Ulla 03/10

Ilona Korhonen ja Jenni Österman: Neulekirja. Tähkäpää ja muut lempineuleet.

Neulekirja on kahden suomalaisen ystävyksen tekemä kirja. He ovat itse ideoineet ja mallittaneet ohjeet, jotka kaikki on koeneulottu. Kirjassa on 30 neuleohjetta, joista suurin osa on erilaisia asusteita.

Kirjassa on kymmenen sukkaohjetta, kuusi villatakkiohjetta, kaksi hattua, kahdet lapaset, yhdet sormikkaat, kaksi neulepaitaa, yhdet villahousut, yhdet kirjoneulesäärystimet ja yksi pitsihuivi sekä lapaset-pipo-huivi-setti lapselle.

Suurin osa vaatteista on lasten malleja. Aikuisille on tarjolla sellaisenaan lähinnä naisille sopiva pitkä palmikkoneuletakki, naisten lyhythihainen pitsijakku ja hassunhauska unisex-neulepaita. Toisaalta ohuehkojen (tiheys 26 s ja 40 krs kymmenellä sentillä) villahousujen ohje on nimenomaan aikuiselle.

Kaikissa takeissa ja paidoissa on joko raglanhihat tai lasketut hihat.

Yksi lasten neuletakkiohjeista ja yksi hatuista on tarkoitettu vanutettavaksi pesukoneessa neulonnan jälkeen.

Sukkaohjeissa on todella mietitty käyttäjiä – vain kahdessa mallissa ei ole kuin yksi koko. Esimerkiksi Fine van Brooklyn -palmikkopolvisukissa on ohjeet kolmelle erikokoiselle pohkeelle.

Kirjan ohjeissa ei ole käytetty mitään markettilankoja. Suuri osa malleista on neulottu Ilona Korhosen värjäämillä ja myymillä Handu-langoilla. Lopuissa ohjeissa on käytetty erikoisliikkeiden lankoja. Tämän vuoksi on hyvä, että kirjassa on lista lankakaupoista yhteystietoineen ja ohjeita langan korvaamiseen toisella. Esimerkiksi Bones-sukkiin neuvotaan valitsemaan pyöreä ja tiiviskierteinen lanka, jotta joustinneuleesta tulee mahdollisimman kolmiulotteinen. Lisäksi moneen ohjeeseen on annettu kaksi lankavaihtoehtoa.

Kirjan teksti on sujuvaa ja selkeää, ja joka ohjeesta on vähintään yksi suuri ja selkeä kuva. Ohjeiden lukemista on pyritty helpottamaan sillä, että joka toinen silmukkamäärä on korostettu keltaisella. Lasten neuleiden koot ovat 90–160 cm. Aikuisten koot ovat XS–3XL, joka esimerkiksi Lovejoy-palmikkotakin kohdalla tarkoittaa 82–88–94–100–106–113–120 sentin rinnanympäryskokoja.

Kirjassa ei ole erillistä tekniikkaosiota, vaan tarvittavat taidot selitetään kunkin ohjeen kohdalla. Tekijöiden mukaan kirja soveltuu parhaiten kokeneille neulojille. Tämä lienee totta. Suurin osa ohjeista esimerkiksi olettaa, että neuloja ymmärtää itse valita parhaimman luomistavan, sillä ohjeissa ei yleensä yksilöidä luomistapoja sen kummemmin. Kolmessa ohjeessa on erikoisempi luomistapa, joka selitetään ohjeessa.

Mallineulekaaviot ovat selkeitä, ja ne on painettu riittävän suuriksi; Myrtti-lapasten kohdalla lähes liiankin suuriksi.

Arvostelun kirjoittamisen aikaan Ravelryssä oli kolmen ohjeen kohdalla tieto ohjeessa olevasta pienestä virheestä sekä yhden ohjeen kohdalla tarkennus. Minusta olisi hyvä, että nämä korjaukset löytyisivät myös vaikka tekijöiden blogeista, niin ne olisivat myös niiden neulojien saatavilla, jotka eivät käytä Ravelryä.

Ainoa asia, joka minua kirjassa ärsyttää, on se, että sinä puhutaan i-cordista eikä suomalaisittain tuppilonauhasta. Muuten kirja on mielestäni persoonallinen, siinä on monta mukavaa mallia (varsinkin sukat!), ja Karpo-lakki on pakko neuloa jo ihan nimensäkin vuoksi. Minusta kirja on hintansa arvoinen.

Tiedot

Ilona Korhonen & Jenni Österman: Neulekirja. Tähkäpää ja muut lempineuleet.
Gummerus Kustannus Oy, 2010
ISBN: 978-951-20-8049-6