Ulla 03/12

Mel Clark: Neulo ihanat asusteet

Neulo ihanat asusteet on täynnä sitä, mitä otsikko lupaa, asusteita: kämmekkäitä, kaulureita, huppuja, pipoja. Tosin ehkä Melin määritelmä asusteista on hieman eri kuin minun, sillä mukana on ohje myös neuletakille ja liiville.

Ohjeet on jaettu sisällysluettelossa kolmeen osaan: liikkeellä, juhlavasti ja kotoisasti. Ryhmiä ei kuitenkaan ole ohjeosiossa eroteltu mitenkään toisistaan, joten ryhmäjako tuntuu hieman keinotekoiselta, koska osioita ei kuitenkaan erota toisistaan muuten kuin pienestä tekstistä sivunumeron yhteydessä. Liikkeellä-osio tuntuu sisältävän enemmän arkisia käyttöneuleita eikä arkinen tässä välttämättä tarkoita lankavalintoja vaan ehkä ennemminkin käyttöä. Tästä osiosta löytyy mm. muhkea kauluri paksusta langasta, kirjoneulebaskeri ja huppu kashmirlangasta. Juhlavasti-osion neuleita voisi kuvitella laittavansa päällensä silloin, kun täytyy valita jotain arkisesta poikkeavaa. Ei nyt ehkä juhlaillallisille mutta vaikka puutarhajuhliin tai kutsuille. Kotoisasti-osion asusteissa vietetään mukavaa koti-iltaa, löhötään sohvalla neulotuissa shortseissa tai lämmitellään hartiahuivilla.

Kirjassa on monipuolisia ohjeita eikä sivuja ole tuhlattu liikaa teoriaan, vaan lukijan oletetaan jo hallitsevan neulomisen. Ohjeiden lisäksi kirjassa on esipuhe, hiukan asiaa langan valinnasta ja siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa korvata ohjeen langan toisella. Kirjassa esitellään myös Standard yarn weight system eli langan paksuusluokitus englanninkielisine termeineen, mikä voi olla hyödyksi etsittäessä korvaavia lankoja.

Asusteiden hyvä puoli on se, että ne syntyvät yleensä verrattain nopeasti. Ja yleensä lankaa ei tarvitse villapaidallista vaan vähemmälläkin selviää. Tosin jos haluaa tehdä nykymuodin mukaista muhkeaa ja paksua, kuluu lankaakin yllättävän paljon. Neulo ihanat asusteet -kirjasta löytyy hyvin ohjeita monen paksuisille langoille sekä monen tasoisille neulojille. Ohjeet on kirjoitettu hieman sekatyyliin, joillekin ohjeille on ruutupiirrokset, kuten palmikko- ja kirjoneulemalleille, mutta neuletakki ja -liivi on puolestaan kirjoitettu englantilaiseen rivi-riviltä-tyyliin. Ohjeet ovat kuitenkin selkeitä sekä kirjoitusasun että käännöksen suhteen, joten niiden seuraaminen tuskin tuottaa vaikeuksia, vaikka ei konkari olisikaan.

Kirjassa on sen verran monennäköisiä asusteita, että on vaikea kuvitella neulovansa niitä kaikkia itselle. Voisin kuvitella neulovani kirjan 26 ohjeesta omaan käyttöön ehkä neljäsosan, jos sitäkään, mutta toisaalta juuri monipuolisuuden vuoksi kirja olisi kätevä lahjaneulontaan. Tässä onkin juuri sopivasti aikaa neuloa asusteita pukinkonttiin.

Tiedot

Mel Clark: Neulo ihanat asusteet
Suomennos Kristel Nyberg
Minerva Kustannus Oy, 2012
ISBN: 978-952-492-693-5

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuvat

Minerva Kustannus Oy

Ulla 03/12 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Neulo ihanat asusteet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Rakkaat neuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Päät vaihtoon - eli katsaus vaihtopääpuikkoihin

Niina Hakkarainen:
Yhden illan käsityöt -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Patalappuja a la Carte -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Neulotut nuket -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lanka-arviossa syksyn uutuudet

Krista Kimmo:
Fair Islen neulemallit -arvostelu

Krista Kimmo:
Ihanat neulelahjat -arvostelu

Satu Lehti:
Neulojan opas -arvostelu

Satu Lehti:
Pipo on pääasia -arvostelu

Mari Virtanen:
Arska opin tiellä

Mari Virtanen:
Lankahamsteri tekee parannuksen

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.