Ulla 03/10

Coatsin syksyn uutuuslangat

Gedifra Aneja

Gedifra Aneja Gedifran uutuuslanka Aneja on rakenteeltaan mielenkiintoinen sekoitelanka. Siinä tekokuituisen kuuden silmukan neuleputkilon sisällä on voimakkaan kierteinen, miltei huopuneelta vaikuttava mohair-villasäie. Tekokuituisesta putkilosta lankaan tulee metallinhohtoinen kiilto. Testaamassani kerässä putkilo oli tumman musta-harmaa ja sisällä ollut säie harmahtavan violetti.

Erikoisesta rakenteestaan huolimatta lanka oli helppoa neuloa ja syntyvä neulepintakin kohtuullisen tasaista. Lanka joustaa neuloessa sopivasti ja rakenteensa vuoksi se ei halkeile. Lankakartassa on 10 vaihtoehtoa, joiden värit painottuvat sinisen ja harmaan sävyihin.

Rakenne

Neuloin testikerästä myssyn suosituksen mukaisilla 5,5 mm puikoilla. Neuletiheydeksi sain 15 s = 10 cm. Kun otti huomioon löysähkön käsialani, langan puikkosuositus on siis varmasti järkevä. Syntynyt neulepinta on peittävää, mutta ehkä hiukan tiiviimpi näyttäisi vielä siistimmältä. Lanka tuntuu pörröytyvän melko helposti enkä siitä siksi ehkä tekisi paitaa. Sen sijaan lanka voisi sopia erilaisiin juhlaviin asusteisiin. Metallinhohtoinen kiilto tuntuu hiukan juhlavalta, ehkä langasta saisi esimerkiksi näyttävän huivin?

Neulepinta

Neulepinta tuntuu hiukan karhealta, joten en suosittelisi lankaa kovin herkkähipiäisille.

Langan tiedot

50 % polyamidia, 30 % mohairia, 20 % merinovillaa
50 g = n. 110 m
Puikkosuositus: 5,5 - 6 mm
Tiheys: 18 s ja 25 krs = 10 cm
Käsinpesu

Rowan Purelife Renew

Rowan renew Renew on uusin tulokas Rowanin ekohenkiseen Purelife-sarjaan. Renewin pääraaka-aine on kierrätetty villa, jota siinä on 93 % ja loput on polyamidia. Lanka on mukavan muhkeaa ja 6 mm puikoilla neulominen on nopeaa. Värejä langasta löytyy 8 ja ne ovat kaikki hieman tweedimäisiä ja jotenkin rustiikkisen oloisia. Tämä johtuu varmaankin käytetystä materiaalista, koska Rowanin kierrätysmateriaalilangat ovat aiemminkin olleet saman tyyppisiä.

Testattavana oli väri 684 (Diesel), joka on nimensä mukaisesti sinisävyinen. Langassa on tummaa harmaata, petroolinsinistä ja vaaleanpunaista. Se on myös hieman epätasaista ja siinä on ajoittain pieniä vaaleampia möykkyjä. Rakenne on myös mielenkiintoinen, erilainen kaksisäikeinen lanka. Toinen säie on ohut ja hieman epätasainen, jotenkin huovutetun oloinen. Se on kiedottu yhteen paksumman kehräämättömän säikeen tai oikeastaan kuitunipun kanssa. Erikseen molemmat säikeet saa poikki kevyesti vetämällä, mutta yhdessä ne muodostavat vahvan langan.

Väristä ja rakenteesta johtuen neulepinnasta tulee mukavan eläväinen, mutta ei kuitenkaan liian kirjava. Lankaa on mukava neuloa ja jälki on langan pienestä epätasaisuudesta huolimatta aika tasaista. Langalle suositellaan erillään pesua, mutta ainakaan minulla mallitilkku ei päästänyt kastelussa väriä. Suositustiheydellä neulepinta ei ole kovin tiivistä, joten pestessä valmista neuletta sitä kannattaa käsitellä varoen, että se ei pääse venymään. Mallitilkku kuivui pesun jälkeen lähes alkuperäisiin mittoihinsa, kun asettelin sen huolellisesti kuivumaan. Iso kappale voi käyttäytyä toisella tavalla, joten kannattaa tehdä reilun kokoinen mallitilkku.

Rowan Purelife Renewin hinta näyttää suomalaissa verkkokaupoissa tehdyn pikaisen tutkimuksen mukaan olevan kuuden euron tienoilla. Voi tietysti pohtia, onko se liikaa kierrätysmateriaaleista tehdystä langasta vai ei. Lanka vetoaa kyllä varmasti ainakin kierrätyksestä ja ekologisista materiaaleista kiinnostuneisiin neulojiin. Rowanin Purelife Renew on kuitenkin mielenkiintoinen uutuus, josta saa nopeasti aikaan lämpöisen neuleen. Vielä ehtii hyvin tehdä talvipakkasille lämmikettä.

Langan tiedot

93 % kierrätettyä villaa, 7 % polyamidia
50 g = 75 m
Puikkosuositus: 6 mm
Tiheys: 14 s ja 20 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 °C pestävä erillään, voidaan silittää miedolla lämmöllä

Schachenmayr Aventica

Aventica on Schachenmayrin villasekoitelanka, jonka rakenne on tavallisuudesta poikkeava. Lanka on yksisäikeistä kahden silmukan neuleputkiloa. Rakenne tuo lankaan joustavuutta, jota näin tekokuituisessa langasta ei ehkä muuten olisi. Lanka ei mainittavasti halkeile neuloessa, vaan neuloutuu helposti. Langasta on saatavilla seitsemän eri värivaihtoehtoa, sävyt ovat rajoittuneet punaisen, sinisen ja ruskean väreihin. Kaikki vaihtoehdot ovat liukuvärjättyjä ja muodostavat siten syntyvään neulepintaan raidoitusta.

Lanka oli yllättävän miellyttävää neuloa, vaikka luonnonkuituja siinä onkin vain neljännes. Neuloin testikerästä myssyn, johon 50 gramman kerä riitti hyvin. Lanka onkin melko riittoisaa metreiltään. 5,5 mm puikoilla sain neuletiheydeksi vyötteessä mainitun 16 s = 10 cm. Tiheys tuntuu langalle varsin sopivalta. Aventicaan sopii hyvin niin joustin kuin sileäkin neule sekä varmasti myös muut yksinkertaisen pintaneuleet. Monimutkaisempia pintoja miettiessä kannattaa huomioida langan monivärisyys ja sen vaikutus kuvioiden erottumiseen.

Syntyvä neulepinta tuntuu ihoa vasten pehmeältä ja lanka sopiikin varmasti joillekin täysvillaa karheana pitäville pehmeytensä vuoksi.

Langan tiedot

65 % akryylia, 25 % villaa, 10 % polyamidia
50 g = n. 120 m
Puikkosuositus: 6 - 7 mm
Tiheys: 16 s ja 24 krs = 10 cm
30 asteen hellävarainen pesu