Ulla 03/15

Kerrospukeutumista Fiskarsilaisittain

Kerroksia on Fiskarsissa asuvan Piitu Nykoppin tunnelmallinen neulekirja, jonka neulemallit edustavat nykyisin kovasti pinnalla olevaa väljää ja yksinkertaista suunnittelua maustettuna erilaisilla pintaneuleilla. Kirja on mukavan pienikokoinen ja kovakantinen. Kannen vaalea rauhallisuus jatkuu sisäsivuille.

Kuvat noudattelevat mittasuhteiltaan systemaattisesti kirjan muotoa siten, että sivun täyttää yksi iso kuva tai neljä tai yhdeksän pientä. Luonnollisen ja välittömän oloisissa, mutta kuitenkin huolellisesti harkituissa kuvissa on neuleiden lisäksi Fiskarsin maisemia. Joidenkin tummempien neuleiden yksityiskohtia tai rakennetta on kuvista välillä vaikea erottaa, mutta kutakin ohjetta onneksi täydentää kaavakuva mittoineen.

Ohjeet ovat suurimmaksi osaksi yläosia ja mukana on muutama huivi, pipo ja kämmekkäät. Malleissa leikitellään erilaisilla tekstuureilla ja pintaneuleilla, joiden mukaan ohjeet on jaoteltu kokonaisuuksiksi. Värejä ja erilaisia raitoja hyödynnetään ohjeissa myös. Kirjan erikoisemmat tekniikat ovat varjoneule (ts. illuusioneule) ja dominoneule, joista suunnittelija saa irti mielenkiintoisia ja kauniita ratkaisuja. Paidoissa ja takeissa on erilaisia rakenteita, mutta yleisin neulomissuunta on helmasta ylös. Suurin osa toteutuksista on mahdollisuuksien rajoissa saumattomia ja enemmän väljiä ja laatikkomaisia kuin tyköistuvia. Kokoja on laskettu yleensä kolmesta viiteen väliltä XS-XL.

Kirjan neuleissa on käytetty pääasiassa korkealaatuisia luonnonkuituja, villan lisäksi erityisesti silkkiä, silkkisekoitteita sekä alpakkaa. Lankavalmistajista ovat edustettuna mm. Garnstudion DROPS-langat sekä Pirtin kehräämö. Omaa silmääni miellyttivät erityisesti oikeilla ja nurjilla silmukoilla leikkivä, rento Rytmi-takki sekä Haamu-paita, jonka raglan-linjat on nostettu olkapäille. Ohuessa yksivärisessä Laine-paidassa on kaunis ja kevyt aaltoileva kuvio, kun taas Risla-dominoneuletakki houkuttelee väreillään. Tästä kirjasta neuloisin mielelläni useammankin rennon oleiluvaatteen viileneviin syysiltoihin.

Piitu Nykopp: Kerroksia
Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2015
ISBN 978-951-31-8420-9

Teksti

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 03/15 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Suvi Heikkilä:
Patalappukirja

Reeta Huhtala:
Kerrospukeutumista Fiskarsilaisittain

Reeta Huhtala:
Maisteritason sukkakirja tosineulojille

Reeta Huhtala:
Neulo ilman puikkoja

Reeta Huhtala:
Ulkoa ja sisältä aukeavan kerän keriminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
2021: Neulontaseikkailu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Saumatta ja sovittaen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
West ja Teague Suomessa – tunnelmia Tampereelta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia romantikolle

Karoliina Härkönen-Clive:
Villasukat – kädenojennus turvapaikanhakijoille

Karoliina Härkönen-Clive:
Anna Verschik: Saumattomat neuleet

Johanna Koski:
Kääntöneuleet

Nea Nygård:
10 faktaa Stephen Westistä

Useita kirjoittajia:
Uusia sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia trendilankoja

Useita kirjoittajia:
Tweediä ja tekstuuria

Useita kirjoittajia:
Täysvillaiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Värien juhlaa villasekoitteissa

Vi0let:
Koukkuneulonta ‐ neulottu lopputulos virkkaamalla?

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.