Ulla 03/10

Lankamaailma Nordian syksyn uutuuslangat

Hjertegarn Natur Uld

Hjertegarnin Natur Uld on paksu yksisäikeinen täysvillalanka. Lanka myydään muhkealla 100 gramman kerällä ja se tuntuu mukavan pehmeältä. Langan kierre on melko löyhä ja jos neuloo kovin terävillä puikoilla, se saattaa hiukan halkeilla. Natur Uld on villalankana joustavaa ja miellyttävää neuloa.

Lankakartalla on 30 yksiväristä sekä viisi raidallista vaihtoehtoa. Valikoimasta löytyy niin vaaleita kuin tummia värejä ja maanläheisten värien lisäksi myös kirkkaita värejä. Langasta on saatavilla myös tweed-vaihtoehto, josta on kolmea eri värivaihtoehtoa

Neuloin testikerästä myssyn 5,5 mm pyöröpuikoilla. Sillä puikkokoolla ja hieman löysällä käsialallani pääsin langan ohjetiheyteen. Tiheys tuntuu langalle varsin sopivalta, ei liian tiukkaa, mutta kuitenkin hienosti peittävää isompaakin neuletta ajatellen. Myssyssä testasin sileää oikeaa sekä joustinta, ja molemmat tuntuvat sopivan langalle hienosti. Sileästä neuleesta tuli helposti varsin siistiä ja tasaista. Erilaiset palmikkopinnat sopivat langalle myös hyvin. Voisin kuvitella neulovani langasta lämpimien asusteiden lisäksi paksun villapaidan paukkupakkasille tai syksyiseksi takin korvikkeeksi. Lanka on melko pehmeää, mutta kutittaa hieman, koska se on villaa, joten kaikkein herkimmille se ei välttämättä sovi ainakaan suoraan ihoa vasten.

Langan tiedot

100 % villaa
100 g = n. 100 m
Puikkosuositus: 6 - 7 mm
Tiheys: 14 s = 10 cm
Käsinpesu

Hjertegarn Natur Uld Flamme

Natur Uld Flamme on pehmeää, puhdasta villaa. Lanka on yksisäikeinen ja sen paksuus vaihtelee todella paljon. Yksisäikeisyys tekee pinnasta hyvin pehmeän ja pörröisen. On siis hyvin mahdollista, että valmiin neuleen pinta nyppyyntyy helposti. Langan väri vaihtelee pitkinä jaksoina niin, että neuleeseen muodostuu raitoja, jos silmukoita on vähän. Värit olivat lämpimiä ja maanläheisiä ja niistä tuli lähinnä syksyinen vaikutelma. Ohuet ja paksut kohdat näkyvät selvästi valmiissa neuleessa ja paksut kohdat muodostavt möykkyjä neuleen pintaan. Minun mielestäni paksuusvaihtelu toimisi paremmin joko yksivärisessä tai lähisävyin värjätyssä langassa, nyt neulos näyttää sekavalta.

Langan tiedot

100 % villaa
100 g = n. 110
Puikkosuositus: 6 - 7 mm
Tiheys: 12 s = 10 cm
Käsinpesu

Marks & Kattens Lappland

Lappland on pätkävärjätty yksisäikeinen villalanka. Vyyhdillä myytävässä paksuhkossa langassa on neljä eri värisävyä. Vyötteessä mainostetaan langan olevan sataprosenttisesti ekologisesti tuotettua, mutta en löytänyt esimerkiksi valmistajan kotisivuilta selitystä siitä, mitä tuo ekologinen tässä tapauksessa tarkoittaa. Tarkoittaako se villantuotantoa, värjäysprosessia vai koko valmistusketjua?

Langassa on neljä sävyä, joista koeneuloin sinikirjavan langan eli sävyn numero 330. Sävy näytti sekä vyyhdillä että neulottuna pintana kauniilta ja sävyt sointuivat hyvin yhteen. Sinisessä värissä on mukana sinisen sävyjen lisäksi myös aavistus harmaata. Lanka on mukavan villaisen tuntuista ja siitä oli helppo neuloa tasaista pintaa, joka vielä tasoittui pesussa. Lanka on yksisäikeinen ja siksi hieman pörröinen, mutta se ei halkeillut neulottaessa. Langan saa varmasti varomattomalla pesulla helposti vanuttumaan. Lanka ei päästänyt väriä pesussa ja mallitilkku piti pesussa myös hyvin muotonsa. Tiheys muuttui löyhemmäksi eli kuudestatoista silmukasta kymmenellä sentillä viiteentoista silmukkaan. Kerrosmäärä ei muuttunut

Uskon langan sopivan hyvin erilaisiin asusteisiin. Vaatteita neuloisin suositusta pienemmillä puikoilla ja neuletiheydellä. Minusta lanka ei ole erityisen kutittavaa. Koska lanka on pätkävärjätty, neuloisin siitä hyvin yksinkertaisia neulepintoja, kuten sileää tai aina oikein -neuletta, jotta värivaihtelut pääsisivät oikeuksiinsa. Värivaihtelut kuitenkin peittäisivät tehokkaasti monimutkaiset pinnat, kuten esimerkiksi palmikot.

Langan tiedot

100 % villaa
100 g = 160 m
Puikkosuositus: 5,5 mm
Tiheys: 16,5 s ja 23 krs = 10 cm

Marks & Kattens Love

Marks & Kattensin uutuuslanka Love on efektilanka, joka muodostuu löyhäkierteisestä pohjalangasta, joka on kurottu lenkeille toisella, ohuella lankasäikeellä. Testikerässä pohjalanka on valkoinen ja toinen säie kontrastoiva musta.

Testilangan vyötteen tiedot olivat jostain syystä puutteelliset, eikä langasta löydy netistäkään tällä hetkellä mitään tietoa. Nappasin siis mallitilkkua varten puikot näppituntumalta, ja kokeilin, mitä syntyy. Kerää ensin hypisteltyäni olin ajatellut, että langasta voisi saada hauskoja pehmoleluja. Muutaman silmukan neulottuani totesin kuitenkin, että tarpeeksi tiiviin pinnan aikaansaaminen täytettävää lelua varten voisi olla hyvinkin haasteellista, sillä neulominen on lenkkien vuoksi aika tuskallista. Kanssaneulojan sanoin mietin jo, että lanka taitaa olla parhaimmillaan kerällä. Mallitilkun edistyessä se alkoi mielessäni muistuttaa pikkuhiljaa vessan mattoa. Paksuhko lenkkipinta sopisi hyvinkin paljaan jalan alle kylmänä talviaamuna.

Valmiista neulepinnasta on liki mahdoton laskea silmukoita tai kerroksia, joten tätä lankaa ei kannata käyttää mihinkään, missä koon kanssa on oltava tarkka. Mallineuleita on myös turha tuhlata tähän, vanha kunnon ainaoikea on paras ratkaisu. 6 mm puikoilla pinnasta tuli kohtuutiivistä, mutta esim. pehmolelua varten kannattaisi käyttää vielä milliä tai puolta pienempiä puikkoja. Jos taas neulepinnan ulkonäkö miellyttää asusteena, kannattaa huiviin, keeppiin tai vastaavaan käyttää vielä suurempia puikkoja, jotta neuleesta tulee tarpeeksi laskeutuva. Mitä isommat puikot, sitä helpompi tätä lankaa on myös neuloa. Lanka voisi sopia hyvin myös yksityiskohdaksi paksun villatakin kauluksiin ja hihansuihin.

Langan tiedot

52 % villaa, 39 % polyamidia, 9 % polyesteriä
100 g = 50 m
Puikkosuositus: tuntematon, testaaja suosittelee 5 mm suurempia käyttötarkoituksen mukaan
Tiheys: tuntematon
Käsinpesu

Marks & Kattens Samo

Samo on paksu yksisäikeinen villalanka. Langalle suositellaan jopa 9 mm puikkoja, mutta päätin itse neuloa langan merkittävästi ohuemmilla 6 mm puikoilla. Osittain koska en omistanut suositellun kokoisia puikkoja ja koska lanka vaikutti sopivan neulottavaksi hieman ohuemmillakin puikoilla. Mallitilkkuni tiheys on hieman suurempi kuin valmistajan antama ohjetiheys, mutta tilkku on silti pehmeä ja taipuisa. Voikin olla hyvä idea neuloa lanka hieman suositusta pienemmillä puikoilla tiiviimmäksi pinnaksi, koska löyhillä yksisäikeisillä neuleilla on taipumus nyppyyntyä.

Langan raaka-aineena ollut villa on tasalaatuista ja pehmeää eikä valmis neule pistele. Lanka oli mukava neuloa eikä mallikerissä ollut epätasaisia kohtia tai solmuja. Langassa on testattujen voimakkaiden värien lisäksi luonnonläheisempiä harmaita ja ruskeita sävyjä. Paksu lanka neuloutuu nopeasti, joten Samo lienee parhaimmillaan asusteissa, huovutettavissa pikkutöissä ja nopeissa lahjaneuleissa. Villapaitaan lanka on ehkä liian lämmintä muille kuin pahimmille vilukissoille tai ulkokäyttöön.

Langan tiedot

100 % puhdasta uutta villaa
50 g = n. 50 m
Puikkosuositus: 9 mm
Tiheys: 10 s ja 14 krs = 10 cm
Käsinpesu, tasokuivaus

Teksti ja kuvat

Suvi Heikkilä - Hjertegarn Natur Uld

Lisää Suvista

KristaK - Marks & Kattens Lappland

Lisää KristaK:sta

Anni Laine - Marks & Kattens Love

Lisää Annista

Satu Lehti - Hjertegarn Natur Uld Flamme

Lisää Sadusta

Eeva Saviranta - Marks & Kattens Samo

Lisää Eevasta

Ulla 03/10 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Biketexin syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Coatsin syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Nordian syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Novitan uutuudet

Eri kirjoittajia:
Priiman uutuudet

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Vihreän vyyhdin syksyn uutuuslangat

Niina Hakkarainen:
Amigurumi - virkkaa omat maskottisi -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pitsihuivit neuloen - Kauneimmat virolaiset pitsimallit -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Silmukoita, siksakkia ja pala suklaakakkua - Kekseliäitä ohjeita tuunareille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Suloisimmat sukat - Uusia innostavia neuleohjeita -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Supersöpöt maskotit. Yli 35 valloittavaa virkkuuohjetta -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Yksinkertaisesti neuloen - 20 helppoa ja kaunista neuleohjetta -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Pia Tuononen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Rakasta lankaasi - sulje se pussiin

Satu Lehti:
Neulojan niksit ja Virkkajan vinkit -arvostelut

kristak:
Neulekirja - Tähkäpää ja muut lempineuleet -arvostelu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.