Ulla 03/12

Debbie Bliss: Ihanat neulelahjat

Debbie Bliss on suunnitellut ihania neulelahjoja niin naiselle, miehelle, vauvalle ja lapselle kuin kotiinkin. Kaikkiaan kirjassa on 30 ohjetta helmikoristellusta iltalaukusta raidalliseen kynäpurkin suojukseen. Neulottu solmio on varmaankin jokaisen miehen unelmalahja.

Ihanat neulelahjat alkaa ohjeissa käytettyjen lankojen esittelyllä ja jatkuu paketointivinkeillä; Neuletta ei kannatta paketoida huolimattomasti, ja pelkistetty lahjakääre lienee tyylikkäin, Bliss neuvoo. Neule kannattaa myös kääriä silkkipaperiin, ettei lahja rypisty. En tiedä, millaisen vastauksen saisi keskivertokaupassa, jos kysyisi happovapaata silkkipaperia, jota kirjassa neuvotaan käyttämään.

Mielestäni osa kirjan ohjeista, kuten neulotut rannerenkaat tai steroideja syöneeltä kärpässieneltä näyttävä pillerihattu, ovat outoja. Enkä oikein tiedä, mitä ajatella siitä, että miehelle-osiossa on kirjoneuletakki koiralle.

Suloisimmat ja kiinnostavimmat ohjeet ovat vauvoille. Puputossut olisivat varmasti monen äidin mieleen, ja helmineulehaalarit yksinkertaisesti kauniit, vaikkakin ohjeessa olisi voinut antaa vinkkejä siitä, miten helmineulekappaleet ommellaan yhteen siististi. Vauvan aina oikein -neuletta oleva jakku on kiva, mutta muistuttaa Dropsin ilmaisohjetta. Lapsen rusettipanta on vain kaksi pätkää aina oikein -neuletta kuminauhaan pujotettuna. Leppäkerttureppu on vinkeä idea, mutta epäilen sen kestoa käytössä.

Naisille on ohje muun muassa palmikkovyöhön. Siihen on yksi koko, 66 senttiä pitkä, joten vaikka päälle tulevat solmimisnauhat, on se aika kapoiselle uumalle suunniteltu. Kotiin-osiossa on ohjeet esimerkiksi kuumavesipulloon, kuten kai jokaisessa Blissin kirjassa, helmineuletabletteihin ja neulottuun orvokkiruukkuun. En ymmärrä.

Mies saa solmion lisäksi sukat ja raitakynsikkäät. Kirjan kaikki pitsit ja palmikot on selitetty kerros kerrokselta. Niistä ei ole kaavioita, joista itse pitäisin enemmän. Kaikki ohjeissa käytetyt langat ovat Blissin omia.

Osa ohjeista voisi myös olla tarkempia. Esimerkiksi helmikirjailtuun iltalaukkuun, joka sinällään on ihan viehättävä, neuvotaan ostamaan 60 grammaa lasisia koristehelmiä. Helmistä ei anneta tarkempaa kokoluokitusta saatikka vaadittua kappalemäärää. Koska helmet pujotetaan ohjeen mukaan lankaan ennen neulonnan aloittamista, kappalemäärän puuttuminen on ärsyttävää. Ehkä joku osaa sanoa suoraan, mikä siemenhelmi menee Blissin Baby Cashmerinoon; minä en.

Mielestäni Blissin kirjoissa parasta on valokuvaus, sommitelmat ja tunnelma. Ne ovat selailukirjoja, jotka antavat hyvän ensivaikutelman, mutta kiinnostus hiipuu tarkemmalla lukemisella.

Kirja on ilmestynyt alun perin englanniksi nimellä "Knits to give" vuonna 2011.

Tiedot

Debbie Bliss: Ihanat neulelahjat - 30 neulelahjaideaa
Suomennos Kati Lampela
Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2012
ISBN: 978-951-31-6764-6

Teksti ja kuvat

KristaK

Lisää KristaK:sta

Ulla 03/12 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Neulo ihanat asusteet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Rakkaat neuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Päät vaihtoon - eli katsaus vaihtopääpuikkoihin

Niina Hakkarainen:
Yhden illan käsityöt -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Patalappuja a la Carte -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Neulotut nuket -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lanka-arviossa syksyn uutuudet

Krista Kimmo:
Fair Islen neulemallit -arvostelu

Krista Kimmo:
Ihanat neulelahjat -arvostelu

Satu Lehti:
Neulojan opas -arvostelu

Satu Lehti:
Pipo on pääasia -arvostelu

Mari Virtanen:
Arska opin tiellä

Mari Virtanen:
Lankahamsteri tekee parannuksen

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.