Ulla 03/15

Patalappukirja

Patalappukirja on hauska ja hiukan erilainen neulekirja. Kirja koostuu neulottujen patalappujen ohjeista ja niitä onkin 28. Suurimmassa osassa patalapuista on mukana myös hiukan virkkausta, lähinnä reunuksissa ja ripustuslenkeissä, mutta myös erilaisissa yksityiskohdissa kuten silmissä. Kirjan loppuun on koottu lyhyt kuvallinen ohjeistus neulomisen ja virkkauksen perusteista, joiden avulla varmasti aloittelijakin pääsee kokeilemaan kirjan ohjeita.

Kaikki kirjan ohjeet on toteutettu yhdellä ja samalla langalla. Tavallaan kätevää, ohjeissa ei ole koko ajan vaihtelevia neuletiheyksiä, mutta toisaalta käytetystä langasta olisi saanut olla enemmän tietoa. Nyt on mainittu vain nimi ja käytetyt neuletiheydet eri pinnoilla (aina oikein -neule yksinkertaisella ja kaksinkertaisella langalla sekä sileä neule yksinkertaisella langalla), eikä langan juoksevuutta esimerkiksi löydy kirjasta lainkaan. Myös yksi tai muutama korvaava lanka olisi ollut mukava löytää heti kirjasta annettuna, varsinkin kun kirja muuten on hyvin aloittelijallekin sopiva.

Ohjeet ovat melko monipuolisia. Mukana on perinteisempiä neliönmuotoisia kaksinkertaisia kirjoneulelappuja, mutta toisaalta myös monenlaisia eläin- ja hirviöhahmoja. Osa patalapuista on yksinkertaisia, osassa neulotaan kaksi kappaletta, jotka lopuksi yhdistetään virkkaamalla. Kuvat ovat ihan kivoja, mutta osasta ohjeista olisin itse ehkä laittanut lisäkuvan. Ohjeet vaikuttavat hyvin kirjoitetuilta enkä huomannutkaan kuin kaksi pientä virhettä; yksittäisen kirjoitusvirheen sekä yhdessä kaksivärisessä patalapussa reunavirkkaus oli kuvassa toteutettu eri värillä kuin sanallisessa ohjeessa. Yleisesti ottaen kirja vaikuttaa siis oikein mukavalta ja hyvältä.

Patalappukirja sopinee oikein hyvin sekä aloittelevalle että kokeneemmallekin neulojalle. Ohjeet ovat melko yksinkertaisia, mutta kuitenkin vaihtelevia ja hiukan totutusta poikkeavia patalapuiksi. Lyhyen tekniikkaosion ansiosta kirja sopinee esimerkiksi joululahjaksi harrastusta vasta aloittelevalle tai muuten vähemmän neulovalle.

Stina Tiselius: Patalappukirja
Suomennos: Jaana Palanterä
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2015
ISBN: 978-952-254-225-0

Teksti

Suvi Heikkilä

Lisää Suvista

Ulla 03/15 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Suvi Heikkilä:
Patalappukirja

Reeta Huhtala:
Kerrospukeutumista Fiskarsilaisittain

Reeta Huhtala:
Maisteritason sukkakirja tosineulojille

Reeta Huhtala:
Neulo ilman puikkoja

Reeta Huhtala:
Ulkoa ja sisältä aukeavan kerän keriminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
2021: Neulontaseikkailu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Saumatta ja sovittaen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
West ja Teague Suomessa – tunnelmia Tampereelta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia romantikolle

Karoliina Härkönen-Clive:
Villasukat – kädenojennus turvapaikanhakijoille

Karoliina Härkönen-Clive:
Anna Verschik: Saumattomat neuleet

Johanna Koski:
Kääntöneuleet

Nea Nygård:
10 faktaa Stephen Westistä

Useita kirjoittajia:
Uusia sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia trendilankoja

Useita kirjoittajia:
Tweediä ja tekstuuria

Useita kirjoittajia:
Täysvillaiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Värien juhlaa villasekoitteissa

Vi0let:
Koukkuneulonta ‐ neulottu lopputulos virkkaamalla?

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.