Ulla 03/10

Vihrešn Vyyhdin syksyn uutuuslangat

Be Sweet Magic Ball

Be Sweetin Magic Ball -lanka on mielenkiintoinen tuttavuus. Lanka myydään 50 gramman vyyhdillä. Lanka on pääosin käsin kehrättyä ja värjättyä mohairia, mutta mukana on myös niin merinovillaa kuin nauha- ja hapsulankaakin. Mohairista osa on bukleeta ja vyyhdiltä löytyy myös nyppyjä ja metallivahvistetta. Jokainen vyyhti on oma yksilönsä eikä kahta samanlaista löydy. Lanka valmistetaan Etelä-Afrikassa kehitysyhteistyöprojektina ja lankaa tuottava yritys, Be Sweet Inc, on kansainvälisen Reilun Kaupan jäsen.

Lanka on varsin monipuolista ja sen eri osat ovat niin materiaaliltaan kuin neuletuntumaltaankin toisistaan poikkeavia. Jo heti vyyhdillä lanka näyttää varsin mielenkiintoiselta ja erikoiselta. Kerittäessä ja neuloessa langan mohairosuudet karvaavat jonkin verran, mikä on mohairlangoille melko tyypillistä. Neulominen on jännittävää, kun yksittäiset osuudet pysyvät melko lyhyinä ja yhtäkkiä langan rakenne muuttuu täysin. Testivyyhdissäkin peräkkäin oli esimerkiksi vaaleansinista hapsulankaa ja turkoosia mohairbukleeta tai sileää violettia mohairia ja vaaleansinistä nauhalankaa. Lankaosuuksien vaihdoskohdat on toteutettu yksinkertaisesti solmuin, vaikka osa vaihdoista olisi voitu helposti myös kehrätä.

Vyyhti on monivärinen, mutta sävyt sopivat loistavasti yhteen. Testaamassani vyyhdissä väreinä oli erilaisia vaaleansinisiä, turkoosia, petroolin sinistä ja useampaa vaaleaa violettia. Lankakartan mukaan lankaa on saatavilla huimat 53 eri väriyhdistelmää, joten jokainen löytää tästä langasta varmasti lempivärinsä.

Neuloin langasta sileää oikeaa olevan kaulurin. Värien ja materiaalien vaihtuessa kaulurista tuli helposti varsin jännittävän näköinen. Lanka sopiikin parhaiten juuri pieniin asusteisiin, isommissa neuleissa värien ja materiaalien vaihtelu saattaisi olla aika villiä. Herkimmät saattavat pitää lankaa kutittavana, sillä mohairosuudet ovat aika pörröisiä, joskin varsin pehmeitä.

Langan tiedot

Sisältää eri kuituja ja materiaaleja
50 g = n. 87 m
Puikkosuositus: 5,5 mm
Tiheys: 14 s ja 20 krs = 10 cm
Käsinpesu

Online Linie 33 Cosmo

Vihreän vyyhdin uutuus Online Linie 33 Cosmo on ylellinen kashmirsekoitesukkalanka. Se on saman vahvuista kuin Onlinen muut Supersocke 100 -langat, mutta niistä poiketen tähän lankaan on lisätty 5 % ylellistä kashmiria. Jo tämä määrä kashmiria tekee langasta hyvin pehmeän, tuntu on aivan toinen kuin tavallisissa laadukkaissa sukkalangoissa. Uskoisin langan sopivan ihoa vasten myös herkkäihoisille. Kestävyyttä sukissa en ehtinyt testata, mutta 25 % keinokuitua langassa pitäisi taata kohtuullinen kulutuksenkesto.

Lanka on rakenteeltaan samanlaista kuin monet muutkin ohuet sukkalangat: nelisäikeistä ja suhteellisen tiukkakierteistä. Lanka neuloutui sujuvasti, eikä halkeillut puikoilla kertaakaan neulomisen aikana. Lanka tuntui myös tasoittavan käsialan pienet epätasaisuudet, ja jäljestä tuli siistiä. Lanka ei päästänyt yhtään väriä, kun sitä liotettiin puoli tuntia haaleassa vedessä.

Pidin tästä langasta paljon ja voisin kuvitella tekeväni siitä jatkossa niin sukkia kuin huivejakin.

Langan tiedot

70 % hienoa merinovillaa, 5 % kashmiria, 25 % polyamidia
100 g = n. 400 m
Puikkosuoitus: 2,5 - 3 mm
Tiheys: 30 s ja 42 krs = 10 cm
Konepesu 30 astetta varovaisella ohjelmalla

OnLine Linie 265 Divano

Divano on lämminsävyinen merino-alpakka-polyamidisekoitelanka. Sen ydin on musta polyamidiverkko, jonka ympärille on kehrätty villa- ja alpakkakuitua. Muodostunut lanka on rakenteeltaan höttöinen. Ilmava rakenne sitoo paljon ilmaa, joten neulos on lämmin. Suositelut puikot ovat suuremmat kuin yleensä tämän paksuiselle langalle, ja neulos onkin pehmeää ja laskeutuvaa, eikä se kutita herkkää ihoa. Pinta on hieman pörröinen, mutta siihen ei silti muodostu nyppyjä. Divano lienee parhaimmillaan sileänä neuleena tai selkeinä palmikoina. Pienet yksityskohdat eivät erotu pöyheästä pinnasta.

Lankaa valmistetaan yhtätoista eri väriä. Musta sisus vaikuttaa langan lopulliseen väriin ja kirkkaatkin värit vaikuttavat vaimeilta ja innottomilta.

Langan tiedot

51 % merinovillaa, 22 % vauva-alpakkaa, 27 % polyamidia
50 g = n. 150 m
Puikkosuositus 6 - 7 mm
Tiheys: 15 s ja 20 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 astetta

Online Linie 268 Lucido

Onlinen Lucido on paksu villasekoite, josta valmista syntyy nopeasti. Lanka myydään 50 gramman kerillä, joissa on vain 45 metriä. Pienempäänkin neuleeseen tarvitaan siis monta kerää. Lucido on kaksisäikeistä ja moniväristä. Väri vaihtuu säikeissa eri tahtia ja välillä väriero kahden säikeen välillä on hyvinkin suuri ja se tuo värikkyyttä syntyvään neulepintaan. Lankakartalta löytyy yhdeksän moniväristä vaihtoehtoa, erilaisiin sinisiin ja vihreisiin sävyihin painottuen.

Lankaa oli miellyttävää neuloa. Se ei mainittavasti halkeile ja kierre tuntuu sopivalta. Langan monivärisiin vaihtoehtoihin parhaiten sopinevat melko yksinkertaiset neulepinnat ja jo sileästä pinnasta tuleekin ihan näyttävä. Neuloin mallikerästä pipon, tosin aikuisen pipoon olisi tarvittu jo toinen kerä. Käyttämilläni suosituskokoa pienemmillä 5,5 mm puikoilla pääsin sileässä oikeassa tiheyteen 11 s = 10 cm, joten langan puikkosuositus tuntuu hiukan suurehkolta. Myös syntynyt neulepinta tuntui asusteeseen varsin sopivalta.

Lucido on pehmeää ja lämpimän tuntuista. Paksusta langasta syntyykin varmasti hyvä pipo tai vaikka kauluri. Isommaksi neuleeksi, kuten paidaksi, lanka on hyvin paksua. Valmista kyllä syntyisi nopeasti, mutta löytyykö näin paksulle neuleelle enää paljoakaan käyttöä? Lanka sopii vähän herkemmällekin käyttäjälle, sillä se ei tunnu ihoa vastaan mainittavan karhealta.

Langan tiedot

53 % villaa, 47 % akryylia
50 g = n. 45 m
Puikkosuositus: 7 - 8 mm
Tiheys: 10 s ja 13 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 astetta

Vihreän Vyyhdin käsinkehrätty merinovilla-silkki

Vihreän Vyyhdin uusi käsinkehrätty merinovilla-silkkisekoite tulee samalta valmistajalta kuin jo aiemmin liikeessä myynnissä ollut 100 % villalanka. Tämäkin lanka on paksua, yksisäikeistä ja paksuudeltaan epätasaista. Langan kierteen tiukkuus vaihtelee, ja lanka on siksi paikoin paksumpaa ja hötöisempää, paikoin ohuempaa ja napakampaa. Paksuuserot eivät ole niin suuria, että kutsuisin tätä efektilangaksi, mutta langan elävä neulepinta pääsee parhaiten oikeuksiinsa sileässä neuleessa tai jossain hyvin yksinkertaisessa neulepinnassa.

Kokeiltavaksi saamani lanka oli valko-vihreää. Vaikka lanka on yksisäikeistä, siinä kulkee rinnakkain kaksi eriväristä osasäiettä: valkoinen ja vihreä. Minusta näytti, että valkoinen kuitu olisi villaa ja vihreä silkkiä, sillä vihreä tuntui kiiltelevän enemmän.

Lanka on paksua, ja kun neuloin siitä kaulurin 8 mm puikoilla, tuntuivat 6 mm puikot liian ohuilta. Sataan grammaan mahtuu melko vähän metrejä, mutta yhdestä vyyhdistä saa kuitenkin kaulurin tai aikuisen pipon. Lanka on pehmeää, mutta suoraan kaulaa vasten se kutitti hiukan.

Itse pidän eniten selvästi ohuemmista langoista. Tämä lanka neuloutui kuitenkin aika helposti, vaikkakin oli vähällä haljeta muutaman kerran löyhäkierteisemmässä kohdassa, niin että puikolle tuli vain osa säiettä. Pehmeyteensä ja löyhyyteensä nähden lanka kesti hämmästyttävän hyvin monta aloitusta ja purkamista, kun etsin oikeaa puikkokokoa ja mallia. Kevyen käsinpesun lanka kesti hyvin ja kuivui nopeasti.

Langan tiedot

80 % merinovillaa, 20 % silkkiä
100 g = n 100 m
Puikkosuositus: 5 - 8 mm
Käsinpesu

Teksti ja kuvat

Suvi Heikkilä - Be Sweet Magic Ball, Online Linie 268 Lucido

Lisää Suvista

Satu Lehti - OnLine Linie 265 Divano

Lisää Sadusta

Laura Uusitalo - Online Linie 33 Cosmo, Vihreän vyyhdin käsinkehrätty merinovilla-silkki

Lisää Laurasta

Kiitokset

Ulla 03/10 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Biketexin syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Coatsin syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Nordian syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Novitan uutuudet

Eri kirjoittajia:
Priiman uutuudet

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Vihreän vyyhdin syksyn uutuuslangat

Niina Hakkarainen:
Amigurumi - virkkaa omat maskottisi -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pitsihuivit neuloen - Kauneimmat virolaiset pitsimallit -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Silmukoita, siksakkia ja pala suklaakakkua - Kekseliäitä ohjeita tuunareille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Suloisimmat sukat - Uusia innostavia neuleohjeita -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Supersöpöt maskotit. Yli 35 valloittavaa virkkuuohjetta -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Yksinkertaisesti neuloen - 20 helppoa ja kaunista neuleohjetta -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Pia Tuononen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Rakasta lankaasi - sulje se pussiin

Satu Lehti:
Neulojan niksit ja Virkkajan vinkit -arvostelut

kristak:
Neulekirja - Tähkäpää ja muut lempineuleet -arvostelu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.