Ulla 03/12

Mary Jane Mucklestone: Fair Islen neulemallit

Fair Isle -termillä tarkoitetaan Fair Isle -saarelle ja Shetlannin seudulle tyypillisiä perinteisiä kirjoneulemalleja ja niillä neulottuja paitoja. Fair Islen neulemallit on nimensä mukaisesti kirja, joka esittelee 200 tällaista perinteistä kirjoneulekuviota.

Kirjassa ei ole yhtään neuleohjetta, mutta sen sijaan seikkaperäiset ohjeet oman neuleen suunnitteluun. Fair Isle -malleille on tyypillistä se, että yhdellä kerroksella käytetään vain kahta väriä, eikä nurjalle puolelle synny pitkiä lankajuoksuja. Fair Isle -kuviot muodostavat vahvoja vaakaraitoja valmiiseen neuleeseen.

Mucklestonen kirjassa on kattava selvitys tähän kirjoneuletyyppiin soveltuvista langoista, välineistä ja neuletekniikoista. Kirjassa neuvotaan, kuinka lankoja kannatta pitää kädessä, miten lankajuoksut sidotaan, kuinka virheet korjataan ja miten kappaleet leikataan. Fair Isle -neuleille on tyypillistä, että ne neulotaan suljettuna pyöröneuleena ja leikataan auki sitä varten varattujen saumanvarojen kohdalta.

Kirjasta löytyy myös väriteoriaa ja neuvoja värien valitsemiseen; Mucklestone opastaa, mitä kannattaa ottaa huomioon omaa Fair Isle -neuletta suunnitellessa.

Mallit on järjestetty hakemistossa kerros- ja silmukkamäärän mukaan. Jokaisesta mallista on värikuva, mustavalkoinen kaavio, ehdotus värimuunnelmaksi ja mallikerran toistokaavio. Neulottu ja kuvattu mallitilkku on tehty samoilla väreillä, joilla mallikerta esitetään kaaviona. Kaavion vieressä esitetään vielä selkeyden vuoksi joka kerroksen kohdalla, millä kahdella värillä kukin kerros neulotaan.

Mielestäni on erityisen hyvä, että jokaisen mallin kohdalla lukee, minkä kokoinen se on; esimerkiksi kaksi kerrosta korkea ja 10 silmukkaa leveä. Pienimmät mallit ovat yhden kerroksen korkuisia ja muutaman silmukan levyisiä. Näyttävimmällä on korkeutta 23 kerrosta ja leveyttä 24 silmukkaa. Olisi hyvä, jos varsinkin moniväristen kuvioiden kohdalla kerrottaisiin, montako väriä kuvio vaatii.

Hieman ärsyttää on, että neulemallien valokuvat eivät ole niin tarkkoja ja korkeatasoisia kuin ne voisivat olla. Toisaalta, maailmassa on monia muitakin Fair Isle -mallikirjoja; Tämä on niitä harvoja, jos ei ainoa, jossa mallit on neulottu ja valokuvattu. Kirjan lopussa on lista Fair Isle -kirjallisuudesta.

Minun silmääni pisti myös muutama lepsu suomennos. Sana "puristi" ei aukene kaikille.

Mielestäni kirja sopii ennen kaikkea neulojalle, joka on innostunut suunnittelusta ja uuden oppimisesta. En itse tiedä toista suomennettua teosta tästä kirjoneuletyypistä. Kirja on hyvä perusteos ja johdatus tähän kiehtovaan kirjoneulemaailmaan. Kirja on alun perin ilmestynyt Isossa-Britanniassa vuonna 2011 nimellä 200 Fair Isle Motifs - A Knitter's Handbook.

Tiedot

Mary Jane Muckestone: Fair Islen neulemallit
Suomennos Mirkka Santala
Moreeni, 2012
ISBN: 978-952-254-113-0

Teksti ja kuvat

KristaK

Lisää KristaK:sta

Ulla 03/12 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Neulo ihanat asusteet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Rakkaat neuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Päät vaihtoon - eli katsaus vaihtopääpuikkoihin

Niina Hakkarainen:
Yhden illan käsityöt -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Patalappuja a la Carte -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Neulotut nuket -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lanka-arviossa syksyn uutuudet

Krista Kimmo:
Fair Islen neulemallit -arvostelu

Krista Kimmo:
Ihanat neulelahjat -arvostelu

Satu Lehti:
Neulojan opas -arvostelu

Satu Lehti:
Pipo on pääasia -arvostelu

Mari Virtanen:
Arska opin tiellä

Mari Virtanen:
Lankahamsteri tekee parannuksen

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.