Ulla 03/15

Tweediä ja tekstuuria

Novita Aava

Novitan Aava sisältää keinokuituja ja villaa, mutta kerällä lanka näyttää mielestäni ennen kaikkea alpakalta. Ensimmäisenä mieleeni tuli Rowanin Lima, joka on alpakkaa sisältävä lanka. Aava vaikuttaakin olevan rakenteeltaan samalla lailla ketjumainen kuten Lima, vaikka sen koostumus onkin hyvin erilainen.

Neuloessa lanka tuntui erittäin pehmeältä. Se jousti mukavasti, luultavasti rakenteensa ansiosta. Valitettavasti lanka myös halkeili huomattavasti. Puikko tuntui tuon tuosta nappaavan mukaansa vain osan säikeistä.

Valmis tilkku oli melko pörröinen ja hieman kiiltävä. Neulepinnassa oli selvää epätasaisuutta. Testitilkun tiheys (15 s ja 22 krs = 10 cm) oli tiiviimpi kuin suositustiheys, mutta ei silti mielestäni mitenkään liian tiivis esimerkiksi neuletakkiin. Kaulaliinaan valitsisin varmasti vielä isommat puikot. Käsinpesulla ei ollut vaikutusta tiheyteen.

Aavan värikartta koostuu neljästä vaihtoehdosta, jotka kaikki ovat liukuvärejä. Ainakin testattavana ollut väri 815 sisältää hyvin tummaa harmaata, josta eri mallineuleet eivät välttämättä erotu kovin hyvin. Siksi luulen langan soveltuvan parhaiten neulepinnaltaan yksinkertaisiin neuletöihin. Pehmeä ja paksu lanka olisi varmasti helppo valinta vaikkapa kaulaliinaa varten.

Langan tiedot

72 % akryyliä, 18 % villaa, 10 % polyamidia
100 g = 198 m
Puikkosuositus: 8 mm
Tiheys: 13 s ja 19 krs = 10 cm
Konepestävä

Online Linie 275 Benita

Vaaleaa lankaa värilliseen mohairiin verhottuna. Siinä lyhyt kuvaus Onlinen uutuudesta, Benitasta. Mohairia lanka ei kuitenkaan sisällä, vaan se koostuu miltei puoliksi puuvillasta, 32 prosentista villaa ja viidenneksestä polyamidia. Puuvillan jämäkkyys tuntuu langan vaaleassa pohjassa. Sitä ympäröivä pörheys kuitenkin pehmentää neulomiskokemusta.

Langan neulominen on yllättävän mukavaa ja helppoa. Neulepinta ei ole pehmeintä mahdollista, mutta kastelun ja kuivaamisen jälkeen testitilkun pinta rentoutui ja pehmeni. Langasta voisi neuloa esimerkiksi eläväpintaisen kaulahuivin tai pipon.

Koska neulepinta on langan värityksen ansiosta hieman kirjavaa, on Benita parhaimmillaan yksinkertaisissa pintaneuleissa. Itse suosisin esimerkiksi aina takuuvarmaa sileää neuletta tai helmineuletta. Langasta on toki saatavilla myös yksivärinen luonnonvalkoinen vaihtoehto, jossa pohjalanka ja sitä ympäröivä pörröisyys ovat melko samaa sävyä. Muita värisävyjä on yhdeksän. Testatun punaisen lisäksi saatavilla on kahta erilaista sinistä, harmaa, musta, vihreä, beige, violetti ja hillitty roosa.

Langan tiedot

48 % puuvillaa, 32 % villaa, 20 % polyamidia
50 g = n. 120 m
Puikkosuositus: 5–6 mm
Tiheys: 18 s ja 25 krs = 10 cm
Käsinpesu 40 astetta

Rowan Hemp Tweed

Rowanin uusi villa-hamppusekoite Hemp Tweed herätti testaajassa neuletakkitarpeita. Hamppu tuo hieman karheaan villalankaan aavistuksen kiiltoa. Lanka lienee myös lämmittävyydeltään sopivampi vaihtoehto kuumaverisille, kuin puhdas villalanka. Hemp Tweed on tasaista, pyöreää ja kolmisäikeistä sekä melko tiiviin tuntuista. Myös kerä tuntuu kohtalaisen kiinteältä.

Perinteisiin tweed-lankoihin verrattuna tämän langan värit ovat hyvin rauhallisia, eikä tekstuuria luoda epätasaisella säikeellä tai värillisillä nypyillä. Lankaan ja neulepintaan tuo eloa ainoastaan värillisen villan ja vaalean hampun hienovarainen vaihtelu. Värejä on yhteensä kymmenen dramaattisista tummista sävyistä lempeisiin vaaleisiin. Testattu väri oli tumman siirapin mukaan nimetty Treacle (numero 134).

Mallitilkkua oli suorastaan nautinto neuloa ja sen pinta asettui kauniiksi jo ennen pesua ja pingotusta. Suositustiheyden mukainen tilkku on peittävä ja tasainen. Silmukat erottuvat pinnasta selvästi. Lanka soveltuisikin varmasti erinomaisesti erilaisiin pintaneuleisiin, esimerkiksi kierretyillä silmukoilla tai vain oikeilla ja nurjilla silmukoilla toteutettuihin kuvioihin. Hampulla on taipumus pehmetä käytössä ja pesuissa. Olisikin mielenkiintoista nähdä, miten neuleen ominaisuudet muuttuvat käytön myötä.

Langan tiedot

75 % villaa, 25 % hamppukuitua
50 g = 95 m
Puikkosuositus: 4,5 mm
Tiheys: 19 s ja 25 krs = 10 cm
Hienopesu 30 °C

Schachenmayr Fashion Soft Mix

Schachenmayrin syksyn pörröinen uutuuslanka Fashion Soft Mix tuntuu jo kerällä pehmoiselta, kevyeltä ja pörröiseltä. Langan rakenne on nyt muutaman viime vuoden aikana yleistyneen tavan mukaan polyamidiverkkoa, jonka sisällä on pehmoista kuituhöttöä. Verkko tuo lankaan hyvän vetolujuuden ja kestävyttä. Pörröisyys on ilmavan kuidun ansiota. Kerä on normaalin lankakerän kokoinen, mutta sen paino on vain 25 grammaa.

Fashion Soft Mixin koostumuksesta suurin osuus on polyamidia. 30 prosenttia on alpakkaa ja 25 prosenttia villaa, eli lanka on varmasti lämmintä. Langasta neulotun neulepinnan tuntu on pehmoinen, mutta siihen näyttää jäävän herkästi kiinni kaikki höytyvät. Verkkomainen rakenne tarkoittaa myös sitä, että kovin teräväkärkisillä puikoilla lankaa ei ole mukavaa neuloa, sillä puikon kärki saattaa tökätä langan rakenteeseen kiinni. Lanka ei myöskään solju neuloessa, vaan pikemminkin asettuu paikoilleen.

Langan värikartassa on 11 muodikasta ja klassista väriä painottuen punaisiin ja sinisiin, mutta valittavana on myös harmaa, musta, kamelinruskea ja valkoinen. Langasta jää vahvasti sesonkilangan vaikutelma, mutta myös varovaisen positiivinen mieli. Näin kevyt ja pörröinen lanka vaatii sille hyvin sopivan neuleen, jotta se pääsee oikeuksiinsa.

Langan tiedot

40 % polyamidia, 30 % alpakkaa, 25 % villaa
25 g = n. 113 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 35 krs = 10 cm
Käsinpesu

Sirdar Harrap Tweed

Sirdarin Harrap Tweed -lanka on testaamistani tweed-langoista arkisempi, vaikka sen tarina onkin hieno. Lanka on nimetty Sirdarin perustaneiden Harrapin veljesten mukaan ja värimaailmaan on haettu innoitusta Yorkshiren maalaismaisemista Sirdarin pääkonttorin ympäriltä. Testattavana oli värikartan väreistä vaalein, violetti 106 pinkeillä, punaisilla ja oransseilla nypyillä. Värikartassa on yhteensä kahdeksan väriä, joista suurimmassa osassa on mukana kontrastivärisiä nyppyjä. Lanka koostuu kolmesta säikeestä, jotka edelleen jakautuvat violettiin ja valkoiseen säikeeseen.

Lankaa oli helppo neuloa. Se ei halkeillut, mutta oli rouhean rakenteensa ansiosta hieman takertuvaa. Pinnasta tuli kuitenkin siisti, vaikka silmukkatiheyteni jäi (4,5 mm puikolla neulottuna) hieman ohjetiheyttä löysemmäksi. Sormituntuma ei sen sijaan ollut miellyttävin mahdollinen ja lanka tuntuu korkeaan tekokuitupitoisuuteensa nähden hieman karkealta. En käyttäisi lankaa suoraan ihoa vasten pidettäviin vaatteisiin tai asusteisiin, mutta kauniita palmikko- tai pintaneulepaitoja tästä varmasti saisi. Kenties tekokuitulisän ansioksi voidaan lukea, että neulottu pinta tuntuu melko kevyeltä ja suurikaan vaatekappale ei täten painaisi kohtuuttomasti.

Langan tiedot

40 % nailonia, 30 % villaa, 24 % akryyliä, 6 % viskoosia
50 g = 115 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Konepesu villapesuohjelmalla

Arvioijat

Hanna-Kaisa Hämäläinen: Online Benita

Lisää Hanna-Kaisasta

Reeta Huhtala: Rowan Hemp Tweed, Sirdar Harrap Tweed

Lisää Reetasta

Violet: Novita Aava

Lisää Violetista

Eeva Saviranta: Schachenmayr Fashion Soft Mix

Lisää Eevasta

Ulla 03/15 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Suvi Heikkilä:
Patalappukirja

Reeta Huhtala:
Kerrospukeutumista Fiskarsilaisittain

Reeta Huhtala:
Maisteritason sukkakirja tosineulojille

Reeta Huhtala:
Neulo ilman puikkoja

Reeta Huhtala:
Ulkoa ja sisältä aukeavan kerän keriminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
2021: Neulontaseikkailu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Saumatta ja sovittaen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
West ja Teague Suomessa – tunnelmia Tampereelta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia romantikolle

Karoliina Härkönen-Clive:
Villasukat – kädenojennus turvapaikanhakijoille

Karoliina Härkönen-Clive:
Anna Verschik: Saumattomat neuleet

Johanna Koski:
Kääntöneuleet

Nea Nygård:
10 faktaa Stephen Westistä

Useita kirjoittajia:
Uusia sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia trendilankoja

Useita kirjoittajia:
Tweediä ja tekstuuria

Useita kirjoittajia:
Täysvillaiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Värien juhlaa villasekoitteissa

Vi0let:
Koukkuneulonta ‐ neulottu lopputulos virkkaamalla?

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.