Ulla 03/15

Värien juhlaa villasekoitteissa

Austermann Caleido Lace

Austermann Caleido Lace kerä

Austermannin Caleido Lace on ohut alpakkasekoitelanka, jossa langan eri sävyt liukuvat kauniisti toisiinsa. Lanka on yksisäikeinen ja siitä tehty tilkku laskeutuu kauniisti ja tuntuu lämpimältä. Valmiissa tilkussa on alpakalle ominaista hienoista höytyväisyyttä, minkä huomaa myös kerällä olevasta langasta. Vaikka lanka on koostumukseltaan enimmäkseen alpakkaa, siitä tehty mallitilkku ei pistele samalla tavoin kuin jotkut toiset neulomani alpakkapitoiset langat.

Koska lanka on yksisäikeistä, se ei välttämättä kestä purkamista kovin hyvin vaan saattaa pörhistyä. Purkaminen on kuitenkin mahdollista, sillä lanka ei juurikaan tarraudu itseensä. Lankakartassa on kuusi eri sävyä, joten myös testatun kerän vihreitä ja ruskeita sävyjä vierastavat voivat löytää itselleen sopivan värin.

Itse neuloisin langasta lämpimiä asusteita. Yksisäikeisen langan nyppääntymisherkkyys tekee Caleido Lacesta itselleni epätodennäköisen vaihtoehdon kovalle kulutukselle joutuviin projekteihin.

Austermann Caleido Lace mallitilkku

Langan tiedot

85 % (baby)alpakkaa, 15 % uutta villaa
50 g = n. 250 m
Puikkosuositus: 3,5–4,5 mm
Tiheys: 18 s ja 26 krs = 10 cm
Käsinpesu

Cewec Verona Fine

Cewec Verona Fine kerä

Cewecin Verona Fine on yksisäikeinen villa-akryylisekoite, jossa on vaihtuvia väriraitoja. Verona Finen värikartan sävyt ovat kaikki melko sointuvia ja pysyttelevät suhteellisen harmonisessa värimaailmassa. Voisi ajatella langan olevan Noron värikkäiden ja välillä erikoisten värikombinaatioiden beigempi serkkutyttö.

Langan värikartassa on 10 erilaista väriä, joista löytyy useampi sävy rauhallisten maavärien ystäville. Räväkämmille luonteille sopivat kirkkaammat turkoosi- ja punapohjaiset vaihtoehdot.

Langan juoksevuus on 170 metriä 50 grammassa, joten kerä on hyvin riittoisa. Yksisäikeisestä langasta melkein puolet on akryyliä, mikä laskee kerän hintaa. Lanka ei tunnu neuloessa erityisen pehmeältä. Useimmat yksisäikeiset langat eivät kestä käytössä hankaukselle altistumista, joten Verona Fine sopinee parhaiten esimerkiksi pipoihin ja kaulaliinoihin. Valmistajan ohjesivuilla on hauska idea esimerkiksi huivista, jossa on yhdistelty eri väreistä neulottuja neliöitä.

Cewec Verona Fine mallitilkku

Langan tiedot

53 % villaa, 47 % akryyliä
50 g = n. 170 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 19 s = 10 cm
Käsinpesu

Novita Ruska

Novita Ruska kerä

Novitan paksu, ilmava ja yksisäikeinen uutuuslanka Ruska neulotaan suurilla puikoilla nopeasti näyttäväksi neulokseksi. Langan rakenne on tarkemmin tutkiessa mielenkiintoinen, ikään kuin tiiviimmän pohjalangan päälle olisi kiepautettu ohut kerros kontrastiväristä villaa. Rakenne tekee valmiista pinnasta tweedmäisen monisävyisen ja värityksestä elävän.

Lanka myydään 50 gramman kerällä ja metrejä on silmämääräiseen langan paksuuteen verraten vähänlaisesti, noin 72. Omin lupineni olisin alkanut neuloa tätä samoilla puikoilla kuin takavuosien Puroa, mutta kannatti totella vyötettä ja suosituksia. 7 mm:n puikoilla neuloksesta tuli nopeasti valmistuvaa, kauniisti laskeutuvaa, tasaista ja pehmeää.

Suurin osa langasta on akryyliä, mutta neuletuntumaan se ei juuri vaikuttanut. Lanka ei narissut eikä tuntunut nihkeältä tai hiostanut, luultavasti juuri kaksoisrakenteensa ansiosta.

Langan värit liukuvat väristä toiseen muodostaen raidallista pintaa. Värikartta on suppea. Maanläheisistä sävyistä löytyy kaksi erilaista, kylmä ja lämmin. Niiden lisäksi tarjolla on kolme karkkiväriä. Kaikki värivaihtoehdot ovat perusvahvoja valintoja, joille löytyy kaikille varmasti ystävänsä.

Innostuin mallitilkun neulomisen jälkeen kokeilemaan syksyn hittitekniikkaa, puikoitta neulomista. Neuloin loppulangasta sormin superpaksua ja kaunista lankaa, joka pääsee varmasti käyttöön jossain taiteellisemmassa projektissa. Edes sormilla neuloessani en huomannut, että lanka olisi mitenkään hiostanut käsiä.

Novita Ruska mallitilkku

Langan tiedot

70 % akryyliä, 30 % villaa
50 g = 72 m
Puikkosuositus: 7 mm
Tiheys: 13 s ja 20 krs = 10 cm
Käsinpesu

Online Linie 55 Montego Color Waterproof

Online Linie 55 Montego Color Waterproof kerä

Varsin pitkäniminen Linie 55 Montego Color Waterproof sisältää 60 prosenttia merinovillaa ja loput akryyliä. Kerällä lanka näyttää ennen kaikkea nuudelilta, hyvin tiiviiltä ja sileältä. Ainakin testattavana ollut väri 606 on kerällä hyvin kirjava, koska värit vaihtuvat noin 5 cm välein.

Neuloessa Montego halkeili yllättävän usein. Jälkikäteen löysin tilkusta myös silmukoita, joissa yksittäinen langan säie oli jäänyt erilleen. Neuletuntuma oli hieman puuvillamainen. Lanka ei tuntunut joustavalta villalangan tapaan. Jos en olisi tiennyt langan koostumusta, olisin luullut sitä puuvilla-akryyli -sekoitteeksi.

Valmis testitilkku näytti mattapintaiselta. Langssa ei siis ole yhtään kiiltoa, kuten joissain merinovillalangoissa. Käsinpesussa tilkun tiheys muuttui hieman, 13,5 silmukasta 13 silmukkaan. Kerrostiheys (19 krs = 10 cm) ei muuttunut. Lanka ei märkänäkään haissut villalle.

Montegon värikartassa on kahdeksan kirjavaa vaihtoehtoa. Pienet lapset saattaisivat tykästyä langan kirkkaisiin väreihin. Konepestävä lanka soveltuisikin ehkä parhaiten juuri lasten käyttöön.

Online Linie 55 Montego Color Waterproof mallitilkku

Langan tiedot

60 % merinovillaa, 40 % akryyliä
100 g = 100 m
Puikkosuositus: 6–7 mm
Tiheys: 13 s ja 18 krs = 10 cm
Konepestävä

Online Linie 4 Starwool Design Color

Online Linie 4 Starwool Design Color kerä

Starwool Design Color on liukuvärjätty, pyöreäkierteinen ja sileä merinovillalanka, joka koostuu kuudesta ohuemmasta säikeestä. Langan rakenne ja materiaali tekevät siitä huomattavan joustavan ja pehmeän. Lanka suorastaan huutaa "Paijaa minua!" (ainakin allekirjoittaneelle).

Vaikka langassa on monta ohutta säiettä, se ei juuri halkeile neulottaessa. Säikeet huomaa kuitenkin lankoja päätellessä tai langan katkaisukohdissa. Lanka ei myöskään tunnu pörhööntyvän tai nyppyyntyvän kevyen hinkkauksen jälkeen.

Langan värit eivät muutu yllättäen, vaan täplittäin kunnes uutta väriä on enemmän kuin edellistä. Värivaihtelut näyttävät mukavilta myös nurjalta puolelta. Lanka yrittääkin kertoa allekirjoittaneelle haluavansa isona raidalliseksi asusteeksi, ja voisin hyvin kuvitella että kämmekkäät tai irtohihat olisivat omiaan korostamaan langan kaunista väritystä. Väritys voi kuitenkin helposti peittää alleen monimutkaiset pintaneuleet tai pitsikuviot.

Langan värikartassa on vain kuusi sävyä, mikä on harmillinen takaisku muuten niin mukavan ja monikäyttöiseltä vaikuttavan langan maailmanvalloitusyritykselle.

Online Linie 4 Starwool Design Color mallitilkku

Langan tiedot

100 % uutta superwash-käsiteltyä merinovillaa
50 g = n. 125 m
Puikkosuositus: 3,5–4,5 mm
Tiheys: 21 s ja 29 krs = 10 cm
40 asteen konepesu

Svarta Fåret Socky

Svarta Fåret Socky kerä

Svarta Fåretin Socky on villasekoitelanka, joka sopii erityisen hyvin kulutukselle altistuviin neuleisiin kuten lapasiin, sukkiin ja tossuihin. Lanka on kuohkean oloista kerällä ja käsiteltäessä tämä mielipide vain vahvistuu. Vahvuudeltaan Socky vastaa tuttua ja perinteistä Novitan 7 Veljestä.

Sockyn neulominen tuntuu miellyttävältä. Testikerässä on iloiset värit, jotka eivät ainakaan mallitilkussa lätäköidy, vaan tekevät hauskaa pintaa. Värikartasta löytyy niin monivärisiä kuin hillitympiä, meleerattuja sävyjä, joten kukin löytänee itselleen sopivan vaihtoehdon. Kirkkaiden värien lisäksi värikartassa on muutama kahta eri harmaan sävyä sekoittava väri, jotka näyttävät varmasti neulottuina kauniin meleeratuilta.

Neuloin mallitilkun 4 mm puikoilla. Pinnasta tuli ryhdikästä, mutta silti laskeutuvan oloista. Koska langassa on 40 prosenttia tekokuitua, voisi sen olettaa olevan kestävää ja siksi sopivaa juuri kovalle koetukselle joutuviin neuleisiin. Itse ajattelin käyttää testikerän raidoiksi sukkiin, sillä uskoisin herkähkön ihoni kestävän tätä kohtalaisen pehmeältä tuntuvaa lankaa.

Svarta Fåret Socky mallitilkku

Langan tiedot

60 % villaa, 20 % akryyliä, 20 % polyamidia
50 g = 100 m
Tiheys: 22 s ja 32 krs = 10 cm
Konepesu

Arvioijat

Taija Elo: Novita Ruska, Svarta Fåret Socky

Lisää Taijasta

Karoliina Härkönen-Clive: Austermann Caleido Lace, Online Linie 4 Starwool Design Color

Lisää Karoliinasta

Eeva Saviranta: Cewec Verona Fine

Lisää Eevasta

Violet: Online Linie 55 Montego Color Waterproof

Lisää Violetista

Ulla 03/15 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Suvi Heikkilä:
Patalappukirja

Reeta Huhtala:
Kerrospukeutumista Fiskarsilaisittain

Reeta Huhtala:
Maisteritason sukkakirja tosineulojille

Reeta Huhtala:
Neulo ilman puikkoja

Reeta Huhtala:
Ulkoa ja sisältä aukeavan kerän keriminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
2021: Neulontaseikkailu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Saumatta ja sovittaen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
West ja Teague Suomessa – tunnelmia Tampereelta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia romantikolle

Karoliina Härkönen-Clive:
Villasukat – kädenojennus turvapaikanhakijoille

Karoliina Härkönen-Clive:
Anna Verschik: Saumattomat neuleet

Johanna Koski:
Kääntöneuleet

Nea Nygård:
10 faktaa Stephen Westistä

Useita kirjoittajia:
Uusia sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia trendilankoja

Useita kirjoittajia:
Tweediä ja tekstuuria

Useita kirjoittajia:
Täysvillaiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Värien juhlaa villasekoitteissa

Vi0let:
Koukkuneulonta ‐ neulottu lopputulos virkkaamalla?

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.