Ulla 03/10

Betty Barnden: Neulojan niksit & Jan Eaton: Virkkaajan vinkit

Virkkaajan vinkit ja Neulojan niksit ovat käsityötekniikoiden perusteellisia käsikirjoja. Ne sopivat sekä aloittelijoille että jo kokeneemmille neulojille ja virkkaajille. Kirjat alkavat virkkaamisen ja neulomisen työvälineiden ja materiaalien esittelemisestä. Ennen perustekniikoiden esittelyä kirjat opettavat vielä ohjeiden lukemiset alkeita ja vaatesuunnittelun ja väriopin perusteita, joista on iloa myös kokeille neulojille, jotka haluavat suunnitella omia neuleitaan. Perustekniikoiden, kuten silmukoiden luomisen, leventämisen ja kaventamisen jälkeen kirjat opastavat vaatteen yksityiskohtien valmistamiseen. Lopuksi paneudutaan vielä neuleiden viimeistelyyn ja koristeluun. Neulojan niksit –kirjassa opetetaan, kuinka silmukoidaan ja Virkkaajan vinkit –kirjassa tutustutaan intarsiavirkkaukseen ja neuvotaan, kuinka langan voi jatkaa niin, että neuleeseen ei jää pääteltäviä langanpäitä.

Molemmissa kirjoissa tutustutaan hieman lankojen värjäämiseen ja muihin erikoistekniikoihin. Neulojan niksit –kirjassa esitellään neuleen kirjomista ja huovuttamista ja molemmissa kirjoissa tutustutaan vielä sukan ja käsineen valmistamiseen. Virkkaajan vinkit –kirjassa on ohje virkattuihin sukkiin ja tumppuihin ja Neulojan niksit –kirjassa on ohje siitä, miten neulotaan sormikkaat ja sukat.

Molemmissa kirjoissa on melko selkeät kuvat, joiden mukaan lukija voi seurata tekniikka- ja ideaohjeita. Neulekirjassa on otettu huomioon erilaiset neulontatavat ja optetettu sekä anglosaksinen että skandinaavinen neulontatapa. Osa kuvista on sellaisia, että aloittelija joutuu käyttämään luovaa mielikuvitusta keksiäkseen, miten silmukka neulotaan. Pidän silti kirjojen tavasta sijoittaa taustasta irrotettuja kuvia tekstin sekaan. Virkkauskirjassa on lopussa on mittanauha, joka on kyllin lähellä oikeaa mittakaavaa ollakseen käyttökelpoinen. Neulekirjassa kaipasin samanlaista mittanauhaa. Sen sijaan neulekirjassa on lyhenneluettelo, jonka voi kääntää näkyviin. Lyhenneluettelossa on joitain omintakeisia lyhenteitä, joita ei kovin usein näe neuleohjeissa, mutta silti ohjeiden toteuttaminen sujuu niiden avulla.

Nämä kaksi kirjaa toimivat erinomaisesti sekä parina että yksin. Niiden ohjeet täydentävät toisiaan, mutta jos ei ole kiinnostunut kuin toisesta käsityötekniikasta, tulee kyllä toimeen vain siihen tekniikkaan keskittyvällä kirjalla. Käsikirjojen tekniikkaohjeet ovat hyviä myös kokeneille neulojille ja virkkaajille, ja aloittelija tuntee osaamisen iloa, kun voi edetä helpoista vaikeampiin tekniikoihin kirjojen avulla.

Virkaajan vinkit

Tiedot

Jan Eaton: Virkkaajan vinkit
Suomenkielinen laitos: Otava, 2009
ISBN: 978-951-1-24072-3

Bettu Barnden: Neulojan niksit
Suomenkielinen laitos: Otava 2009
ISBN: 978-951-24073-0