Ulla 03/12

Lanka-arviossa syksyn uutuudet

ONline Linie 314 Misano

ONlinen Misano on mielenkiintoinen syysuutuus. Efektilangat ovat tunnettuja muovipitoisuudestaan, mutta Misanon koostumuksesta yli puolet on villaa. Langassa on ohut, kovempi säie, joka sitoo itsensä paksumman ja pehmeämmän säikeen. Ohut säie on todennäköisesti tekokuitua ja paksumpi villapitoista. Efektinä toimivat noin 4-5 cm pitkät ja toisen väriset hapsut, jotka sojottavat pohjalangasta. Neuloessa ne voi sulkea neulepinnan sisään tai kaivaa jälkikäteen sojottamaan ulos neuleesta. Joka tapauksessa neulepinta ei juurikaan erotu epätasaisen langan vuoksi, joten mallineuleita tällaiseen lankaan on melko hyödytöntä soveltaa. Langan jokaisessa viidessä värissä pohjalanka on musta, mutta hapsujen värin voi valita punaisen, beigen, sinisen, vihreän ja harmaan väliltä.

Mitä langasta sitten kannattaisi neuloa? Lanka vaatii neulojaltaan luovuutta ja tietynlaista tyylitajua. Misanosta valmistetut asusteet ovat varmasti huomiota herättäviä ja erikoisia. Lanka itsessään on koristeellista, hätätapauksessa sillä voinee koristella vaikkapa pikkujoulukuusen. Luulen myös, että runsaasti pehmeitä ja hauskoja hapsuja sisältävä lanka saavuttaa suosiota myös kissojen keskuudessa.

Langan tiedot

51 % villaa, 46 % akryyliä, 3 % polyamidia
50 g = n. 25 m
Puikkosuositus: 7-8 mm
Tiheys: 7 s ja 12 krs = 10 cm
Käsinpesu 30°C

ONline Linie 317 Patch

Patch on sileäkierteistä, pehmeää ja liukuen raidoittuvaa lankaa, jonka kaltaisia on nähty markkinoilla melko runsaasti. Useimmiten tällaiset langat sisältävät kuitenkin vain puolet villaa, joten tällä kertaa hyppysissäni on astetta villaisempi tuote. Lanka on melko paksua, joten etenkin siitä neulotut asusteet valmistuvat kohtalaisen nopeasti. Neuloessa lanka ei juurikaan halkeile, mikä tekee neulomisesta helppoa. Testitilkun kastelin kädenlämpöisessä vedessä. Kuivuttuaan neulepinta hieman "pörhistyi", muttei kuitenkaan nuhjaantunut tai nyppyyntynyt. Usein toistuva pesu ja hankaus saattaa kuitenkin vaikuttaa neulepinnan siisteyteen, sillä langan kierre on sileä ja hieman höttöinen.

Valittavana on 8 eri sävyä, joista osa räikeämpiä ja osa hillitympiä. Testaajaa houkuttelisi neuloa langasta vaikkapa raitahuivi, joko kahdelta samanväriseltä kerältä tai toisen yksivärisen langan kanssa.

Langan tiedot

70 % villaa, 30 % akryyliä
100 g = n. 165 m
Puikkosuositus: 4-5 mm
Tiheys: 16 s ja 22 krs = 10 cm
Käsinpesu 40°C

ONline Linie 313 Valparaiso

Valparaison kerä on massiivinen ja näyttävä. Sen rakenne on putkimaista ja ilmavaa köyttä, mikä saa 100 g kerän näyttämään painavammalta kuin se onkaan. Kerä on juuri sellainen, jonka voi nähdä syksyn sisutuslehdissä olohuoneen käsityökoriin sijoitettuna.

Puikkosuosituskin on suuri. Koska testaajan puikkovarasto on rajallinen, piti testitilkku toteuttaa huomattavasti pienemmillä puikoilla. Ilmavia ja kevyitä asusteita varten yli 10 mm puikot ovat kuitenkin varmasti paikallaan. Lanka sopinee paksuutensa puolesta myös vaikkapa sormivirkkaukseen. Kasteluun testitilkku ei reagoinut juuri mitenkään.

Valparaiso on kauniisti liukuvärjätty ja siihen voi soveltaa yksinkertaisia pintaneuleita. Valittavana on 6 eri värivaihtoehtoa, joista testattavana olivat ruskean ja vihreän sävyt.

Langan tiedot

80 % akryyliä, 10 % mohairia, 10 % villaa
100 g = n. 70 m
Puikkosuositus: 12-15 mm
Tiheys: 7 s ja 10 krs = 10 cm
Käsinpesu 30°C

Noro Kirara

Kiraran ulkonäöstä ei voi erehtyä: kyseessä on varmasti Noron lanka. Lanka on tuttuun tapaan raidoittuvaa ja paksuudeltaan epätasaista. Se on kuitenkin pehmeämpää kuin vaikkapa Kureyon, onhan koostumuksessakin silkkiä ja angoraa.

Lanka ei juurikaan jousta neulottaessa, joten puikkokoon valintaa kannattaa harkita tarkasti tehtävän työn mukaan.Testitilkku neulottiin huomattavasti suositusta pienemmillä puikoilla. Neulominen on kuitenkin helppoa, eikä yksisäikeinen lanka halkeillut pienemmillä ja terävilläkään puikoilla. Vyötteen pesukiellosta huolimatta testitilkku kasteltiin kädenlämpöisessä vedessä. Pesun jälkeen tilkkua ei pingotettu muotoon ja lopputuloksena oli hieman epämuodostunut tilkku. Tilkku myös tuntui kastelun ja kuivumisen jälkeen hieman karheammalta kuin pesemätön tilkku.

Koska langalle ei suositella vesipesua, siitä lieneekin viisainta neuloa esimerkiksi päähineitä tai huiveja, jotka eivät altistu lialle kovin helposti. Noron ystäville Kirara on kuitenkin varmasti tutustumisen arvoinen uutuus.

Langan tiedot

51 % villaa, 29 % puuvillaa, 10 % silkkiä, 10 % angoraa
50 g = 150 m
Puikkosuositus: 3,5-4 mm
Tiheys: 20-22 s ja 28-30 krs = 10 cm
Ei vesipesua

Debbie Bliss Blue Faced Leicester Aran

Blue Faced Leicester Aran on peruslankojen paremmasta päästä. Aran-vahvuisesta langasta neulotut työt valmistuvat melko nopeasti ja lanka on rakenteeltaan helppoa neulottavaa. Se sopii sekä asusteisiin että suurempiin töihin. Monipuolisesta värikartasta löytyy 16 eri sävyä.

Langan kierre ei halkeillut testatessa, vaikka testitilkku neulottiin terävillä, suositusta ohuemmilla puikoilla. Se onkin oiva valinta esimerkiksi aloittelevalle neulojalle, joka haluaa hyvälaatuista ja helposti neulottavaa lankaa. Kun vyöte vielä kertoo materiaalin olevan nimenomaan brittiläistä villaa, vie se ajatukset englantilaiseen maalaisidylliin ja sen vihreille nummille. Mikä voisikaan olla rentouttavampaa?

Langan tiedot

100 % brittiläistä villaa
50 g = 75 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 18 s ja 24 krs = 10 cm
Hellävarainen konepesu 30°C

Debbie Bliss Winter Garden

Talvipuutarhaksi nimetty lanka näyttää vyyhdillä erittäin houkuttelevalta. Lanka on paksua, mutta silti suhteellisen kevyttä. Väri on vivahteikas, mikä lienee langan monipuolisen koostumuksen ansiota. Lanka sisältää neljää eri kuitua, joista pellava on joukon musta lammas ainoana kasviperäisenä kuituna. Se lieneekin syypää langasta paikoin ilmestyviin koviin ja hieman raapiviin "roskiin". Ne kuitenkin antavat langalle luonnetta ja tekevät neulepinnan ulkonäöstä rouheamman. Lanka on myös muutoin hyvin pehmeää. Herkkäihoisten ei kenties silti kannata pitää Winter Gardenista neulottuja vaatteita paljasta ihoa vasten. Kastelun jälkeen testitilkku rentoutui ja tuntui hieman pehmeämmältä kuin ennen kastelua.

Langan värikartta on maanläheinen ja eri sävyjä on valittavana 8 kappaletta. Testattava sävy oli violetti Heather, kanerva, josta testattava haluaisi oitis neuloa itselleen uudet, näyttävät säärystimet talven varalle.

Langan tiedot

30 % baby laamaa, 30 % merinovillaa, 20 % silkkiä, 20 % pellavaa
100 g = 100 m
Puikkosuositus: 9 mm
Tiheys: 10 s ja 15 krs = 10 cm
Käsinpesu 30°C

Teksti ja kuvat

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 03/12 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Neulo ihanat asusteet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Rakkaat neuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Päät vaihtoon - eli katsaus vaihtopääpuikkoihin

Niina Hakkarainen:
Yhden illan käsityöt -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Patalappuja a la Carte -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Neulotut nuket -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lanka-arviossa syksyn uutuudet

Krista Kimmo:
Fair Islen neulemallit -arvostelu

Krista Kimmo:
Ihanat neulelahjat -arvostelu

Satu Lehti:
Neulojan opas -arvostelu

Satu Lehti:
Pipo on pääasia -arvostelu

Mari Virtanen:
Arska opin tiellä

Mari Virtanen:
Lankahamsteri tekee parannuksen

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.