Ulla 03/12

Taito Uusimaa ry & Jaana Vehkasalo: Patalappuja à la Carte

Patalappuja à la Carte on virkkauskirja, jossa on 26 erilaista patalappumallia. Mallit kirjaan on koottu valtakunnallisen keräyksen sadosta ja monet niistä ovatkin perinteisiä suomalaisia malleja.

Kirjan alussa on muutaman aukeaman katsaus suomalaisten keittiöiden ja siinä samalla patalappujen kehityksestä sekä suomalaisesta koulukäsityöstä. Lisäksi käytetyt lyhenteet, langat ja termit on koottu yhdelle aukeamalle, mikä on lukijan kannalta hyvin kätevää. Virkkausohjeiden lomasta kirjasta löytyy myös viisi Sikke Sumarin reseptiä.

Itse patalappuohjeet on kirjassa jaoteltu kolmeen osioon: Kuviolliset patalaput, kaksinkertaiset patalaput ja kohokuviolliset patalaput. Lisäksi jokaiselle ohjeelle on annettu vaikeustaso asteikolla yhdestä kolmeen. Ainakin näin vähemmän virkanneen silmin kirjan ohjeet vaikuttavat todella monipuolisilta ja niissä tuntuu, että niissä käytetään paljon erilaisia tekniikoita. Mukana on niin kirjovirkkausta, kerroksellisuutta ja muhkeutta kuin myös yksinkertaisempia pintoja ja muotoja, kuten vaikkapa spiraalina virkattava pyöreä patalappu Pää pyörällä. Ja onpa mukaan mahtunut isoäidinneliöitäkin!

Ohjeiden alussa on aina listattu tietyt perustiedot työstä kuten patalapun koko, käytetty lanka väreineen, suosituskoukun koko sekä virkkuun tiheys. Näiden tietojen avulla kokemattomampikin virkkaaja pääsee hyvin liikkeelle. Virkkasin kirjasta patalappuja kahdella eri ohjeella ja näistä molemmat tuntuivat selkeiltä ja hyvin kirjoitetuilta.

Kirjan kuvitus ja taitto on onnistunut. Osasta patalappuja on pääkuvien lisänä myös työvaihekuvia tai esimerkiksi kuva patalapun taustasta, jos se on kovin erilainen kuin etupuoli. Kirjan ohjeet ovat aina kokonaisuudessaan tekstinä kirjoitettuja, mutta osasta ohjeista löytyy lisänä myös mallivirkkauskuvia.

Suosittelen kirjaa virkkauksesta kiinnostuneille. Pienissä töissä on näppärää kokeilla erilaisia tekniikoita, ja kukapa nyt ei patalappuja tarvitsisi!

Tiedot

Taito Uusimaa ry & Jaana Vehkasalo: Patalappuja à la Carte
Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2012
ISBN: 978-951-31-6860-5

Teksti

Suvi Heikkilä

Lisää Suvista

Kuvat

Kustannusosakeyhtiö Tammi

Ulla 03/12 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Neulo ihanat asusteet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Rakkaat neuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Päät vaihtoon - eli katsaus vaihtopääpuikkoihin

Niina Hakkarainen:
Yhden illan käsityöt -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Patalappuja a la Carte -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Neulotut nuket -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lanka-arviossa syksyn uutuudet

Krista Kimmo:
Fair Islen neulemallit -arvostelu

Krista Kimmo:
Ihanat neulelahjat -arvostelu

Satu Lehti:
Neulojan opas -arvostelu

Satu Lehti:
Pipo on pääasia -arvostelu

Mari Virtanen:
Arska opin tiellä

Mari Virtanen:
Lankahamsteri tekee parannuksen

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.