Ulla 03/15

Uusia trendilankoja

Online Linie 371 Spina

Online Linie 371 Spina kerä

Linie 371 Spinan kerä on painoonsa nähden huomattavan muhkea ja pörröinen. Ensivaikutelman perusteella lanka tuntuu sopivalta vaikka sisustustyynyyn tai muhkeaan tuubihuiviin talven pakkasille. Käsituntuma kerästä ja mallitilkusta on pehmeä. Alpakan pistelevyys kuitenkin tuntuu mallitilkussa, kun sitä kokeilee kaulaa vasten.

Langan pohjana on kaksi vaaleaa tekokuitusäiettä, joiden ympärille muut kuidut kietoutuvat pörröisenä ja tupsumaisena halona. Värikartassa on vain viisi sävyä: musta, valkoinen, testattu harmaa, beige ja ruskea.

Langan neulominen oli sen itseensä takertuvasta koostumuksesta (ja paksuista puikoista) johtuen hieman haastavaa. Omalla käsialallani mallitilkun oikea puoli jäi epätasaisen raidalliseksi, mitä pesu kyllä tasoitti. Nurja puoli sen sijaan oli miellyttävän tasainen. Testaajan puikkokoot loppuivat kesken, joten tilkku neulottiin suositusta hieman pienemmillä 8 mm puikoilla. Pesun jälkeen tilkku oli pienemmistä puikoista huolimatta lähes suositustiheydessä. Pesu myös pörrötti tilkun pintaa vielä hieman lisää.

Pörröisyys herättää epäilyksen nyppyyntymisestä, mutta ehkei tästä langasta ole tarkoituskaan neuloa kovalle hankaukselle joutuvia vaatekappaleita. Testaaja saattaa jatkaa langan parissa aseenaan puikkojen sijasta virkkuukoukku ja visionaan pehmoeläin.

Online Linie 371 Spina tilkku

Langan tiedot

40 % polyakryyliä, 36 % alpakkaa, 14 % villaa, 10 % polyamidia
50 g = 95 m
Puikkosuositus: 9–10 mm
Tiheys: 8 s ja 12 krs = 10 cm
Käsinpesu

Online Linie 372 Voletta

Online Linie 372 Voletta kerä

Syksy on se aika vuodesta, kun satunnaisesti neulovat todennäköisimmin astelevat lankakauppaan. Heitä varten tulee tarjolla olla erikoisempia ja huomion kiinnittäviä niin kutsuttuja trendilankoja, jollaiseksi myös Volettan voi lukea. Paksuilla puikoilla neulottava ja hieman pörröinen lanka on omiaan ihastuttamaan sunnuntaineulojan, tai ehkä pikemminkin syyssunnuntaineulojan. Lanka sisältää yllättävän suuren määrän luonnonkuituja; melkein puolet villaa, hieman vähemmän alpakkaa ja vain kuusi prosenttia polyamidia. Se tuntuukin ihan pehmoiselta ihoa vasten, joten sisällön puolesta lankaa ei juuri voi moittia.

Rakenne on kuitenkin se, mikä saattaa jakaa mielipiteitä. Langan tumma pohja näyttää koostuvan muutamasta ohuesta mutta pörheästä säikeestä. Noin viiden sentin välein tässä pohjassa on värikkäitä, paksumpia sattumia, jotka muodostavat pampuloita valmiissa neulepinnassa. Sattumat tekevät langan neulomisesta myös hieman haastavampaa tasaiseen lankaan verrattuna. Höttöisestä rakenteestaan huolimatta lanka ei katkea aivan helposti tai vahingossa. Saksia katkaisemiseen ei kuitenkaan tarvitse, vaan jokaisen käsivoimat varmasti riittävät.

Kun valitsee riittävän paksut puikot, on tuloksena ilmavaa ja kevyttä neulepintaa. Lanka on myös melko riittoisaa. Kolmesta kerästä saa jo hyvänkokoisen kaulahuivin. Lanka vaikuttaakin sopivalta langalta nimenomaan simppeleihin huiveihin. Kastelun ja kuivauksen jälkeen testitilkun pinnasta tuli kenties vielä kevyemmän oloista. Mahdollista tasoittumista ei muhkuraisesta neulepinnasta kuitenkaan huomaa. Tilkkua pitää tarkastella läheltä, jotta erottaa kumpi on oikea ja kumpi nurja puoli. Muhkuraisuus tekee langanpäiden piilottamisesta helppoa.

Langasta on saatavilla seitsemän syksyyn sopivaa väriä. Testatun pinkin lisäksi värikkäisiin vaihtoehtoihin kuuluu petroolinsininen ja vihreä. Näiden lisäksi värikartassa on kaksi erilaista harmaata ja kaksi ruskeaa sävyä.

Online Linie 372 Voletta tilkku

Langan tiedot

48 % villaa, 46 % alpakkaa, 6 % polyamidia
50 g = n. 105 m
Puikkosuositus: 7–8 mm
Tiheys: 10 s ja 15 krs = 10 cm
Hellävarainen 30 asteen pesu

Sirdar Boufflé

Sirdar Boufflé kerä

Boufflé on Sirdarin uusi muotilanka. Akryylin, villan ja nailonin muodostaman pörrön seurana langassa on kikkarainen puuvillasäie. 50 gramman kerä on muhkea, mutta ei erityisen pehmeä. Puuvillasäie tekee langasta epätasaisen. Värikartassa on kahdeksan väriä. Testatun tummanharmaan (727) lisäksi tarjolla on joitakin hillittyjä sekä muutama raikkaan voimakas väri. Mukana kulkeva puuvillasäie on kaikissa väreissä valkoinen.

Lanka takertuu itseensä jo kerän pinnalla eikä neuletuntuma ole juuri sujuvampi. Ainakin tässä värisävyssä tilkusta erottuvat erityisesti vaaleat puuvillalenkit. Efekti muistuttaa hieman lumisadetta analogisessa televisiossa. Ihoa vasten tuntuma ei ole suorastaan karkea, mutta herkkäihoisimpia se saattaa pistellä.

Lanka sopinee "isoilla puikoilla nopeasti valmista" -tyyppisiin projekteihin, vaikka simppeliin huiviin tai ponchoon. Mitään massiivista palmikkoa yksityiskohtaisempaa pintaneuletta työhön ei kannata tuhlata, sillä mallitilkusta hädin tuskin erottaa oikean ja nurjan puolen eron. Langalle ominainen pintatekstuuri ei toki suurempia kommervenkkeja kaipaakaan näyttävän pinnan luomiseksi.

Sirdar Boufflé tilkku

Langan tiedot

42 % puuvillaa, 33 % akryyliä, 15 % villaa, 10 % nailonia
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 6,5 mm
Tiheys: 13 s ja 18 krs = 10 cm
Käsinpesu

Arvioijat

Reeta Huhtala: Online Spina, Sirdar Boufflé

Lisää Reetasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen: Online Voletta

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 03/15 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Suvi Heikkilä:
Patalappukirja

Reeta Huhtala:
Kerrospukeutumista Fiskarsilaisittain

Reeta Huhtala:
Maisteritason sukkakirja tosineulojille

Reeta Huhtala:
Neulo ilman puikkoja

Reeta Huhtala:
Ulkoa ja sisältä aukeavan kerän keriminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
2021: Neulontaseikkailu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Saumatta ja sovittaen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
West ja Teague Suomessa – tunnelmia Tampereelta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia romantikolle

Karoliina Härkönen-Clive:
Villasukat – kädenojennus turvapaikanhakijoille

Karoliina Härkönen-Clive:
Anna Verschik: Saumattomat neuleet

Johanna Koski:
Kääntöneuleet

Nea Nygård:
10 faktaa Stephen Westistä

Useita kirjoittajia:
Uusia sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia trendilankoja

Useita kirjoittajia:
Tweediä ja tekstuuria

Useita kirjoittajia:
Täysvillaiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Värien juhlaa villasekoitteissa

Vi0let:
Koukkuneulonta ‐ neulottu lopputulos virkkaamalla?

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.