perusteos Twigg stitchin maailmaan.

Vicki on sisäistänyt neulemaailman erilaisuuden. Eri puolilla maailmaa pidetään lankoja eri käsissä ja neulotaan silmukoitakin vähän eri tavoin. Ennen silmukoiden luomista kerrotaankin erilaiset lankojen pitämisen vaihtoehdot. Erilaisia aloitusvaihtoehtoja on yksitoista, ja jokaiselle löytyy se oma tuttu tapa, josta on helppo aloittaa uuden tekniikan sisäistäminen. Eri vaihtoehtojen ohjeistuksen yhteydessä sivujen yläreunassa on kuvat reunuksesta neuleen molemmilta puolilta. Tämä on mielestäni erittäin hyvin konkretisoitu ja auttaa myös aloituksen valinnassa.

Kirjassa opastetaan pitämään eriväriset langat eri sormilla "kuten kirjoneuletta tehdessä". Itselläni kuitenkin on tapana pitää aina toinen lanka roikkumassa työn taustalla, toinen lanka etusormella, tai molemmat etusormella. Näin ollen sitkeästi ja jääräpäisesti ajattelin että kyllähän tämän tekniikan on heti onnistuttava myös näin. Kolmannen kerroksen jälkeen totesin, että ei tule (heti) onnistumaan, joten palasin kirjan kuvien pariin.

Ensimmäiset kolme kerrosta tuskailin lankojen järjestyksen kanssa, koska aina kerroksen alussa pitää vaihtaa lankojen järjestys sormilla toisinpäin. Tässä kohtaa opin muistamaan, että "oikea silmukka on takana, nurja edessä", eli oikein neulottavan silmukan lanka tulee keskisormen yli ja nurjana neulottavan silmukan lanka etusormen yli. Näin ei tarvitse miettiä väriä, vaan voi seurata neuletta. Tästä aloin päästä normaaliin neulevauhtiin ja mietin, että olisipa helpompi neuloa suljettua neuletta, kun ei tarvitsisi hidastella neuleen kääntämisen yhteydessä. Kirjassa on onneksi ohjeita niin tasona kuin suljettunakin neulottaviin neuleisiin.

“Kääntöneuleet,

“Kääntöneuleet,

Kirjaan on kerätty myös neuvot useisiin erilaisiin päättelyihin, kavennuksiin, levennyksiin ja jopa virheiden korjaamiseen. Tekniikkasivuilla on käytetty hyödyksi sivujen yläreunat ja sijoitettu sinne kuvat neulottavasta työstä molemmin puolin. Tämä auttaa etenkin alussa mahdollisten virheiden huomaamisessa. Ohjeiden lomassa on myös tietoiskulaatikoita ohjeen tekniikoihin liittyen, esimerkiksi värin vaihtamisesta erilaisissa neulepinnoissa. Kirjan lopussa on myös uusien lyhenteiden tiedot ja hyvä sisällysluettelo. Kuvat esittelevät neuleita pääosin ansiokkaasti. Ainoa asia, mikä jää harmittamaan, on jo kansikuvastakin nähtävissä. Kaikki kuvat neuleista, jotka eivät ole pipoja, on leikattu niin että mallin päälaki jää pois.

Tämän tekniikan ensimmäiseksi kirjaksi sisältöä on erittäin paljon ja opeteltavaa riittää pitkäksi aikaa. Ohjeita on hyvin helposta joustinkaulaliinasta haastavampiin kolmiohuiveihin ja kirjoneuleisiin. Kirjan lopussa on myös pieni pintaneulekirjasto, johon on hyvä tutustua sen jälkeen, kun on opetellut neuleen aloituksen ja päättelyn ja kokeillut muutaman valmiin ohjeen.

Vicky Twigg: Kääntöneuleet
Suomennos: Kristel Nyberg
Minerva Kustannus Oy, 2015
ISBN 978-952-312-173-7

Teksti

Johanna Koski

Lisää Johannasta

Ulla 03/15 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Suvi Heikkilä:
Patalappukirja

Reeta Huhtala:
Kerrospukeutumista Fiskarsilaisittain

Reeta Huhtala:
Maisteritason sukkakirja tosineulojille

Reeta Huhtala:
Neulo ilman puikkoja

Reeta Huhtala:
Ulkoa ja sisältä aukeavan kerän keriminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
2021: Neulontaseikkailu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Saumatta ja sovittaen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
West ja Teague Suomessa – tunnelmia Tampereelta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia romantikolle

Karoliina Härkönen-Clive:
Villasukat – kädenojennus turvapaikanhakijoille

Karoliina Härkönen-Clive:
Anna Verschik: Saumattomat neuleet

Johanna Koski:
Kääntöneuleet

Nea Nygård:
10 faktaa Stephen Westistä

Useita kirjoittajia:
Uusia sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia trendilankoja

Useita kirjoittajia:
Tweediä ja tekstuuria

Useita kirjoittajia:
Täysvillaiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Värien juhlaa villasekoitteissa

Vi0let:
Koukkuneulonta ‐ neulottu lopputulos virkkaamalla?

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.