Ulla 03/10

Nicki Trench: Supersöpöt maskotit – Yli 35 valloittavaa virkkuuohjetta

Nicki Trenchin Supersöpöt maskotit -kirjassa on nimensä mukaisesti yli 35 ohjetta pieniin virkattuihin maskotteihin eli amigurumeihin, kuten niitä yleisesti nimitetään. Ohjeet on pyritty pitämään helppoina, ja useimpien töiden vartalo-osat ovat putken tai pallon muotoisia. Ohjeet sopivat suunnittelijan mukaan siksi myös aloittelijoille.

Ohjeet on jaettu neljään osaan: minun perheeni ja muut eläimet, maatilalla, eksoottisia eläimiä ja juhlavieraita. Minun perheeni ja muut eläimet -osiosta löytyy erilaisia ihmishahmoja, lemmikkieläimiä ja muutama hieman erikoisempi hahmo, kuten avaruusolio ja karhuperhe. Maatilalla-osiosta löytyy koira, lehmä, hevonen, hiiri, etana jne. Eksoottiset eläimet -osio pitää sisällään nimensä mukaan eksoottiset eläimet, joista tavallisimpana voisi pitää leijonaa ja erikoisimpana alpakkaa ja emua. Juhlavieraista löytyy muutama jouluinen hahmo, kuten poro ja lumiukko.

Valinnanvaraa löytyy siis runsaasti. Ohjeiden alussa on pieni kertomus henkilöstä ja kuva tai pari. Itse ohjeet ovat brittiläiseen tapaan auki kirjoitettuja, ja kaavioita ei ole. Lankoja ei tässäkään ole ”suomennettu” eli niille ei ole annettu mitään suomalaisia vastineita, mutta näissä ei langan laadulla ja paksuudella ole niin suurta merkitystä. Monella hahmolla on myös ei-virkattuja osia, kuten helmisilmiä, essuja, mekkoja tai huopasilmät. Maskottien tekemisessä tarvitsee siis hieman enemmän materiaaleja kuin pelkän langan ja koukun, mutta soveltamalla pärjää toki.

Kirjan lopussa on pieni kuvitettu virkkaustekniikkaosio. Ei-virkattujen osien, kuten nokkien ja mekkojen, kaavat löytyvät myös lopusta.

En ole itse mikään kokenut virkkaaja, mutta osaan perustekniikat. Olen myös virkannut amigurumeja japanilaisista kirjoista ymmärtämättä kielestä sanaakaan. Jäin kaipaamaan kirjasta näitä japanilaisten kirjojen selkeitä, ummikoltakin onnistuvia kaavakuvioita. Sanalliset selitykset eivät ole mielestäni ihan niin selviä, vaikka ne tässä kirjassa vaikuttavatkin olevan perusteellisia. Kaaviokuvat olisivat auttaneet myös palasten yhteen kiinnittämisessä, sillä kaikissa ohjeissa ei ole mielestäni tarpeeksi kuvia selvittämään, minne mikäkin kiinnitetään. Yritin etsiä verkosta myös errataa kirjalle, mutta löytämäni linkki alkuperäisen kustantajan sivulle ei toiminut enää. Kirjailijan sivulta ei myöskään löytynyt mitään tietoa, joten valitettavasti tämä osio jää arvailujen varaan.

Kirjassa on maskoteista kiinnostuneille kuitenkin runsaasti puuhaa ja erilaisia vaihtoehtoja. Hahmojen taustakertomukset olivat hauska lisä ja varmasti kiinnostavat lapsia. Maskotteihin on myös kätevä upottaa ylijääneitä lankanöttösiä, ja pienestäkin kerästä saa varmasti jotain. Suosittelen kirjaa maskoteista ja pikkunäpertämisestä kiinnostuneille. Nythän on joulukin jo tulossa, joten tästä vain virkkaamaan lahjoja pukinkonttiin.

Tiedot

Nicki Trench: Supersöpöt maskotit.– Yli 35 valloittavaa virkkuuohjetta
Suomennos Mirkka Santala
Multikustannus Oy, 2009
ISBN: 978-952-468-231-2