Ulla 03/15

Neulo ilman puikkoja

Neulo ilman puikkoja on aloittelijoille suunniteltu neulekirja. Aikaisemmasta neulekokemuksesta on toki hyötyä ainakin silmukoiden hahmottamisessa, mutta sormilla ja käsivarsilla neulomisessa on kuitenkin omat jujunsa. Paksulla langalla nopeasti valmista -ajatus viedään tässä kirjassa aivan uudelle tasolle. Miltä kuulostaisi kahdessa tunnissa neulottu torkkupeitto tai iltapäivässä valmistuva kietaisuliivi?

Kirjassa esitellään sormilla ja käsivarsilla neulominen kuvallisin ohjein. Käsivarsilla neulotaan kuten puikoillakin, mutta työtä ei tietysti voi kääntää kerrosten välillä. Käsivarsille mahtuu vain rajallinen määrä silmukoita, mutta kun lanka on riittävän paksua, kolmekymmentäkin silmukkaa riittää peiton leveyteen. Sisustustekstiilien lisäksi kirjassa on ohjeita joihinkin vaatteisiin ja asusteisiin. Sormilla neulomalla on mahdollista saada aikaan erilevyisiä nyörejä, joita yhdistelemällä syntyy koruja, koristeita ja yhtenäisiä pintoja vaikka pöytätablettiin tai käsilaukkuun. Kaikki kirjan ohjeet ovat hyvin yksinkertaisia, ja teknisesti haastavin projekti on varmaankin palmikkotorkkupeitto, jonka todella muhkeassa palmikossa onkin jotain erityisen kiehtovaa. Jokaiselle ohjeelle on myös annettu aika-arvio.

Lankoina on käytetty tunnettujen lankamerkkien paksumpia lankoja, joita on vielä käytetty monikertaisena. Esimerkiksi torkkupeittoon on käytetty Rowan Big Wool super chunky -lankaa (100 g = 80 m) nelinkertaisena. Kirja sisältää myös ohjeen t-paidan leikkaamiseksi neulontalangaksi. Ohueen ja yksinkertaisena neulottuun paksuunkin lankaan tottuneen silmään osa projekteista näyttää ihmisten yllä nukenvaatteilta ylisuurine silmukoineen. Joissakin kirjan neuleista tämä efekti toimii edukseen, joissakin rakenne jää liiankin verkkomaiseksi. Lenkkihuivi vaikuttaa täydelliseltä projektilta upottaa yksittäiset puhumattomat ihkuvyyhdit ja muhkeat käsinkehrätyt ihanuudet, neljä vyyhtiä tunnissa. Kansikuvan kietaisuliivi on myös houkuttelevan näköinen.

Kirjan tekniikkakuvat ovat selkeitä ja projektikuvat kauniita ja huoliteltuja, joskin hieman persoonattomia. Suomennoksessa häiritsee se, että saumojen ompelemisesta puhutaan silmukointina, vaikka kyseessä on vuoropisto, ja yhdistettävät reunat ovat neuleen sivureunat. Kokonaisuutena kirja on kuitenkin ihan käypä johdatus neulontaan, ja ainakin ajallisesti pienet projektit rohkaisevat tarttumaan toimeen. Suosittelisin tätä kirjaa aloitteleville tai helpoista neuleista nauttiville neulojille sekä suureksi kasvaneen lankavaraston pikaiseen laihdutukseen.

Laura Strutt: Neulo ilman puikkoja
Suomentaja: Sari Polvinen
Minerva Kustannus Oy, 2015
ISBN 978-952-312-180-5

Teksti

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 03/15 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Suvi Heikkilä:
Patalappukirja

Reeta Huhtala:
Kerrospukeutumista Fiskarsilaisittain

Reeta Huhtala:
Maisteritason sukkakirja tosineulojille

Reeta Huhtala:
Neulo ilman puikkoja

Reeta Huhtala:
Ulkoa ja sisältä aukeavan kerän keriminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
2021: Neulontaseikkailu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Saumatta ja sovittaen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
West ja Teague Suomessa – tunnelmia Tampereelta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia romantikolle

Karoliina Härkönen-Clive:
Villasukat – kädenojennus turvapaikanhakijoille

Karoliina Härkönen-Clive:
Anna Verschik: Saumattomat neuleet

Johanna Koski:
Kääntöneuleet

Nea Nygård:
10 faktaa Stephen Westistä

Useita kirjoittajia:
Uusia sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia trendilankoja

Useita kirjoittajia:
Tweediä ja tekstuuria

Useita kirjoittajia:
Täysvillaiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Värien juhlaa villasekoitteissa

Vi0let:
Koukkuneulonta ‐ neulottu lopputulos virkkaamalla?

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.