Ulla 03/15

Uusia sekoitelankoja

Tässä artikkelissa arvioimme ne syksyn uutuuslangat, jotka eivät luontevasti solahtaneet muiden arvioartikkeleiden kategorioihin

Dale Garn Erle

Dale Garn Erle kerä

Dale Garnin Erle näyttää kerällä tavalliselta, hieman pörröiseltä mohair-silkkilangalta. Kun lankaa neuloo, huomaa pian että nyt ei neulotakaan unelmankevyttä pitsilankaa, vaan hieman järeämpää villasekoitetta. Neulepinta on jo ennen pesua huomattavan pörheä, ja tämä korostuu lisää pesun jälkeen. Lanka tuntuu myös olevan hieman tarrautuvampi kuin jotkut muut mohairsilkkisekoitteet. Mallitilkun neulominen on siis hyvä idea, varsinkin jos haluaa varmistaa mallineuleen toimivuuden langan kanssa.

Itse neuloisin langasta ehkä mieluiten yksinkertaisia malleja, sillä langan vaihtelevuus saattaa peittää alleen monimutkaiset pintaneuleet tai pitsikuviot. Langan pörheys auttaa osaltaan peittämään vaihtelevuuden aiheuttaman käsialan epätasaisuuden, mutta voisin kuvitella että kaltaisilleni perfektionisteille tämä lanka voi olla haastava tuttavuus. Langan mallitilkku on joka tapauksessa pehmeä ja lämmin, joten oikean mallin kanssa siitä saanee aikaan pehmeän kuohkeita talviasusteita tai lämpöisiä neuletakkeja ja -paitoja. Langan kotisivulla mainitaan sen soveltuvan myös muiden lankojen kanssa neulottavaksi. Erle voikin olla omiaan tuomaan muihin lankoihin lisää lämpöä ja pientä luksusta.

Valmistajan sivuilla näkyvässä värikartassa on 14 sävyä, joiden joukossa on useita kauniita harmaan sävyjä sekä muita talveen sopivia jäisiä pastellisävyjä.

Dale Garn Erle tilkku

Langan tiedot

56 % mohairia, 26 % silkkiä, 18 % villaa
50 g = n. 325 m
Puikkosuositus: 4,5–5,5 mm
Tiheys: 18 s ja 10 krs = 10 cm
Hellävarainen 30 asteen konepesu

Hjertegarn Merino Cotton

Hjertegarn Merino Cotton kerä

Hjertegarnin Merino Cotton on jo kerällä hyvin sileän ja pehmeän tuntuista. Viimeistään neuloessa sille voi menettää sydämensä. Kierteen ulkonäkö on erikoinen: lanka on paksuhkon näköistä ja pyöreää. Ulkonäkö johtuu kaapelikierteisestä rakenteesta, jossa ohuet säikeet on kerrattu yhteen paksummaksi langaksi. Merino Cottonia on helppo neuloa ja keskipaksu puuvilla-villasekoite sopii mukavasti vaikkapa neulepuseroihin.

Lankakartassa on 16 maltillista ja klassista väriä. Tästä langasta kannattanee siis neuloa vaatekaapin klassikkoja, niitä neuleita, jotka eivät saa eniten sydämiä sosiaalisessa mediassa, mutta jotka pelastavat arkipäivän pukeutumisongelmat.

Pesty mallitilkku on sileä, aavistuksen kiiltävä ja kauniisti laskeutuva. Merinolla on taipumusta venähtää, mutta langan sisältämä puuvilla auttaa tässä ongelmassa. Puuvilla myös parantaa neuloksen laskeutuvuutta. Pyöreän ja tiukasti kerratun langan kierre nostaa silmukat selkeästi esiin neulepinnasta. Tämän vuoksi valitsisin langalle mallin, joka perustuu joko oikeiden ja nurjien silmukoiden vaihteluun tai palmikoihin. Näin pyöreä ja liukas lanka ei ole parhaimmillaan esimerkiksi kirjoneuleena.

Hjertegarn Merino Cotton tilkku

Langan tiedot

50 % superwash-käsiteltyä villaa, 50 % puuvillaa
50 g = n. 120 m
Puikkosuositus: 3,5–4 mm
Tiheys: 22 s = 10 cm
30 asteen hienopesu

Novita Alpaca Wool

Novita Alpaca Wool kerä

Kotimaisena brändinä joka neulojalle tuttu Novita tuntuu yrittävän luoda nahkaansa kansainvälisenä lankavalmistajana. Yrityksen uudet verkkosivut ovat nyt nimeltään Novita Knits ja parilla uudella langallakin on englanninkieliset nimet. Yksi näistä on Alpaca Wool, joka nimensä mukaisesti on puoliksi alpakkaa ja puoliksi villaa.

Alpaca Wool ei juuri herätä suuria tunteita. Se on peruslanka, joka sopii moneen tarkoitukseen – ainakin jos ei pelkää alpakan karvaisuutta. Karvoja neulepinnasta nimittäin sojottaa melko runsaasti. Langan kierre on juuri sopiva, eikä se halkeile neuloessa.

Herkkähipiäisimpiä lanka saattaa kutittaa enkä ehkä itsekään pitäisi sitä paljasta ihoa vasten. Kastelu hieman pehmensi ja rentoutti testitilkkua, mutta sojottelevia karvoja se ei juurikaan tasoittanut.

Langan värikartta on suppea. Valittavana on luonnonvalkoinen, vaalea beige, keskiharmaa, musta, tummansininen sekä testattavana ollut kaunis viininpunainen.

Novita Alpaca Wool tilkku

Langan tiedot

50 % alpakkaa, 50 % villaa
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 18 s ja 26 krs = 10 cm
Käsinpesu

Schachenmayr Merino Extrafine Silky Soft 120

Schachenmayr Merino Extrafine Silky Soft 120 kerä

Schachenmayr Merino Extrafine Silky Soft 120:n nimi on varmaan yksi testaamieni lankojen pisimmistä. Lanka on nimetty saksalaisen täsmällisesti kuvaamaan langan luonnetta ja nimi pitääkin paikkansa. Kaapelikierteinen sekoite on silkkisen pehmeää ja kiiltävää. Kierre ja merino tekevät langasta joustavan ja ryhdikkään. Lanka on kaikin puolin erittäin asiallisen oloinen. Langan kiilto ja sileys eivät kuitenkaan johdu silkistä vaan viskoosista. Nimen 120 viitannee metrimäärään, sillä yhdessä 50 gramman kerässä on 120 metriä lankaa.

Langan värikartassa on 15 väriä, joiden joukosta löytyy muun muassa useampi variaatio beigestä. Lankaa saa kuitenkin myös pirteämpänä turkoosina, punaisena, keltaisena ja violettina.

Neuloessa lanka halkeili hieman rakenteensa vuoksi. Kerässä oli Easy start -vyöte, joten kerän sai aloitettua siististi ja helposti keskeltä, kun langanpään vain noukki vyötteestä käsiinsä. Arvioni mukaan tämä on mukava käyttölanka, mutta viskoosisisältönsä vuoksi en tekisi tästä neuletta, joka joutuu kovan hankauksen kohteeksi.

Schachenmayr Merino Extrafine Silky Soft 120 tilkku

Langan tiedot

68 % villaa, 32 % viskoosia
50 g = 120 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 30 krs = 10 cm
30 asteen hienopesu

Arvioijat

Hanna-Kaisa Hämäläinen: Novita Alpaca Wool

Lisää Hanna-Kaisasta

Karoliina Härkönen-Clive: Dale Garn Erle

Lisää Karoliinasta

Eeva Saviranta: Hjertegarn Merino Cotton, Schachenmayr Merino Extrafine Silky Soft 120

Lisää Eevasta

Ulla 03/15 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Suvi Heikkilä:
Patalappukirja

Reeta Huhtala:
Kerrospukeutumista Fiskarsilaisittain

Reeta Huhtala:
Maisteritason sukkakirja tosineulojille

Reeta Huhtala:
Neulo ilman puikkoja

Reeta Huhtala:
Ulkoa ja sisältä aukeavan kerän keriminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
2021: Neulontaseikkailu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Saumatta ja sovittaen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
West ja Teague Suomessa – tunnelmia Tampereelta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia romantikolle

Karoliina Härkönen-Clive:
Villasukat – kädenojennus turvapaikanhakijoille

Karoliina Härkönen-Clive:
Anna Verschik: Saumattomat neuleet

Johanna Koski:
Kääntöneuleet

Nea Nygård:
10 faktaa Stephen Westistä

Useita kirjoittajia:
Uusia sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia trendilankoja

Useita kirjoittajia:
Tweediä ja tekstuuria

Useita kirjoittajia:
Täysvillaiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Värien juhlaa villasekoitteissa

Vi0let:
Koukkuneulonta ‐ neulottu lopputulos virkkaamalla?

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.