Ulla 03/15

Täysvillaiset uutuuslangat

De Rerum Natura Ulysse

De Rerum Natura Ulysse kerä

Ulysse on ranskalainen luomumerinovillalanka De Rerum Naturalta. Lanka on ekologisesti tuotettua, kehrättyä sekä värjättyä, eikä lampaille ole tehty mulesing-käsittelyä. Ulysse on kehrätty karstalangaksi, mikä takaa, että kuitujen välissä on runsaasti ilmaa. Värikartasta löytyy sekä luonnonvärejä että syviä, kirkkaita värejä.

Kerällä Ulysse näyttää rouhealta ja muistuttaa esimerkiksi kotimaisia perinnevillalankoja enemmän kuin pehmeää merinoa. Mutta kun kerään tarttuu ja lankaa hypistelee, tuntuma onkin erittäin pehmeä. Uskaltaisin sanoa, että tämä lanka sopii myös herkästi kutiaville ja suoraan iholle laitettavaksi. Voisikin sanoa, että Ulysse yhdistää parhaat puolet pehmeästä merinosta ja rouheasta perinnevillasta olemalla yhtä pehmeää kuin merino ja näyttämällä ihanan rustiikkiselta kuten esimerkiksi kotimaiset villalangat.

Ulyssea on ilo neuloa: silmukat syntyvät kuin itsestään ja pinnasta tulee kaunista. Tästä langasta voi neuloa varmasti myös ihanaa kirjoneuletta, sillä langassa on sitä takertuvuutta, joka takaa hyvän kirjoneuleen. Langan pehmeys mahdollistaa Ulyssen käyttämisen melkein missä vain, vaikka mielessä kannattaakin pitää myös se, että langalle suositellaan käsinpesua. Ulysse on siis hyvä valinta niin suoraan iholle tuleviin neuleisiin, kuten pipoihin, hansikkaisiin ja kaulureihin, kuin isompiinkin projekteihin kuten neuletakkkeihin ja -puseroihin. Lanka sopii pehmeytensä ansiosta loistavasti myös esimerkiksi villavaippahousuihin.

De Rerum Natura Ulysse tilkku

Langan tiedot

100 % luomumerinovillaa
50 g = 185 m
Puikkosuositus: 3–4 mm
Tiheys: 24 s ja 38 krs = 10 cm 3 mm puikoilla, 22 s ja 34 krs = 10 cm 3,5 mm puikoilla
Käsinpesu, tasokuivaus

De Rerum Natura Gilliatt

De Rerum Natura Gilliatt kerä

De Rerum Naturan Gilliatt on Ulyssen paksumpi sisar, Ulyssen ollessa sport-vahvuista on Gilliatt merkitty worsted-vahvuiseksi. Myös Gilliatt on Ranskassa valmistettua luomumerinoa, jonka valmistuksessa ei ole käytetty mulesing-menetelmää.

Lanka on kolmisäikeinen ja tiukkakierteinen. Neulepinnasta tulee rouhea ja elävän näköinen mutta pehmeä. Värikartasta löytyy sekä luonnonvärisiä värjäämättömiä sävyjä että kirkkaita ja syviä värejä, joista osa on harmaalla meleerattu. Gilliatt kuten Ulyssekin valmistetaan sekoittamalla valkoista ja mustaa merinoa, mikä tuo langalle hennon meleeratun efektin. Testissä ollut sävy Confiture de rose on syvä ja kirkas, erittäin kaunis. Gilliatin 100 g kerä on mukavan iso ja takaa sen, että neuloessa ei koko ajan tarvitse olla ottamassa työhön uutta kerää, eikä isompaankaan työhön tule loputonta määrää pääteltäviä langanpäitä.

Gilliatt on pikkusisarensa tavoin miellyttävää neulottavaa, ja tästä langasta olikin ilo neuloa mallitilkkua. Neuloin mallitilkun 4 mm puikoilla, ja pinnasta tuli kaunis ja laskeutuva. Gilliatt on omiaan esimerkiksi palmikoihin, jotka tästä langasta tehtyinä nousevat kauniisti esiin tiukan kierteen ansiosta. Gilliatt toiminee loistavasti myös kirjoneuleissa, ja laaja värikartta tarjoaakin siihen loistavat mahdollisuudet. Pehmeytensä ansiosta se sopii mainiosti melkein mihin tahansa neulontaan, villavaippahousuista neuletakkeihin ja kaulureista käsineisiin.

De Rerum Natura Gilliatt tilkku

Langan tiedot

100 % luomumerinovillaa
100 g = 250 m
Puikkosuositus: 4–5 mm
Tiheys: 18 silmukkaa ja 26 kerrosta = 10 cm 4,5 mm puikoilla
Käsinpesu ja tasokuivaus

Fibranatura Renew Wool

Fibranatura Renew Wool kerä

Fibranaturan Renew Wool on nimensä mukaisesti villaa – tosin vain 35 prosenttia siitä on kierrätettyä. Kerällä lanka näyttää kuohkealta ja tuntuu melko pehmeältä. En ole testannut muita kierrätettyjä materiaaleja sisältäviä lankoja, mutta ainakaan Renew Woolin ulkonäöstä ei arvaisi, että siihen on käytetty kierrätettyä materiaalia.

Neuloessa lanka ei enää tuntunut aivan niin pehmeältä kuin kerällä. Se ei ärsyttänyt ihoa, mutta epäilen silti, että aivan kaulaa vasten tämä lanka ei soveltuisi ainakaan itselleni. Valmis testitilkku oli ennen pesua melko tiivis (tiheys 18 s ja 26 krs = 10 cm) ja silmukat näyttivät tasaisilta. Tilkku kasvoi käsinpesussa hieman niin, että pesun jälkeen tiheys oli 17,5 s ja 25 krs kymmenellä senttimetrillä. Tiheys oli suositustiheyttä löysempi, mutta silti mielestäni sopiva esimerkiksi pipoon tai villapaitaan.

Renew Wool soveltuisi mielestäni parhaiten erityisen kylmän sään asusteisiin ja mahdollisesti myös huovutukseen. Langan värikartassa on 13 vaihtoehtoa, joiden pääpaino on ruskeissa ja harmaissa sävyissä

Fibranatura Renew Wool tilkku

Langan tiedot

65 % uutta villaa, 35 % kierrätettyä villaa
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 21 s ja 28 krs = 10 cm
Käsinpesu

Novita Nordic Wool

Novita Nordic Wool kerä

Novitan Nordic Wool on Suomessa valmistettu täysvillalanka, jonka villasta vähintään puolen mainostetaan tulevan Pohjoismaista. DK-vahvuinen lanka myydään 50 gramman kerällä. Kierrettä nelisäikeisessä langassa on juuri sopivasti, jotta lanka on helppoa neuloa, mutta silti miellyttävän pehmeää. Lanka tuntuu käteen kunnolliselta villalangalta. Se vaikuttaa tavalliselta, mutta hyvälaatuiselta.

Nordic Woolin lankakartassa on 12 vaihtoehtoa. Valikoimassa on muutamia sinisen ja punaisen sävyjä, musta, luonnonvalkoinen, beige ja harmaa sekä yksi vihreä. Itse löydän valikoimasta omat lempivärini ehkä tummanharmaata lukuun ottamatta, mutta keltaisia, oransseja tai vihreitä rakastavalle tällä langalla ei paljoa annettavaa ole.

Neuloin mallitilkun 3,5 mm puikoilla. Tälle matkalle mahtui valitettavasti jo yksi solmu. Neuletiheydeksi sain aavistuksen väljempiä lukuja kuin vyötteen suosituksena ollut 22 s ja 28 krs 10 sentille, mutta ero ei ole merkittävä. Syntyvä neulepinta on mukavan siistiä ja tasaista.

Koska lanka on täyttä villaa, en suosittelisi tätä lankaa sukkiin. Muihin neuletöihin lanka vaikuttaa oikein sopivalta perusvaihtoehdolta. Herkimmille lanka on varmasti liian karheaa ja kutittavaa, mutta omaan makuuni lanka vaikuttaa silti varsin monikäyttöiseltä. Tästä voisi hyvin neuloa erilaisia asusteita ja miksei isompiakin vaatteita.

Novita Nordic Wool tilkku

Langan tiedot

100 % villaa
100 g = n. 230 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Hellävarainen pesu 40 asteessa

Rowan Pure Wool Worsted

Rowan Pure Wool Worsted kerä

Pure Wool Worsted on osa Rowanin Pure Wool -sarjaa. Nimensä mukaisesti lanka on täyttä villaa. Kerällä lanka näyttää kiiltävältä tavalla, joka on mielestäni tyypillinen konepesun kestäville villalangoille. Myös Pure Wool Worsted on konepestävä.

Neuloessa lanka tuntui hieman karhealta, mutta ei mitenkään epämiellyttävältä. Se oli myös erittäin joustavaa ja hieman liukkaan tuntuista. Ainakaan kohtalaisen terävillä bambupuikoillani neuloessa lanka ei halkeillut.

Testitilkun neulepinta näytti jo ennen pesua tasaiselta ja siinä oli lievä kiilto. Silmukkatiheys (18,5 s = 10 cm) ei pesussa muuttunut, mutta kerrostiheys (26 krs = 10 cm) löystyi pesussa yhden kerroksen verran.

Langan värikartassa on 68 vaihtoehtoa, joten jokaiselle löytynee sopiva väri. Itse voisin kuvitella käyttäväni lankaa paitaan tai vaikkapa raitapipoon. Suurempia töitä ajatellen langan keräkoko on onneksi 100 grammaa, joten kerää ei tarvitse olla koko ajan vaihtamassa.

Rowan Pure Wool Worsted tilkku

Langan tiedot

100 % villaa
100 g = 200 m
Puikkosuositus: 4,5 mm
Tiheys: 20 s ja 25 krs = 10 cm
Konepestävä

Schachenmayr Originals Wool 125

Schachenmayr Originals Wool 125 kerä

Schachenmayrin Originals Wool 125 on pyöreä ja joustava villalanka, jonka rakenne tuo mieleen ohuet, tiukkakierteiset sukkalangat. Tiukasta kierteestä huolimatta lanka antaa käsialan pienet epätasaisuudet anteeksi ja siksi sitä on ilo neuloa. Sekä lanka että mallitilkku ovat hyvin joustavia, joten se täyttää ainakin omat hyvän peruslangan kriteerini. Mallitilkku on joustavuudestaan huolimatta mukavan jämäkkä, joten uskoisin sen toimivan hyvin myös monimutkaisemmissa pintaneuleissa ja palmikkokuvioissa. Langan joustavuuden takia tilkun reunat tuppaavat rullautumaan vielä pesun ja pingotuksen jälkeen, mikä kannattaa pitää mielessä isompia projekteja suunniteltaessa.

Langan värikartassa on peräti 25 sävyä, joiden uskoisi miellyttävän myös krantumpaa neulojaa. Perinteisten mustan, valkoisen ja harmaan lisäksi värivalikoimaan kuuluu erilaisia vihreän, oranssin, punaisen, sinisen ja violetin sävyjä.

Kaiken kaikkiaan Originals Wool 125 on oikein kelpo villalanka, ja langanpäiden päättelyä pelkäämättömille varsin mainio valinta. Kaikkein herkkähipiäisimmät saattavat pitää lankaa hieman pistelevänä, mutta oma herkähkö ihoni ei ollut langasta moksiskaan.

Schachenmayr Originals Wool 125 tilkku

Langan tiedot

100 % uutta villaa
50g = n. 125 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 30 krs = 10 cm
40 asteen konepesu

Sublime Natural Aran

Sublime Natural Aran kerä

Sublime Natural Aran on 50 gramman kerällä myytävä yksisäikeinen, melko löyhäkierteinen täysvillalanka. Lanka on mukavan pehmeää ja pörheää, mutta kierteensä vuoksi hiukan altis halkeilulle, mikäli käytössä on kovin terävät puikot.

Lankakartassa on vain 10 yksiväristä vaihtoehtoa, mutta omaan makuuni sieltä löytyvät suosikit. Harmaiden ja luonnon vaaleiden sävyjen lisäksi valikoimasta löytyy myös kaunis sininen, petrooli, fuksia, sinivioletti, munakoiso sekä vihreä.

Neuloin mallitilkun 4,5 mm puikoilla. Tiheyteni osui lähes tismalleen suositustiheyteen. Oma käsialani on yleensä hiukan löysä, joten aavistuksen suositusta pienemmillä puikoilla pääsen useimmiten suositustiheyksiin. Lanka on helppoa neulottavaa, vaikka aiemmin mainitusti hiukan halkeilevaa. Sileä neulepinta jää suoraan puikoilta tullessaan kaipaamaan sileytystä, mutta aina oikein -neule näyttää varsin kauniilta.

Koska lanka on yksisäikeinen ja kierre löyhä, pelkään langan nyppyyntyvän kulutuksessa. Siksi tekisin tästä pehmeästä täysvillasta mieluiten esimerkiksi erilaisia päähineitä ja huiveja. Lapasiin en välttämättä tätä lankaa suosittelisi, vaikka pehmoiset tumput tuloksena olisivatkin.

Sublime Natural Aran tilkku

Langan tiedot

100 % villaa
100 g = n. 200 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 18 s ja 24 krs = 10 cm
Käsinpesu

Teetee Saga

Teetee Saga kerä

Teeteen Saga on muhkea täysvillalanka. Lanka on kaksisäikeinen ja se huovuttuu. Sadan gramman kerällä myytävä Saga on helppoa neuloa ja siitä syntyvä neulepinta on suoraan puikoilta tasainen ja kaunis. Neuloin mallitilkun 5 mm puikoilla. Tiheyteni oli hyvin lähellä vyötteen suositustiheyttä, joka on varsin napakka. Mikäli neuloisin langasta jotain isompaa, kuten paitaa, tekisin neuleen hiukan löyhempänä, jotta neulepinta laskeutuisi paremmin.

Värikartallaan Sagalla on 14 vaihtoehtoa. Erilaisten ruskeiden ja harmaiden lisäksi mukaan on mahtunut yksi vaaleahko vihreä, yksi violetti, kaksi sinistä sekä muutama punaisen sävy. Ilmeisesti tätä nykyä keltaiset ja oranssit eivät ole muodissa, sillä mistään kolmesta arvioimastani uutuuslangasta ei näitä värejä löytynyt.

Pehmeänä ja muhkeana täysvillana Saga soveltuu mainiosti erilaisiin asusteisiin, kuten lämpimiin pipoihin ja huiveihin. Lanka myös huovuttuu ja siitä saisi varmasti myös mainiot huovutetut tossut tai rukkaset. Kylmäverisille muhkea villapaitakin voisi olla oikein mukava!

Teetee Saga tilkku

Langan tiedot

100 % villaa
100 g = n. 140 m
Puikkosuositus: 5,5–6 mm
Tiheys: 15 s ja 20 krs = 10 cm
Käsipesu

Arvioijat

Taija Elo: De Rerum Natura Ulysse, De Rerum Natura Gilliatt

Lisää Taijasta

Suvi Heikkilä: Novita Nordic Wool, Sublime Natural Aran, Teetee Saga

Lisää Suvista

Karoliina Härkönen-Clive: Schachenmayr Originals Wool 125

Lisää Karoliinasta

Violet: Fibranatura Renew Wool, Rowan Pure Wool Worsted

Lisää Violetista

Ulla 03/15 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Suvi Heikkilä:
Patalappukirja

Reeta Huhtala:
Kerrospukeutumista Fiskarsilaisittain

Reeta Huhtala:
Maisteritason sukkakirja tosineulojille

Reeta Huhtala:
Neulo ilman puikkoja

Reeta Huhtala:
Ulkoa ja sisältä aukeavan kerän keriminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
2021: Neulontaseikkailu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Saumatta ja sovittaen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
West ja Teague Suomessa – tunnelmia Tampereelta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia romantikolle

Karoliina Härkönen-Clive:
Villasukat – kädenojennus turvapaikanhakijoille

Karoliina Härkönen-Clive:
Anna Verschik: Saumattomat neuleet

Johanna Koski:
Kääntöneuleet

Nea Nygård:
10 faktaa Stephen Westistä

Useita kirjoittajia:
Uusia sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia trendilankoja

Useita kirjoittajia:
Tweediä ja tekstuuria

Useita kirjoittajia:
Täysvillaiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Värien juhlaa villasekoitteissa

Vi0let:
Koukkuneulonta ‐ neulottu lopputulos virkkaamalla?

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.