Ulla 03/10

Tekstiiliteollisuuden syksyn uutuuslangat

Austermann Kid Silk

Austermannin syksyn uutuuslanka Kid Silk on ylellinen kidmohairin ja silkin sekoitus. Lanka myydään erittäin riittoisalla 25 gramman kerällä, jossa on 225 metriä. Lanka on mohairille tunnusomaisesti pörheää ja utuisen näköistä. Kid Silk tuntuu käteen erittäin pehmeältä ja siinä on havaittavissa hiukan silkistä aiheutuvaa kaunista kiiltoa. Lanka on niin ohutta ja pörröistä, että sen kierteiden laskeminen tuntuu mahdottomalta tehtävältä. Kierre on kuitenkin neulottavuuden kannalta varsin hyvä, lankaa on liki mahdoton saada halkeilemaan.

Lankaa on saatavilla 12 eri sävyä. Kaikki värivaihtoehdot ovat yksivärisiä. Maanläheisten sävyjen lisäksi kartalta löytyy oikeastaan vain sinisen ja punaisen eri sävyjä.

Lanka neuloutuu helposti, joskin näin kevyestä langasta neuleen aloittaminen on aina hiukan hankalaa. Alkuun neule on niin kevyt, että se tuntuu leijailevan ilmassa puikkojen ympärillä. Neuloin testikerästä pitsiä ja syntyvä neulepinta on kaunista. Lanka kuitenkin karvaa neulottaessa varsin paljon. Neulomisen jälkeen mohairhöytyviä löytyi sylistä, sohvalta ja kasvoilta. Tätä ominaisuutta en voi mitenkään pitää langassa hyvänä.

Jos vain sietää langan karvaamisen, lanka soveltuu varmasti hyvin erilaisiin kevyisiin kaulureihin ja huiveihin, miksei myös paitoihin. Isoilla puikoilla neulottaessa langasta saa aikaan näyttävääkin pitsiä ja syntyvä neule on varmasti pehmoinen.

Langan tiedot

75 % kidmohairia, 25 % silkkiä
25 g = n. 225 m
Puikkosuositus: 3 - 4 mm
Tiheys: 18 s ja 26 krs = 10 cm
Käsinpesu

Schoeller + Stahlin Fortissima Piccolino

Piccolino Fortissima Piccolino on Fortissima perheen uutuus, erityisesti vauvoille tarkoitettu lanka. Lanka on merinovillan, bambuviskoosin ja polyamidin sekoite. Se tuntuu kädessä pehmeältä, mutta ei yhtä pehmeältä kuin esimerkiksi Malabrigon sukkalanka Sock. Viskoosista johtuen langassa on aavistuksenomainen kiilto.

Lankakartassa on kuusi lempeää pastellisävyä, joista koeneulonnassa oli sävy numero 7, vaaleanpunainen. Lanka on nelisäikeinen ja sukkalangaksi langan kierre on löyhä. Se halkeilee neulottaessa ja miltei jo ennen puikolle pääsyä. Halkeilusta johtuen langan neulominen oli hieman hankalaa. Lanka kyllä juoksi puikoilla hyvin. Löyhästä kierteestä johtuen lanka ei ole erityisen sileä, vaan pikemminkin hieman pörröinen. Minä en saanut neulepinnasta tasaista, vaan kaikki muita löyhemmin neulotut silmukat erottuivat. Neulepinta tasoittui jonkin verran, kun pesin mallitilkun. Mallitilkku myös piti muotonsa hyvin pesussa eikä sen tiheys muuttunut lainkaan.

Lanka sopii mielestäni hyvin siihen tarkoitukseen, johon se on suunniteltu eli vauvojen neuleisiin. Lanka on myös konepestävä. En kuitenkaan neuloisi siitä kovaan kulutukseen joutuvia vaatteita. Ne, jotka haluavat neuloa vauvoilla muita kuin pastellisävyjä, joutuvat etsimään toisen langan. Pastellisävyisiin lasten kirjoneuleisiin ihastuneet pitävät varmasti siitä, että lanka myydään 25 gramman kerillä: jämälankaa jää vähemmän.

Kuvan mallitilkussa tiheys on 29 s ja 40 krs.

Langan tiedot

50 % merinovillaa (superwash), 25 % polyamidia, 25% bambuperäistä viskoosia
25 g = 100 m
Puikkosuositus: 2,5 - 3 mm
Tiheys: 30 s ja 42 krs = 10 cm
Konepestävä

Sirdar Indie

Sirdar Indie on paksu ja pehmeä talvilanka. Se on villa-akryyliseos, mutta vaikka akryyliä on runsaasti (49 %), lanka ei tunnu muoviselta. Jostain syystä langassa on kaksi säiettä, yksi paksu villava säie ja yksi hyvin ohut, ompelulankamainen säie. Ohut säie on värjäytynyt intensiivisemmin kuin paksu säie ja se on myös hieman kiiltävä, joten se tuo neuleen pintaan pieniä kiiltäviä yksityiskohtia. Indiessä on sekä lyhyitä että pitkiä värijaksoja ja värinvaihtumiskohdat on läikitetty. Neulepinta on siis kirjava. Jos neulottu kappale on kapea, värit muodostavat selviä raitoja, mutta esimerkiksi puseron takakappaleessa raidat eivät ehkä ole kuin yhden kerroksen paksuisia.

Valmistajan antama suosituspuikkokoko on 12 mm, mutta koska minulla ei ollut niin suuria puikkoja, päätin kokeilla ohuempia puikkoja ja käytin 6 mm puikkoja. Suuremmilla puikoilla tulos olisi ehkä ollut veltto ja reikäinen, näillä suositusta pienemmillä puikoilla pinta on sopivan tiheä esimerkiksi pipoon tai tumppuihin. Indie on niin pehmeää, että se ei kutita herkkää ihoa. Koska kerä on vain 50 gramman painoinen, yksi kerä lankaa ei riitä kovin suureen neuleeseen. Käytin mallitilkkuun koko kerän ja sain aikaan 20 silmukkaa leveän ja 55 kerrosta korkean kappaleen, joten yksi kerä tuskin riittäisi edes yhteen lapaseen.

Langan tiedot

51 % villaa, 49 % akryyliä
50 g = 43 m
Puikkosuositus: 12 mm
Tiheys: 12 krs ja 8,5 s = 10 x 10 cm
Konepesu 30 °C