Ulla 03/10

Novitan syksyn uutuuslangat

Novita Crystal

Novitan Crystal on mielenkiintoinen syysuutuus. Se on hyvin paksua, rakenteeltaan köysimäistä lankaa, johon on ripoteltu tasaisin välein pieniä paljetteja. Paljetit ovat halkaisijaltaan noin 5 milliä ja ne tuntuvat neuloessa hieman ikäviltä käsissä. Koska paljetteja on langassa melko tiheästi, ei Crystalista neulottu pipo tai kaulahuivikaan tunnu kovin hyvältä vaihtoehdolta herkkähipiäisimmille ihmisille. Itse lanka tuntuu pehmeältä, mutta teräväreunaiset muovikoristeet voivat kutittaa tai ärsyttää lähellä ihoa. Värivalikoimaan kuuluu neljän neutraalin värin (valkoinen, harmaa, musta ja beige) lisäksi tumma luumunvioletti.

Suurin osa langasta on muovia, mutta vajaa viidesosa siitä on mohairia. Koostumukseltaan lanka ei siis ole kovin lämmin markettilankavaihtoehto, mutta se ei liene tämän kimaltelevan kauden uutuuden tarkoituskaan. Paksuilla puikoilla langasta syntyy pieniä asusteita käden käänteessä, ja säkenöivät paljetit varmasti vetoavat nuorimpiin neulojanalkuihin. Toivottavasti lanka innostaa uusia ihmisiä puikkojen pariin, vaikka sen neulominen ei suuri nautinto olekaan.

Langan tiedot

51 % akryylia, 18 % mohairia, 18 % polyamidia, 13 % polyesteria
100 g = noin 55 m
Puikkosuositus: 10 - 12 mm
Tiheys: 8 s ja 11 krs = 10 cm
Käsinpesu

Novita Huopanen Lampola

Sataprosenttista villaa oleva Novitan Huopanen Lampola on rouhea ja pörröinen lanka. Se on luonnollisen oloinen yksisäikeinen villalanka. Lanka on kuitenkin selvästi teollinen, lanoliini ei tunnu eikä haise. Lanka on kädessä suorastaan kuivan oloinen. Novita suosittelee, että Huopanen Lampolaa käytettään vain huovutukseen.

Langassa on neljä väriä, Liinu (026), Lissu (028), Päkä (077) ja Piki (087). Niistä kaksi on harmaata, yksi on harmaanruskea ja yksi on tummanruskea. Kaikki värit ovat luonnollisia ja kauniita. Värit eivät ole tasaisia vaan niissä on luonnollisen lampaanvillan vaihtelevuutta. Arvosteluun saatiin harmaanruskea Päkä. Neuloin langasta suuren mallitilkun, jonka ajattelin huovutuksen jälkeen päätyvän kissan kuljetuskopsan alustaksi. Vyötteessä sanotaan neuleen kutistuvan huovutuksessa noin 40 prosenttia. Päätin neuloa lankaa huomattavasti suositusta pienemmillä puikoilla eli 5 mm puikoilla. Ajattelin, että tiukempi neulos kutistuisi löyhää vähemmän vanutusvaiheessa. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta neuleiden tahallisesti huovuttamisesta. Toisaalta olen kyllä sekä vesi- että neulahuovuttanut huovutuslevystä erilaisia tuotteita.

Loin mallitilkkuun 50 silmukkaa. Tein alkuun ja loppuun kahdeksan kerrosta aina oikein- neuletta ja molempiin reunoihin viidellä silmulla aina oikein -neuletta. Keskiosan neuloin sileänä. Lankaa oli mukava neuloa. Ainoa ongelma oli se, että puikko halkaisi helposti langan. Lanka itsessään ei halkeile. Lampola ei ole mielestäni erityisen karkeaa. Se juoksi metallipuikoilla hyvin. Valmista neuletta pystyi myös purkamaan. Valmiin mallitilkkuni mitat olivat 30 cm x 52,5 cm. Neuletiheys oli 16 s ja 23 krs kymmenellä sentillä. Vyötteessä ei ole suositeltua neuletiheyttä, vaan se neuvotaan katsomaan langalle suunnitellusta ohjeesta. Käytin mallitilkkuuni lähes koko kerän, jäljelle jäi 10 metriä. Huovutusvaiheessa huomasin hukanneeni vyötteen. Sen sijaan, että olisin tarkistanut huovutusohjeet Novitan verkkosivuilta, tungin neuleen taloyhtiön suureen pesukoneeseen 60 asteen kirjopesuun. Myöhemmin luin Novitan sivuilta, että suositeltu huovutuslämpötila olisi ollut 40 astetta. Pesuaineeksi laitoin nestemäistä MiniRiskiä. Linkousajasta tai kierrosluvuista minulla ei ole tietoa, mutta meno on vinhaa. Huovutusvaihe kesti 35 minuuttia, juuri sen koneen vakioaika tälle tietylle pesuohjelmalle. Ohjelman päätyttyä rummusta löytyi 25 cm x 37,5 cm kokoinen vanunut levy. Se on täsmälleen kissani kuljetuskopsan pohjalle sopiva.

Neule kutistui huovutuksessa leveydestä 1617 prosenttia ja pituudesta 2829 prosenttia. Onnistuin siis tavoitteessani huovuttaa ohjetta vähemmän. Huovuttuneesta neuleesta ei pysty laskemaan silmukoita taikka kerroksia. Tarkkaan katsoen saattoi erottaa, että reunojen pinta oli hieman erilainen. Huopunut neule on edelleen notkea ja sitä pystyi kosteana vielä hieman muotoilemaan. Huopunut pinta on mukavan oloinen. Lanka myös pehmeni huovutuksessa.

Lampolasta voi tehdä asusteita, pannulappuja tai vaikka istuinalustan lapsen pulkkaan. Mitään sileää neuletta ihmeellisempää siitä on turha neuloa. Jos tavoitteena on tarkkoihin mittoihin pääseminen, tai neule on kovin työläs, harkitsisin valmiin neuleen huovuttamista käsin paljussa. En uskaltaisi laittaa sitä koneeseen. Konehuovutukseen päätyvälle suosittelen suuren mallitilkun tekoa ja huovutusta. Novita suosittelee lankaa vain huovutukseen, mutta olen nähnyt kaupoissa höttöisempiäkin yksisäikeisiä villalankoja. Napakasti neuloen lanka saattaisi kestää käyttöä huovuttamattakin.

Langan tiedot

100 % villaa
100 g = n. 157 m
Puikkosuositus: 9 10 mm
Tiheys: neuvotaan katsomaan neuleohjeesta
Huovuta 40 asteen konepesussa. Pese likaantunut tuote käsin tai 30 asteen villapesuohjelmassa

Novita Jambo

Novitan uutuuslanka Jambo on jännittävä tuttavuus. Enimmäkseen villaa oleva lanka ei ole ollenkaan kehrätty vaan se on valmistettu aivan toisella tavalla. Lanka muodostuu verkkomaisesta polyamidiputkesta ja sen sisälle ujutetusta villasta, joka nousee langan pintaan pehmeänä. Langassa ei siis ole ollenkaan kierrettä, vaan verkko pitää langan rakenteen kasassa. Langassa on neljä kauden sesonkiväriä, harmaa, sini-ruskea, punainen ja violetti, joten värejä ei ole tarjolla jokaiseen makuun. Rakenteestaan johtuen lanka on hieman joustamatonta ja tahmeaa neuloa, mutta paksusta langasta tulee valmista nopeasti, eikä ikävä neuletunne kestä kauan. Lanka antaa anteeksi epätasaisenkin neulepinnan, joten sekään ei näytä pahalta. Lanka ei katkea ollenkaan vetämällä vaan sen rakenne on erittäin luja. Toisaalta, koska villa on langan sisällä kehräämättömänä ja kiereettömänä hahtuvana, pintaan kohdistunut hankaus pörröttää neulepinnan melko nopeasti hangatuista kohdista.

Pesussa mallitilkku tasoittui ja rentoutui ja neulepinta harveni hieman. Lisäksi mallitilkusta tuli pehmeämpi ja joustavampi kuin ennen pesua. Kannattaakin kokeilla neuloa langasta esimerkiksi pipo tai kaulaliina tai vähintään iso mallitilkku ennen paitaprojektiin ryhtymistä, ettei langan käyttäytyminen aiheuta yllätyksiä. Muutoin lanka on varsin lupaava erikoislanka myös isoihin ja paksuihin neuleisiin, sillä lanka on varsin kevyttä metrimäärään nähden.

Lanka on huopuu, joten huovuttamalla neuleen voi saada mielenkiintoisia tuloksia. Sitä ei valitettavasti testattu.

Langan tiedot

90 % villaa, 10 % polyamidia
100 g = n. 90 m
Puikkosuositus: 10 - 12 mm
Tiheys: 8 s ja 11 krs = 10 cm
Käsinpesu, tasokuivaus

Novita Softy

Novita Softy on syksyn uutuuslankana markkinoille tullut villasekoite. Kerällä lanka näyttää pehmeältä, pörröiseltä ja hiukan kiiltävältä. Niin Softyn ulkonäkö kuin neuletuntumakin ovat hyvin lähellä Novitalla jo pidempään valikoimassa pysynyttä Teddy-lankaa. Novita kuvailee itsekin lankaa kotisivuillaan teddymäiseksi. Softyn kuitusisältö on hiukan tekokuituisempi, sillä siinä on villaa 39 prosenttia Teddyn sisältämän 45 prosentin sijaan ja se on myös hiukan ohuempi kuin Teddy.

Lanka neuloutui melko helposti eikä halkeillut. Kierrettä on sopivasti, mutta neulomista hankaloittaa tuo pörröisyys. Lanka takertuu helposti toisiin silmukoihin. Ehkä juuri tästä syystä langan puikkosuositus onkin melko suuri, kun ottaa huomioon langan juoksevuuden. Itse neuloin testikerästä 5,5 mm puikoilla 2 o, 2 n -joustinhuivin. Yhdestä kerästä riitti lyhyehköön noin 15 cm leveään perushuiviin, joten lanka on melko riittoisaa.

Syntyvästä neulepinnasta on melko hankala erottaa yksittäisiä silmukoita, joten epätasaisemmallakin käsialalla saa yhtä siistiä neulepintaa aikaiseksi. Langalle sopivat yksinkertaiset neulepinnat, sileä neule ja perusjoustinneuleet. Mitään kovin monimutkaista kuviota en itse tekisi tästä langasta, sillä kuviot hukkuvat helposti langan pörröisyyteen.

Lanka on pehmeää eikä mainittavasti kutita, joten se sopii herkemmillekin. Langasta saa neulottua nopeasti erilaisia perusasusteita tai miksei isompaakin vaatetta. Lankavalintaa miettiessä tosin kannattaa ottaa huomioon, että Softy vaatii käsinpesun.

Lankakartalla on viisi yksiväristä vaihtoehtoa. Valikoimasta löytyy valkoisen, harmaan ja mustan lisäksi vain kaksi värikkäämpää vaihtoehtoa: punainen ja violetti.

Langan tiedot

40 % polyamidia, 39 % villaa, 21 % akryylia
n. 100 g = n. 150 m
Puikkosuositus: 7 - 8 mm
Tiheys: 13 s ja 18 krs = 10 cm
Käsinpesu

Novita tico tico

Ohuiden sukkalankojen ystävät voivat nykyään suunnata akuutin lankapulan yllättäessä lähimpään lankaa myyvään markettiin. Novita on tuonut markkinoille tico tico -nimisen 100 gramman kerissä myytävän sukkalangan, jossa on noin 400 metriä itseraidottuvaa villa-polyamidisekoitetta. Värivaihtoehtoja ainakin syyskaudella on viisi. Valikoimaan kuuluu rauhallisemmista sävyistä pitäville metsäinen, ruskean ja vihreän sävyjä vuorotteleva vaihtoehto ja talvisempi sini-ruskea lanka. Kirkkaammat värit ovat turkoosi-vihreä, pinkki-keltainen sekä arvostelua varten testattu kerä, joka sisälsi erilaisia violetin sävyjä.

Lanka tuntuu melko karkealta sormissa ja sen kierteestä sojottaa pieniä karvoja. Se tuntuu jopa karkeammalta kuin Nalle, joka oli aiennmin Novitan ohuin sukkalanka. Onnekseen tico tico profiloituukin nimenomaan sukkalankana, sillä muualla kuin jalkapohjan alla neulepinta saattaisi tuntua liian karkealta. Kastelu ei juuri pehmittänyt neulepinnan tuntua.

Tico tico on melko edullinen vaihtoehto ahkeralle sukanneulojalle, joka neuloo mieluiten sileitä sukkia ilman pintakuviointeja. Monimutkaiset palmikko- tai pitsiaiheet eivät mielestäni ole edukseen tico ticon kaltaisissa itseraidoittuvissa langoissa. Nähtäväksi jää, tuoko Novita tulevaisuudessa markkinoille myös yksivärisen vaihtoehdon tälle kirjavalle uutuudelle.

Langan tiedot

75 % villaa, 25 % polyamidia
100 g = noin 400 m
Puikkosuositus: 2,5 mm
Tiheys: 29 s ja 40 krs = 10 cm
Konepesu 40 astetta

Teksti ja kuvat

Suvi Heikkilä - Novita Softy

Lisää Suvista

Hanna-Kaisa Hämäläinen - Novita Crystal, Novita tico tico

Lisää Hanna-Kaisasta

Kristak - Novitan Huopanen Lampola

Lisää Kristak:sta

Eeva Saviranta - Novita Jambo

Lisää Eevasta

Kiitokset

Ulla 03/10 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Biketexin syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Coatsin syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Nordian syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Novitan uutuudet

Eri kirjoittajia:
Priiman uutuudet

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Vihreän vyyhdin syksyn uutuuslangat

Niina Hakkarainen:
Amigurumi - virkkaa omat maskottisi -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pitsihuivit neuloen - Kauneimmat virolaiset pitsimallit -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Silmukoita, siksakkia ja pala suklaakakkua - Kekseliäitä ohjeita tuunareille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Suloisimmat sukat - Uusia innostavia neuleohjeita -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Supersöpöt maskotit. Yli 35 valloittavaa virkkuuohjetta -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Yksinkertaisesti neuloen - 20 helppoa ja kaunista neuleohjetta -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Pia Tuononen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Rakasta lankaasi - sulje se pussiin

Satu Lehti:
Neulojan niksit ja Virkkajan vinkit -arvostelut

kristak:
Neulekirja - Tähkäpää ja muut lempineuleet -arvostelu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.