Ulla 03/15

Saumatta ja sovittaen

Inhoatko saumojen ompelua? Epäonnistutko aina hihojen istuttamisessa? Tuulia Salmelan uusin kirja Neulo saumattomasti ylhäältä alas lupailee ratkaisua näihin ongelmiin. Kirja käsittelee Salmelan kehittämää tekniikkaa, jossa vaate neulotaan ylhäältä aloittaen ja ilman saumoja. Hihapyöriöt muodostuvat samaan aikaan vartalo-osion kanssa, joten hihojen kanssa ei tarvitse taistella enää viimeistelyvaiheessa. Salmela on opettanut tekniikan käyttöä niin Suomessa kuin ulkomailla, mutta nyt käsillä on ensimmäinen suomenkielinen tekniikan saloihin johdattava opas ja neuleohjekirja.

Kirjan alussa selostetaan neulepaidan tai -takin rakenne ja neulontajärjestys ylhäältä alas neulottaessa. Rakennetta ja neulomisvaiheita kuvaavat piirrokset ovat yksityiskohtaisia, mikä vaatii neulojalta tarkkaavaisuutta. Toisaalta tarkat kuvaukset työn eri vaiheista lisäävät luottavaista mieltä ja uskoa oman neuleen onnistumiseen. Kirja nostaa myös usein pahamaineisena pidetyn mallitilkun arvoonsa. Tilkun valmistaminen ja käsittely on ansainnut kirjasta tilaa jopa kolmen sivun verran.

Koska kirja perehdyttää nimenomaan itselle sopivien neuleiden valmistamiseen, painotetaan siinä myös mittojen ottamista, sovittamista ja ohjeiden muokkaamista oman maun ja vartalon mukaisiksi.

Salmela on tunnettu myös Louhittaren luola -langoistaan, joten hän tietää käsinvärjättyjen lankojen neulomiseen liittyvät kikat. Tämän vuoksi kirjassa on ohjeita myös käsinvärjättyjen lankojen valintaan ja käsittelyyn.

Kun alun teoriasta ja pohjatiedoista on päästy, alkaa 15 neuleohjeen osio. Ohjeet on sarjoitettu useaan kokoon ja valmiin neuleen mitat on esitetty kattavasti eri kohdista vartaloa. Kukin ohje vie runsaasti sivutilaa, sillä myös eri vaiheiden silmukkamäärät on esitetty taulukkomuodossa kullekin koolle. Ennen haastavampiin projekteihin tarttumista kannattaa neuloa ohjeosion ensimmäinen ohje, minipaita. Sen avulla kirjan tekniikkaa voi harjoitella käytännössä. Pieni pusero vie vai 50–100 grammaa mitä tahansa lankaa, eikä neuletiheydelläkään ole merkitystä.

Vaativammat ohjeet sisältävät erilaisia puseroita ja takkeja sekä mekon ja tunikan. Malleiksi on valittu normaalin kokoisia ihmisiä, joten tavallisen neulojan on helppoa kuvitella itsensä neuleen sisään. Yksi oiva malli on kirjailija itse.

Loppuun on koottu niin sanottuja perustekniikoita, jotka käsittelevät esimerkiksi silmukoiden luomista, lyhennettyjen kerrosten neulomista ja silmukointia. Onpa loppuun kirjattu myös linkki Ullassa julkaistuun ylösalaisinraglaniin, josta inspiroituneena Salmela lähti aikoinaan tekniikkaansa kehittelemään.

Tuulia Salmela: Neulo saumattomasti ylhäältä alas – Istuvat hihat uudella tekniikalla
Minerva Kustannus Oy, 2015
ISBN 978-952-312-198-0

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 03/15 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Suvi Heikkilä:
Patalappukirja

Reeta Huhtala:
Kerrospukeutumista Fiskarsilaisittain

Reeta Huhtala:
Maisteritason sukkakirja tosineulojille

Reeta Huhtala:
Neulo ilman puikkoja

Reeta Huhtala:
Ulkoa ja sisältä aukeavan kerän keriminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
2021: Neulontaseikkailu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Saumatta ja sovittaen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
West ja Teague Suomessa – tunnelmia Tampereelta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia romantikolle

Karoliina Härkönen-Clive:
Villasukat – kädenojennus turvapaikanhakijoille

Karoliina Härkönen-Clive:
Anna Verschik: Saumattomat neuleet

Johanna Koski:
Kääntöneuleet

Nea Nygård:
10 faktaa Stephen Westistä

Useita kirjoittajia:
Uusia sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia trendilankoja

Useita kirjoittajia:
Tweediä ja tekstuuria

Useita kirjoittajia:
Täysvillaiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Värien juhlaa villasekoitteissa

Vi0let:
Koukkuneulonta ‐ neulottu lopputulos virkkaamalla?

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.