Päät vaihtoon - eli katsaus vaihtopääpuikkoihin
Puikkoarvostelun kolmannessa ja viimeisessä osassa tarkastellaan vaihtopääpuikkoja. Siis sellaisia, jossa kaapeli ja puikonpää liitetään tavalla tai toisella toisiinsa siten, että ne muodostavat pyöröpuikot.
Mitä hyötyä näistä sitten on? No esimerkiksi säilytysongelmat ratkeavat - setti vaihtopäitä ja eri pituisia kaapeleita menee pienempään tilaan kuin samat yhdistelmät yksittäisinä pyöröpuikkoina. Lisäksi, jos olet sitä koulukuntaa, joka haluaa vaihtaa puikkojen materiaalia langan mukaan, niin sekin on kätevämpää vaihtopääpuikoilla. Matkaneulojalle vaihtopääsetti on todellinen aarre - saat helposti kannettua mukana koko puikkoarsenaalin ilman että sille tarvitsee varata omaa matkalaukkua.
Arvostelussa on testattu neljän valmistajan vaihtopääpuikkoja: Addi, Boye, KnitPro ja HiyaHiya. Testissä ei niinkään keskitytä itse päiden ominaisuuksien tarkasteluun - kuten terävyyteen yms. - sillä näitä asioita on käsitelty edellisessä osassa, pyöröpuikkoarvostelussa - vaan asiaa tarkastellaan enemmän käytön kannalta.
Addi
Addin vaihtopääpuikot kulkevat nimellä Addi Click. Puikon tyyppi tulee näiden väliin eli pitsisetti on nimeltään Addi Lace Click ja niin edelleen.
Vaihtopäät
Puikkovaihtoehdot ovat samat kuin kiinteissä pyöröissä eli normaalit metalliset sekä pitsi- ja bambupuikot.
Pitsipäitä löytyy kahta materiaalia - kiinteistä pyöröistä tuttua hartsipäällysteistä messinkiä sekä samaa materiaalia kuin perusaddeissa eli niklattua messinkiä. Kullanvärinen hartsipäällysteinen messinkiversio on vanha - siinä oli ilmeisesti joitain valmistusongelmia eikä sitä enää valmisteta. Kaupoissa voi kuitenkin törmätä myös näihin, sillä varastonsa niillä täyttäneet myyvät ne todennäköisesti pois. Pitsipäitä löytyy lisäksi kahta pituutta - normaalia (n. 13 cm) ja lyhyempää (n. 8.5 cm).
Vaihtopääsettien yleinen ongelma on kiinnitysmekanismista ja sen tuomista rajoituksista johtuen kokovaihtoehtojen vähyys eikä välikokojakaan välttämättä ole. Addeissa pienin koko on 3.5 mm, 3.75 mm on ainoa välikoko, ja muuten kokovalikoima etenee noin 0.5 mm:n tai 1 mm:n välein (isommissa) aina 12 mm asti, jonka jälkeen seuraava ja suurin koko on 15 mm.
Liitos
Addi ylpeilee sillä, että puikkojen kiinnityksessä ei tarvitse käyttää mitään työkaluja. Näissä puikoissa onkin selvästi muista tässä arvostelussa esitellyistä poikkeava kiinnitysmekanismi. Kaapeli työnnetään puikon sisään ja sitten sitä käännetään niin, että se lukittuu paikoilleen. Kaapelin lukittuessa puikkoon voi jotenkin kuvitella kuulevansa tai tuntevansa klik-tyylisen äännähdyksen, mistä setti on saanut nimensä. Kiinnitysmekanismi vaikuttaa kyllä kätevältä - sekä kiinnitys että avaaminen ovat helppoja eikä liitos ole kertaakaan auennut vahingossa neuloessa.
Liitos on siis helppo käyttää, mutta huonona puolena on se, että liitos ei ole ihan tasainen, vaan siihen jää pieni kynnys. Peruspuikoilla ja ns. normilangalla neuloessa en ole huomannut liitoksesta olevan mitään haittaa, mutta asia voi olla toinen, jos neuloo pitsivahvuisella langalla.
Myyntipakkaus
Addeja, kuten vaihtopääpuikkoja yleensäkin, voi ostaa joko setissä tai yksittäin. Setin kanssa pääsee yleensä halvemmalla kuin ostamalla kaikki yksittäin, mutta toisaalta saa mukaan sellaisiakin kokoja, joita ei ehkä ihan aina tarvitse. Vaihtopäiden kokovalikoima ja määrä vaihtelee hieman tyypin mukaan, mutta mukana on päitä 3.5 mm:n koosta alkaen 8-10 paria ja lisäksi jokunen kaapeli ja kaapeleiden yhdistämispala. Kotelo on kaikissa malleissa samanlainen mutta erivärinen. Värit tuntuvat olevan jokseenkin vakioita - mm. bambusetti on lime ja perussetti musta. Kotelo vaikuttaa näpsäkältä ja se menee pieneen tilaan - ensimmäiset perus-vaihtopääsetit myytiin aika kookkaassa laatikossa (niihinkin voi vielä törmätä) - mutta nykyisin puikot tulevat pienessä kätevästi mukana kulkevassa kotelossa. Valitettavasti en saanut settiä kuvattua, koska en itse omista kokonaista settiä vaan olen ostanut yksittäisiä vaihtopäitä kaapeleineen.
Puikkoja ja kaapeleita saa siis ostaa joko setteinä tai yksitellen. Puikot on pakattu omiin yksittäisiin paketteihinsa, mutta kaapelit myydään yleensä kolmen kappaleen paketissa ja ne ovat yleensä keskenään eripituisia. Kaapeleiden väri vaihtelee ostopaikan mukaan - Euroopassa on tarjolla kullanväristä ja USA:ssa sinistä. Sekä päissä että kaapeleissa on merkinnät, päissä syövytettynä ja kaapeleissa painettuna, siten, että se ei ainakaan ihan heti kulu pois. Kaapeleita tuntuu löytyvän eri tyypeille, eli löytyy pitsi-kaapeleita ja bambukaapeleita, mutta niiden merkitys ei ihan auennut minulle, sillä kaapeleita ja päitä voi vaihdella keskenään, koska kiinnityssysteemi ja mitat ovat samat kaikissa.
Addin setit maksavat Suomessa n. 75-90 euroa, hieman setistä ja ostopaikasta riippuen. Setin huono puoli on siinä, että kotelo on täysi. Jos siis haluaa hankkia eniten käyttämäänsä kokoa useammat tai täydentää settiä, niin ekstrapäät pitää säilöä jotenkin muuten, sillä kotelossa ei todellakaan ole minkäänlaisia ylimääräisiä taskuja - kaapelitkin kulkevat vain kotelon sisällä. Koteloja myydään kyllä myös yksitellen eli tyhjään koteloon voi koota haluamansa valikoiman puikkoja.
Lisävarusteita Addi-setissä on vähiten, mikä johtuu osaltaan kiinnitysmekanismista. Sen käyttöön kun ei tarvita mitään ylimääräisiä apuvälineitä. Elämänlanka-tekniikan käyttämiseen on tarjolla halkaistu kaapeli, jonka avulla langan pujotus työhön sujuu helposti, lisäksi myynnissä on sydämenmuotoisia päätöspaloja, joiden avulla silmukoiden säilyttäminen kaapelilla on kätevämpää.
Boye
Boye on arvostelussa musta lammas sikäli, että se on ainoa, jota ei saa Suomesta. Boyen setin nimi on Needlemaster ja se tuntuu olevan USA:ssa aika hyvin tarjolla muun muassa tavarataloissa ja askartelukaupoissa (Joann's ym). Helppo saatavuus ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi muita huonompi. Jostain syystä siitä tuntuu kuitenkin löytyvän tietoa huonommin kuin muista.
Vaihtopäät
Boyen puikot ovat eloksoitua alumiinia, eri koot ovat erivärisiä. Valikoimaan on tullut vähän aikaa sitten myös niklattu ja puinen setti Artisanal tools -nimen alla. Ainakin puisen setin puikot muistuttavat ulkonäöltään niitä laminoituja puupuikkoja, joita tarjoaa KnitPro, ja hieman epäilyttääkin, viekö tie loppujenlopuksi samaan valmistuspaikkiaan. Mutta koska näistä löytyy todella vähän tietoa, niin jätetään ne vain sivumaininnaksi tähän ja keskitytään Needlemaster-setin arvosteluun.
Puikot ovat siis erivärisiä koon mukaan ja kärjen terävyys on keskiluokkaa, jossain siellä hieman perusaddia terävämpänä, mutta ei ehkä ihan KnitPro:n metallipuikon tasalla. Neulontatuntuma on muuten miellyttävä, mutta kun vedin silmukoita puikoille, kuului puikoista pienoinen ääni eli puikon pinnassa tuntui olevan jonkinlaista ääntä aiheuttavaa kuviointia. Pienin Boyella tarjolla oleva vaihtopään koko on 2.75 mm.
Liitos
Kaapeli liitetään puikonpäähän ruuvaamalla. Kaapelin päässä on kierteet, jotka kiertyvät puikon sisään.
Liitos kiristetään mukana tulevalla kiristysavaimella työntämällä se kaapelin holkin reikään. Jos kiristysavaimen on sattunut hukkaamaan, niin tarkoitukseen käy myös mikä tahansa reikään sopiva esine kuten parsinneula, avattu paperiliitin tai muu vastaava.
Kiristys on tärkeä vaihe kiinnitystä eikä sitä saa unohtaa, sillä muuten puikko kiertyy helposti auki neuloessa. Reikä on myös kätevä silloin, jos käyttää neuloessa elämänlankaa, sillä sen saa pujotettua kaapelin avulla vaivattomasti silmukoihin.
Liitos on sinänsä tasainen, mutta kaapelin pää ei ole suora vaan siinä on taitos. Taitos häiritsi erityisesti lyhyellä kaapelilla neulottaessa - tuntui, että puikkoja joutui pitämään lähellä toisiaan, ja jos päästää irti, niin puikko ponnahtaa auki. Kaapelit ovat myös aika jäykkää materiaalia, mikä voimisti edellä kuvattua tuntemusta. Pidemmällä kaapelilla neulonta oli helpompaa, mutta silti silmukat eivät tuntuneet menevän taitoksen ohi luontevasti, vaan niitä täytyi siirrellä.
Pakkaus
Setti on pakattu kätevän kokoiseen vetoketjulliseen koteloon. Kaikille osille löytyy paikkansa ja vaihtopäiden paikat on numeroitu. Tässäkään setissä ei kyllä ole kasvunvaraa eli, jos haluaa omistaa useammat kuin yhdet päät jotain tiettyä kokoa, ei niitä saa samaan paikkaan muiden kanssa kätevästi. Kun puikkomateriaalia on pitkään ollut vain yhtä lajia, niin sille ei ehkä ole ollut tarvettakaan. Ja kiltit neulojathan neulovat vain yhtä työtä tietyn kokoisilla puikoilla kerrallaan.
Pakkaus sisältää 4 kpl eripituisia kaapeleita, 8 paria vaihtopäitä (alkaen koosta 2.75 mm), kasan stoppareita, kiristysavaimen, pari kaapeleiden yhdistyskappaletta ja kumisen läpyskän, jolla voi pitää puikosta kiinni kiristyksen aikana. Hinta setille vaihtelee runsaasti ostopaikan mukaan. Ebaysta sitä voi halvimmillaan löytää noin 30 dollarin hinnalla, mutta Boyen oma hinta setille verkkokaupassa on noin 90 dollaria, mikä tekee noin 70 euroa. Tähän tietysti tulee verot päälle, joten aika samoissa hinnoissa mennään Addin kanssa.
Puikkojen koon erottaa siis väristä ja joka koolle on oma merkitty lokeronsa kotelosta. Muuta kokomerkintää puikoissa ei ole eikä myöskään kaapeleissa. Setissä tulevia tarvikkeita saa ostaa myös yksittäin, mutta itse koteloa ei. Irtotarvikkeiden tarkoitus on ehkä enemmänkin korvata hävinneitä/rikkoutuneita osia, sillä kaikki tarjolla olevat puikkokoot kuuluvat jo settiin.
HiyaHiya
HiyaHiyan irtopääpuikoilla ei taida olla varsinaisesti mitään nimeä, ne ovat vain vaihtopääpuikot.
Vaihtopäät
Vaihtopäitä löytyy samassa valikoimassa kuin kiinteitä pyöröjäkin: Sharp (terävä ns. Pitsipuikko), Steel (peruspuikko) ja bambu. Sharp ja steel ovat ruostumatonta terästä, bambu on bambua, rusehtavaksi värjättyä. Suomesta löytyy vain tuota perussettiä ja sitä on tarkasteltu tarkemmin tässä arvostelussa. Hiyahiyan vaihtopäissä on niissäkin pienin koko 2.75 mm, jota löytyy sekä metallisena että bambuisena.
Liitos
Hiyahiyan irtopäät kiinnitetään kaapeleihin ruuvaamalla, mutta mitään reikää ei osista löydy. Liitosta ei siis kiristetä avaimella vaan mukana tulee kaksi muovista läpyskää, joilla hoidetaan kiristäminen. Kiristämistapa vaikuttaa kyllä ihan toimivalta, ja kun liitoksen kiristää kunnolla, se myös pysyy kiinni eikä aukeile kesken neulomisen. Itse pidän kyllä enemmän näistä avaimella kiristettävistä, sillä vipuvarrella tuntuu saavan enemmän apua läpysköihin verrattuna.
Vaihtopääpuikkojen kaapeli on pyöröpuikoista tuttu kirkas, mutta siinä on yksi erikoisuus muihin valmistajiin verrattuna. Kaapeli nimittäin pyörii holkissaan ja edesauttaa kaapelin pysymistä suorana neulottaessa.
Pakkaus
Hiyahiyan puikot tulevat sievässä kangaspussissa. Kotelo on arvostelluista pienin ja matkakäytössä varmasti yksi kätevimmistä. Pussukka on myös pehmein eli siitä ei ole suojaa kolhuja tai vääntymisiä vastaan mihin kannattaa kiinnittää huomiota matkustettaessa. Settejä, kaikkea kolmea tyyppiä, on kahta kokoa - pienet (2.75 mm - 5 mm) ja suuret (5.5 - 10 mm) vaihtopäät. Kaapeleita löytyy myös pientä ja suurta eli kiinnitysmekanismin koko vaihtelee puikkopään koon mukaan. Setissä tulee mukana seitsemän (pienet) tai kuusi (isot) paria vaihtopäitä, neljä eripituista kaapelia ja kiristyslätkät. Isot vaihtopäät ovat hieman lyhyemmät kuin pienet. Tässä setissä kotelossa on tilaa myös parille ylimääräisille vaihtopäille. Lisäksi kotelossa on pari vetoketjullista taskua, joissa voi säilyttää kaapeleita ja muita osia. Setti on aika samanhintainen kolmen edeltävän kanssa, hieman päälle 70 euroa.
Päitä ja kaapeleita saa ostaa myös yksittäiskappaleina. Päihin on painettu kokomerkintä mm- ja US-koossa, mutta kaapeleissa ei ole pituusmerkintää suoraan. Kangaspussia saa myös erikseen ja lisävarusteina löytyy myös kaapeleiden kytkentäpala sekä adapteri, jolla pienen setin kaapeleita voi käyttää myös suurissa vaihtopäissä.
KnitPro
KnitPron valikoima on aikamoinen sekasotku, sillä puikkoja ja settejä myydään eri nimillä eri maissa ja lisäksi eri brändien alla. KnitPicks on samannimisen lankayhtiön merkki ja sitä myydään tällä nimellä nykyään vain heidän omassa nettikaupassaan. Knitter's Pride tuottaa kovin samannäköisiä puikkoja, joten sen voikin olettaa olevan myös KnitPicksin puikkojen taustalla. Knitter's Pride-nimi on lähinnä USA:lainen brändi, jota taas euroopassa myydään nimellä KnitPro. Asiaa sekoittaa vielä se, että KnitPro-puikkoja myydään lisäksi vielä kolmansien osapuolien merkeillä, mm. Prymiltä löytyy Naturals-nimisiä puisia irtopääpuikkoja, joissa mainitaan päällä KnitPro. Novitakin tarjoaa nykyisin irtopääsettejä - heillä on valikoimassaan pari settiä, joissa näyttäisi kuvien perusteella olevan KnitPron akryylipäät, mutta kuvasta ei selvinnyt mainitsevatko he KnitPron vai myyvätkö ihan omalla brändillään. Jotta ei mentäisi ihan sekaisin, niin puhun jatkossa vain KnitPro-nimestä ja heidän tuotenimistään.
Puikot
KnitPro-puikkoja löytyy useaa materiaalia kuten aiemmin arvosteltuja pyöröpuikkojakin. Irtopääpuikkoja löytyy kolmea materiaalia: laminoitua koivua, akryyliä ja niklattua messinkiä. Puu voi olla värjättyä, kirjavaa, yksiväristä tai muistuttaa ruusupuuta. Puikkoja löytyy nimillä Symfonie Wood (laminoitu koivu), Symfonie Dreamz (sama kuin edellä, mutta eri koot eri värisiä), Symfonie Cubics (neliskulmainen ruusupuuimitaatio), Symfonie Rose (pyöreä ruusupuuimitaatio), Nova (niklattu messinki), Spectra (pinkki akryyli) ja Trendz (akryyli, puikot eri värisiä). Näistä saa irtotavarana Symfonie Woodsia, Cubicsia, Novaa ja Spectraa, muita saa ainoastaan kokonaisina setteinä.
Pyöröpuikkotestissä ei ollut mukana KnitPron akryylipuikkoja, sillä jostain syystä kiinteitä pyöröjä tästä materiaalista saa vain 5 mm:stä ylöspäin. Materiaalin ominaisuuksista se ei kuitenkaan johdu, sillä irtopäissä pienin koko on 3.5 mm. Vaihtopäätestiä varten sain kokeiltavaksi 3.5 mm:n puikot. Neulontatuntuma oli suoraan sanottuna vinkeä, sillä puikot joustavat neuloessa selvästi. Tämä tuntuu alussa omituiselta, mutta loppujen lopuksi puikolla oli miellyttävä neuloa. Voisin kuvitella, että pidemmän päälle joustavat puikot olisivat hellempiä käsille, varsinkin jos oma käsiala on tiukkaa. Vinkeän mutta miellyttävän neuletuntuman vastapainona puikoissa oli todella terävä kärki, hiukan liiankin terävä ainakin minun sormenpääni mielestä.
KnitPron puikossa pienin koko on arvostelun suurin, eli 3 mm. Eri puikkolaaduissa pienin koko vaihtelee materiaalin mukaan eli joidenkin materiaalien pienin koko on vielä tätäkin suurempi.
Liitos
Liitäntätapa on samanlainen kuin Boyen setissä eli kaapelin päässä on kierre joka kiertyy puikon (tai puikon holkin) sisälle. Myös kiinnitysavain reikineen on samanlainen. Ja kuten Boyessa, myös näissäkin kiristäminen on tärkeä osa kiinnitystä. KnitPron valikoimaan vain ei kuulu mitään kumiläpyskää kiristämistä avustamaan. Näissä, kuten muissakin samalla kiinnityssysteemillä olevilla vaihtopääpuikoissa, pitää kiinnittää erityistä huomiota holkillisten päiden kiristämiseen - siis muiden kuin kokometallia olevien päiden. Kiristäessä kun mielellään vääntäisi vastaan koko puikon mittaisella otteella, mutta sitä ei kannata tehdä, sillä pää voi jäädä vetävän - tai tässä tapauksessa kiertävän - käteen eli puikko-osan ja holkin liimaus voi pettää.
Pakkaus
Oma KnitPro-settini on vanhaa mallia, joten sen kotelo on arvostelun suurin ja kömpelöin. Se muistuttaa ulkomuodoltaan isoa Timex-tyylistä kalenteria. Kotelon on kyllä näppärä sikäli, että sen sisältä löytyy kansiomallinen kiinnitysmekanismi, johon päät ja kaapelit saa varastoitua muovisiin välilehtiin. Koteloa saa kyllä vieläkin, mutta se on lisävaruste. Nykyään seteissä on erilaiset kotelot riippuen tyypistä - perusmetalliset ja puiset tulevat aika halvan näköisessä läpinäkyvässä muovikotelossa, joissa tosin on lokerot vaihtopäitä varten. Akryylipuikot eivät näytä ansaitsevan koteloonsa edes niitä, ja Dreamzit ja Cubiksit myydään kangaspussukoissa, molemmat erilaisissa tosin. Symphonie Roset tulevat jonkinnäköisessä tekonahkalaatikossa.
Pakkaus oikeastaan kuvastaa suoraan hintaa, sillä halvin setti löytyy akryylipuikoista, isojen kokojen akryylivaihtopääsetin saa niinkin edullisesti kuin 20 eurolla. Kallein on puinen Dreamz-setti joka on noin 75-90 euroa ostopaikasta riippuen. Setissä tulee vaihteleva määrä vaihtopäitä (määrä riippuu tyypistä), kaapeleita ja muita tarvikkeita. Esimerkiksi metallisessa Nova-setissä tulee 9 vaihtopäätä alkaen 3.5 mm:stä, neljä kaapelia ja kaapelinpäät, muovinen kotelo ja pussukka sekä pari kiinnitysavainta.
KnitPron vaihtopäitä ja kaapeleita saa ostaa myös erikseen. Kiinnityssysteemi on puikosta ja puikon materiaalista riippumatta sama eli vaihtopäät ja kaapelit ovat vaihtokelpoisia keskenään. Kaapelin väri saattaa vaihdella setin/tyypin suhteen lilasta mustaan, mutta sopivuuden tai materiaalin suhteen näillä ei vaikuta olevan mitään eroa. Lisävarusteina saa koteloiden lisäksi myös kaapeleiden liitospaloja, päätöskappaleita (näitä tulee aina kaapeleiden mukana) ja KnitPicks tarjoaa myös puikkokoon numerolla varustettuja lätkiä joita voi kiinnittää kaapeliin muistuttamaan siitä, minkä kokoisilla päillä on työtä neulonut. Näitä ei näyttänyt olevan KnitPron valikoimassa, mikä on harmi, sillä ne ovat aika käteviä, jos puikot joutuu irrottamaan toiseen työhön.
Muissa kuin metallipäissä on painettu kokomerkintä, mikä tuntuu toimivan akryylipäissä mutta puupuikoista merkintä lähtee helposti irti. Metallipäissä ei ole minkäänlaista kokomerkintää. Kaapeliin on myös painettu pituusmerkintä, mutta se ei myöskään ole kovin kestävää laatua vaan lähtee irti hieman rapsuttamalla.
Loppuarvio
Minulla on KnitPicksin setti, sellainen vanha isolla kotelolla. Olen ja en ole ollut siihen tyytyväinen. Neulominen on itsessään sujuvaa, mutta olen törmännyt runsaasti laatuvirheisiin laajentaessani valikoimaani. Lähinnä kyse on ollut kierteistä tai kaapelin/puikon holkkiliitoksen pysyvyydestä. Toisaalta taas jotkut neulojat eivät ole mitään laatuongelmia kohdanneet, joten pelkästään minun kokemusteni perusteella ei kannata jättää ostamatta ja kokeilematta jos nämä kiinnostavat.
Halvinta on ostaa setti, mutta jos ei ole oikein varma siitä, mistä pitää, niin kannattaa hankkia vaikka vaihtopäät tai pari ja kaapelit kokeilua varten. Monelta merkiltä saa lisäksi kokeilusettejä, sellaisia jossa on parit-kolmet erikokoiset vaihtopäät kaapeleineen, joko kaikki samaa tai eri materiaalia. Jos joku merkki alkoi kiinnostaa, niin kannattaa katsoa löytyykö sen valikoimista moinen.
Testissä olleista suosikkini olisi muuten HiyaHiya, mutta en pidä sen kiinnityssysteemistä. Kiristyslätkät tuntuvat "tikkua" hankalammalta ja olisivat minulla varmasti nopeasti hukassa, kun en ole tunnettu siitä, että jaksan aina laittaa tavarat paikoilleen. Kiinnitysavain tuntuu olevan helpommin korvattavissa, nekin kun tuntuvat välillä hukkuvan jonnekin sohvan syövereihin. KnitProlla taas on valikoimaa liiaksikin, mutta kuitenkin valikoimista puuttuu ne terävät "pitsipuikot", tosin KnitPron metallipuikon kärki on valmiiksi jo selvästi esim. Addin kärkeä terävämpi. Boyessa kaapelin kulma taas häiritsi neulomista.
Lopputulos on se, että kaikissa on hyvät ja huonot puolensa ja sen minulle täydellisen mallin etsintä jatkuu vielä. Mutta ehkä joku näistä on se sinulle täydellinen - toiset taas eivät ymmärrä vaihtopääpuikkojen suosiota ollenkaan. Neulojia on monenlaisia, onneksi välineitäkin. Neulonta, kuten monet muutkin lajit, on sekin osaltaan välineurheilua.
Linkit
Addi
ttp://www.skacelknitting.com/s.nl/sc.2/category.19664/it.C/.f (Skacel, USA:n maahantuoja)
http://www.addi.de/english/addi_click.php (Valmistaja)
Boye
ttp://www.simplicity.com/c-475-needlemaster-set-replacement-parts.aspx
HiyaHiya
http://www.hiyahiyanorthamerica.com/
KnitPro
http://www.knitpro.eu/Shapewise-Details.asp?ShapeName=Interchangeable+Circular+Needles&mcid=1