Ulla 03/12

Arne & Carlos: Neulotut nuket

Arvostelun alku tuskin kuulostaa lupaavalta, jos kerron, etten oikeastaan pidä nukeista. Suhtauduinkin ensin hyvin skeptisesti joulupalloilmiön käynnistäneen norjalaiskaksikon uuteen teokseen. Ennakkoluuloni osoittautuivat kuitenkin aiheettomiksi ja kirja yllätti minut positiivisesti.

Neulotut nuket on näinkin rajoittuneeseen aihealueeseen keskittyväksi teokseksi melko suuri. Sen 200 sivua on taitettu ilmavasti ja runsain kuvin. Alussa on neuvottu kaikki oleellinen nuken valmistukseen liittyvä aina langan valinnasta kirjontapistoihin. Nuken perusohje on samanlainen kautta kirjan, mutta vaihtamalla lankojen värejä ja neulomalla nukeille erilaisia vaatteita saa niistä luotua hyvinkin erinäköisiä.

Tekijöiden muotisuunnittelutaustan huomaa, sillä vaateohjeita on runsaasti. Neulotut nuket ovatkin eräänlaisia paperinukkeja, joiden hauskuus piilee juuri vaatteiden vaihtelussa. Nukenvaatteet ovat myös oiva käyttökohde lankakorin jämälangoille, joilta kukaan neuloja ei voi välttyä.

Jos nukenvaatteet eivät innosta, voi vaatteiden kirjoneulekuvioita ja koristelutekniikoita hyödyntää muissakin töissä. Nukkeiän ohittaneena olisin toivonut edes jostakin vaatteesta myös ihmiskokoista versiota - onhan kyseessä kuitenkin tunnettujen vaatesuunnittelijoiden teos.

Toisaalta kirja muodostaa pelkästään nukkeihin keskittyessään eheän kokonaisuuden, jota on ilo vaikka vain selailla. Siitä huolimatta toivon, että moni jättäisi tänä jouluna muovinuket suosiolla kaupan hyllyille ja neuloisi perheiden pienimmille lahjaksi nuken sekä setin vaatteita. Itse tehty villainen nukke voi muodostua aarteeksi, jota varjellaan vuosikymmeniä.

Tiedot

Arne & Carlos: Neulotut nuket
Suomennos Kaija Koirikivi ja Mika Siimes
Kustannusosakeyhtiö Nemo, 2012
ISBN: 978-952-240-164-9

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Kuvat

Kustannusosakeyhtiö Nemo

Ulla 03/12 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Neulo ihanat asusteet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Rakkaat neuleet -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Päät vaihtoon - eli katsaus vaihtopääpuikkoihin

Niina Hakkarainen:
Yhden illan käsityöt -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Patalappuja a la Carte -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Neulotut nuket -arvostelu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lanka-arviossa syksyn uutuudet

Krista Kimmo:
Fair Islen neulemallit -arvostelu

Krista Kimmo:
Ihanat neulelahjat -arvostelu

Satu Lehti:
Neulojan opas -arvostelu

Satu Lehti:
Pipo on pääasia -arvostelu

Mari Virtanen:
Arska opin tiellä

Mari Virtanen:
Lankahamsteri tekee parannuksen

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.