Ulla 03/10

Erika Knight: Yksinkertaisesti neuloen 20 helppoa ja kaunista neuleohjetta

On ilahduttavaa törmätä näin uuteen käännettyyn neulekirjaan. Erika Knightin Yksinkertaisesti neuloen ilmestyi vasta tämän vuoden toukokuussa, ja nyt se on jo käännetty suomeksi.

Pintapuolisesti tarkasteltuna kirjan rakenne on aika perinteinen. Ensin on teoriaosio, jossa mm. kerrotaan langoista ja neuvotaan neulonta kuvien avulla. Sen jälkeen löytyy pieni mallineulekirjasto ja lopulta itse neuleohjeet. Mutta itse asiassa kirjaa voi ajatella myös oppikirjana. Kokonaisuus on suunniteltu siten, että teorian luettuaan voi edetä neuleissa helpoista vaikeampiin. Jokainen ohje keskittyy tiettyyn tekniikkaan. Opittaviin tekniikoihin kuuluu mm. raidoituksen suunnittelu, kaavion lukemisen opettelu, muotoilu lyhennetyin kerroksin ja päätteleminen siististi. Ohjeessa opeteltavaa tekniikkaa ei esitellä itse ohjetekstissä, vaan sen yhteydessä erillisessä mestarikurssiosiossa. Näin ohjeet säilyttävät selkeän rakenteensa ja ne toimivat myös erillisinä ohjeina ilman tekniikan harjoittelua.

Ohjeita kirjasta löytyy kaikkiaan 20 kappaletta. Aiheiden kirjo on monipuolinen, pipoista kasseihin ja ruutupeittohin. Pääosa töistä on pieniä, mikä sopiikin kirjan teemaan. Isompia töitä ovat tilkkupeitto ja lopussa tulevat v-aukkoinen naisten neule ja neuletakki. Englantilaiseen tapaan ohjeet ovat kirjoitettuja eikä niissä ole kaavakuvia. Tämä vaikeuttaa ohjeiden muokkaamista, mikä olisi kyllä ollut hyvä aihe yhteen mestarikurssiin. Varsinkin neulevaatteissa ohjeiden muokkaaminen omien mittojen mukaan on hyödyllinen taito.

Kirja on kaunis katsella. Värimaailma on harmoninen ja sisältää luonnonvärejä: luonnonvalkoista, harmaata, ruskean eri sävyjä. Mukana on väripilkkuina hieman keltaista ja roosaa. Taitavasti sommiteltu värimaailma tekee kirjan ja ohjeiden lukemisesta miellyttävää, kun mikään ei pistä liikaa silmään.

Erika Knightin Yksinkertaisesti neuloen on kiinnostava uutuus. Se sopii niin neulomaan opetteleville kuin sen jo taitaville. Jos neulot mielelläsi suurempia töitä, kuten neulepaitoja ja pitsihuiveja, tämä kirja ei välttämättä ole juuri se oikea sinulle. Mutta jos pidät pienistä töistä, käyttöesineistä ja sisustamisesta, kannattaa kirjaan tutustua. Monet työt sopisivat mainiosti vaikka joululahjoiksi.

Tiedot

Erika Knight: Yksinkertaisesti neuloen 20 helppoa ja kaunista neuleohjetta
Suomennos Eeva Mäkelä
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2010
ISBN: 978-952-254-028-7