Ulla 03/10

Priiman syksyn uutuuslangat

Debbie Bliss Donegal Luxury Tweed Aran

Debbie Blissin Donegal Luxury Tweed Aran ei ole enää mikään uusi lanka maailmalla, mutta Suomen markkinoilla se on varsin uusi tulokas. Lanka on tweediä ja nimensä mukaisesti valmistettu Irlannissa, Kilcarissa, joka sijaitse Donegalin maakunnassa. Langasta löytyy monta kaunista murrettua väriä kirkkaasta vaaleaan, jotka tietenkin sisältävät tweed-langalle tyypillisiä, langan väristä poikkeavan värisiä pilkkuja. Langasta löytyy myös paksumpi versio, Debbie Bliss Donegal Luxury Tweed Chunky, jossa on sama koostumus mutta suppeampi värikartta kuin aran-vahvuisella langalla.

Lanka on epätasaista, löyhäkierteistä ja hieman huopuneen oloista. Jos kuvittelet mielessäsi kahta hieman huovutettua, löyhäkierteistä hahtuvalankaa kiedottuna toistensa ympärille pääset aika lähelle Donegal Luxury Tweed Aranin rakennetta. Epätasaisuuden lisäksi langasta löytyy myös eri värisiä nyppyjä, jotka tekevät neulepinnasta elävän. Testissä olleen langan väri (360005) tuo mieleen lähinnä marjapuuron tai kanervan. Pilkut ovat eri sävyisiä punaisia ja violetteja nyppyjä ja mukana on myös kirkasta vaaleanvihreää villaa. Sävyt ovat kauniita murrettuja ja sopivat pääosin toisiinsa, pieni määrä vihreää tuo mukaan hieman pirteyttä.

Lankaa on helppo neuloa ja neulepinnasta tulee kaunista ja tasaista ja värikirjosta huolimatta yhteisvaikutelma on harmoninen. Rakenteensa vuoksi lanka ei ole kovin joustavaa ja se myös katkeaa vetämällä helpommin kuin perusvillalanka.

Villan ja angoran yhdistelmä tuottaa pehmeän lopputuloksen, eikä koetilkku kutittanut tai pistellyt herkkää testikaulaani, vaikka kyseessä ei mikään merinovilla olekaan. Lanka vaikuttaa siltä että se huopuu helposti, joten kannattaa noudattaa pesuohjetta. Koetilkkua neuloessani en huomannut minkäänlaista karvaamista, vaikka angoralangoista lähteekin usein paljon karvoja. Mallitilkku tosin oli vain pieni neule, joten karvojen lähtemisen mahdollisuus kannattaa aina ottaa huomioon angoralankojen kanssa.

Itse sain suosituspuikkokoolla selvästi suositustiheyttä löysempää neulosta, joten jos neulojalla on löysä käsiala, hänen kannattaa valita hieman suositusta pienempi puikko. Mallitilkku käyttäytyi pesussa hyvin, se rentoutui hieman ja silmukkatiheys muuttui yhdellä. Rivitiheys pysyi kuitenkin ennallaan. Tämä löystyminen voi johtua myös siitä että mallitilkku oli alunperinkin suositeltua löysemmin neulottu. Pesun jälkeen neulepinnasta tuli hieman karvaisempi ja vaikuttaa siltä että angorakuidut tulivat esiin pinnasta. Debbie Bliss Donegal Luxury Tweed Aran vaikuttaa ihan mukavalta uutuudelta ja se kannattaakin pitää mielessä mietittäessä lankavaihtoehtoja vaikkapa palmikkoneuleisiin. Hinta näyttää suomalaisissa verkkokaupoissa olevan hieman alle kuusi euroa. Hinnalla saa kuitenkin pientä luksusta arkeen angoran muodossa.

Langan tiedot

85 % villaa, 15 % angoraa
50 g = 88 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 18 s ja 24 krs = 10 cm
Käsinpesu, voidaan silittää miedolla lämmöllä

Lang Yarns Jawoll Magic

Jawoll Magic on liukuvärjättyä sukkalankaa, jossa värien vaihelujaksot ovat pitkiä. Värit ovat kauniisti toistensa kanssa yhteensopivia ja siten neulepinnan lopputuloksesta tulee harmoninen. Samantyylisiä sukkalankoja on tullut viime aikoina markkinoille varsin monelta langanvalmistajalta.

Neuloessa puupuikoilla Jawoll Magic halkeili hieman, ja se tuntuu kohtalaisen ohuelta, vaikka kerässä on kuitenkin yhtä paljon metrejä kuin muissakin perussukkalangoissa (100 grammassa on 420 metriä). Neuloessa lanka hieman pörhistyi, mikä valitettavasti vain paheni pesukoneessa. En neuloisi sukkiini tällä langalla kovin paljon mitään tekstuuria, vaan luulen langan olevan parhaiten edukseen sileissä sukissa. Lanka tuntuu kestävältä ja hyvältä lisältä ohuiden perussukkalankojen valikoimaan, jos ei anna pörhöisyyden häiritä itseään.

Langan tiedot

75 % villaa, 25 % nylonia
100 g = 420 m
Puikkosuositus: 2,25 mm – 3 mm
Tiheys: 28 s ja 40 kerrosta = 10 cm
Konepestävä

Lang Yarns Mille Fiamme

Mille Fiamme on vaihtelevan paksuinen villa-akryylisekoite. Lanka myydään vyyhdillä, josta paksuuserot ja monet värit ovat helposti nähtävillä. Langan kierre on melko löyhä ja se tuntuu pörröytyvän nopeasti. Lankaa ei myöskään kannata neuloa kovin teräväkärkisillä puikoilla, sillä se halkeilee helposti. Ohuemmissa kohdissa kierre on tiukempi, ilmaisesti paksuusvaihtelut aiheutuvat juuri vaihtelevasta kierteestä. Värivaihtoehtoja langasta löytyy kuusi, joista kaikki ovat monivärisiä ja väreiltään melko kirkkaita.

Lanka on miellyttävää neuloa, ainoastaan hetkellinen halkeilu paksummissa kohdissa hiukan häiritsee. Syntyvä neulepinta on eläväistä johtuen paksuuseroista ja myös langan värikkyydestä. Näin ollen jo yksinkertaisilla neulepinnoilla tästä langasta saa näyttävää jälkeä. Mikään kovin monimutkainen pintaneule ei lankaan ehkä sopisikaan, kuviot saattavat hukkua värien ilotulitukseen.

Langasta saa nopeasti paksuilla puikoilla pehmeitä ja lämpimiä asusteita. Itse neuloin testikerästä 5,5 mm puikoilla 17 cm leveän huivin. Yhdestä kerästä sai 80 cm pitkän huivin eli ei kovin pitkän. Yhdestä kerästä saisi kuitenkin ihan mukavasti jo vaikka myssyn tai kaulurin. Lanka sopinee asusteiden lisäksi myös isompiin neuleisiin, tosin testin perusteella langan hankauksen kestävyys jäi hiukan mietityttämään. Käyttämilläni 5,5 mm puikoilla, jotka olivat selkeästi langan suositusta ohuemmat, pääsin hiukan ohjetiheyttä löyhempään n. 10 s = 10 cm tiheyteen. Tämän testin perusteella suosituspuikkotiheys, 9 mm, tuntuu melko suurelta. Testihuiviin syntynyt neulepinta tuntuu aivan sopivalta nimenomaan huiveihin, mutta myssyyn ehkä hiukan tiheämpi pinta olisi talven viimoja vastaan käytännöllisempi.

Lanka sopii hyvin myös herkkäihoisille, sillä se on hyvin pehmeää ja mukavan tuntuista ihoa vasten.

Langan tiedot

50 % villaa, 50 % akryylia
100 g = n. 90 m
Puikkosuositus: 9 mm
Tiheys: 12 s ja 16 krs = 10 cm
30 asteen hellävarainen pesu

Malabrigo Lace

Malabrigon pitsivahvuinen lanka tuntuu kuin pilvenhattaroista kehrätyltä. Se on hyvin ohutta, yksisäikeistä merinovillaa Uruguaysta ja sopii pehmeytensä ansiosta myös herkästi kutiaville ihmisille. Ohuudestaan ja yksisäikeisyydestään huolimatta lanka ei kuitenkaan katkea liian helposti. Malabrigo Lace on käsinvärjättyä ja värikartan valikoima hehkuva. Testattu väri Noviembre eli marraskuu on värikartan kirjavimmasta päästä, mutta valittavana on myös yksivärisiä vaihtoehtoja. Yksiväriset värit ovat todennäköisesti parhaimmillaan pitsineuleissa, mutta kirjavista vaihtoehdoista voi luoda vaikkapa mielenkiintoisia kirjoneuleita yksiväriseen lankaan yhdistettynä.

Lanka on myös hyvin riittoisaa, sillä 50 gramman vyyhtiin mahtuu peräti 430 metriä lankaa. Pienempien huivien ystäville riittääkin vaikka vain yksi vyyhti. Tosin kerran tätä lankaa neulottuaan saattaa hyvinkin haluta lisää kyseistä ihanuutta.

Langan tiedot

100 % merinovillaa
100 g = 430 m
Puikkosuositus: n. 2,75 mm
Tiheys: 32 s = 10 cm
Käsinpesu

Malabrigo sock

Malabrigo sock kuuluu vahvistamattomien käsinvärjättyjen merinosukkalankojen joukkoon. Minä pidän täysvillaisesta sukkalangasta, sillä sukkani kestävät vuodesta toiseen käyttöä kengissä ja sisällä ilman vahvistustakin ja vahvistamattomat sukat tuntuvat usein pehmeämmiltä ja lämpimämmiltä.

Testattu väri oli kaunis, lähes yksivärinen monivivahteinen violetti (808 Violeta Africana). Väri lisää mukavaa sävykkyyttä ja syvyyttä sileäänkin neulepintaan eikä häiritse mallineuleiden, kuten pitsineuleen tai palmikoiden neulomista. Langassa on tarjolla 32 väriä, joista osa on lähes yksivärisiä ja muutamat ovat vähän kirjavampia. Myös monet kirjavat värit on sävytetty samaan voimakkuuteen tai sävyperheeseen, jolloin niiden neulepinta on melko hillitty. Lanka on erittäin miellyttävää neuloa ja langan värit ovat kauniita. Minä pidän tämän tyyppisistä sukkalangoista huomattavasti enemmän kuin saksalaistyylisistä nylon-sekoitteista, joten pidän tätä lankaa erinomaisena.

Lanka on kaksisäikeistä ja melko tiukkakierteistä. Lanka venyy hieman neulottaessa ja painuu kokoon. Jos neuloo langasta sukat, kannattaa ne neuloa tiivinä pintana niin lanka kestää pidempään. Pehmeästä villalangasta voi kuitenkin neuloa muutakin kuin sukkia, esimerkiksi käsineitä, huiveja ja jopa villapaitoja. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että merino on joustava kuitu, joten villapaitaa neulottaessa mallitilkun peseminen on erityisen tärkeää.

Langan tiedot

100 % superwash merinovillaa
100 g = n. 420 m
Puikkosuositus: 2,25 – 3 mm
Tiheys: 32 s = 10 cm
Käsinpesu

Malabrigo Worsted

Malabrigo-lankoja valmistaa pieni perheyhtiö Uruguayssa. Langat kehrätään hienoimmasta ja pehmeimmästä merinovillasta. Unelmanpehmeä villa saadaan lampaista, joita on kasvatettu vuosisatojen ajan Uruguayn pohjoisosissa, mistä löytyy tälle lammasrodulle ihanteellisin ilmasto.

Worsted on yksisäikeinen, käsinvärjätty merinolanka. Sillä on laaja värikartta, joka hehkuu sateenkaaren kaikissa väreissä. Worsted on erittäin pehmeää, mikä on myös osasyy siihen, miksi tästä langasta joko pitää paljon tai ei lainkaan. Toisten mielestä se on jopa liiankin pehmeää.

Yksisäikeisyys tekee Worstedin jokseenkin helposti käytössä nyppääntyväksi, joten jos tästä aikoo neuloa isompaa neuletta tai jotain, joka joutuu kovalle rasitukselle, suosittelen neulomaan tiukalla tiheydellä. Siten saa vältettyä jonkin verran nyppyyntymistä. Suosittelen myös hankkimaan nypynpoistajan, se on loistava kumppani paljon käyttövaatteita neulovalle.

Langan tiedot

100 % merinovillaa
100 g = 192 m
Puikkosuositus: 4,5 – 5,5 mm
Tiheys: 18 s = 10 cm
Käsinpesu

Twilleys Freedom Purity Chunky Eco

Freedom Purity Chunky Eco -langan koostumus vaikuttaa vyötteen perusteella lupaavalta: villaa ja alpakkaa. Kerän tuntuma on kuitenkin hienoinen pettymys, kun lanka tuntuu käteen tylsältä. Missä alpakan lämpö ja pehmeys? Ehkä tästä voi päätellä, että langan sisältämä alpakka ei ainakaan ole sitä kaikkein pehmeintä baby alpakkaa.

Lanka on kaksisäikeinen, paksu peruslanka, jonka värikarttaan kuuluu kuusi luonnollista värjäämätöntä sävyä. Yritin selvittää langan ekologisuutta, kun vyötteestäkin hyppää silmille sana "Eco", mutta kovin tarkkaa tietoa en löytänyt. "Made using only natural products" ja "true environmentally friendly yarn" viittaavat luultavasti vain siihen, että lanka ei sisällä tekokuituja eikä väriaineita tai muita kemikaaleja, mutta varsinaisesta luomulangasta tuskin on kyse. Ekolangaksi rakenne on mielestäni turhan teollisen oloinen - pieni epämääräisyys ja paksuusvaihtelu olisivat antaneet langalle enemmän luonnetta ja erottaneet sen muista vastaavista. Lanoliinia tästä langasta on myös turha hakea.

Neuloin mallitilkun hieman suositusta pienemmillä 6 mm puikoilla, jotka olivat mielestäni tälle langalle oikein hyvät. Neuletuntuma oli mukava, ja paksuilla puikoilla työ etenee nopeasti. Silmukat erottuvat langasta hyvin, ja se sopii varmasti monenlaiseen pintakuviointiin. Pesussa tilkku rentoutui kauniisti, mutta tiheys ei juurikaan muuttunut. Pinta jäi hieman pörröiseksi, ja lanka onkin löysän kierteen vuoksi todennäköisesti helposti nyppyyntyvä.

Kokonaisarviona sanoisin, että Freedom Purity Chunky on hyvä, mutta hieman tylsä peruslanka. Sopii moneen tarkoitukseen - paidoiksi, pipoiksi, lapasiksi - mihin vain tällaista paksua lankaa muutenkin käyttäisi.

Langan tiedot

85 % villaa, 15 % alpakkaa
50 g = n. 72 m
Puikkosuositus: 6,5 mm
Tiheys: 14 s ja 19 krs = 10 cm
Villapesu 30°

Wendy Merino bliss

Wendyn Merino bliss on juuri sitä, mitä vyöte lupaa eli hyvin pehmoista merinolankaa. Lanka tuntuu neuloessa sellaiselta kuin merinolangan kuuluu tuntua: se on pehmeää ja langan kierre antaa langalle joustavuutta ja napakkuutta. Mallitilkku kannattaa pestä huolella sillä joustava merinolanka asettuu vielä kastelun jälkeen hieman erilailla kuin neulottaessa. Lanka on mukavasti hieman paksumpaa kuin vauvalangat, joten siitä jaksaa neuloa myös aikuiselle sopivan neuleen. Neuloessa lanka tuntuu mukavalta ja neulepinta on napakka ja ryhdikäs. Langasta voisi neuloa esimerkiksi kauniin puseron, jossa on koristeena palmikoita tai hieman lämpöisemmän lasten neuleen.

Langan värikartta on monipuolinen, ja langassa on sekä kauniita murrettuja ja hillittyjä että voimakkaampia ja eloisampia värejä, joten värivalikoiman pitäisi miellyttää useimpia.

Langan tiedot

100 % merinovillaa
50 g = n. 116 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm

Teksti ja kuvat

Eeva Saviranta - Malabrigo sock, Wendy Merino bliss

Lisää Eevasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen - Malabrigo Lace

Lisää Hanna-Kaisasta

Suvi Heikkilä - Lang Yarns Mille Fiamme

Lisää Suvista

Anni Laine - Twilleys Freedom Purity Chunky Eco

Lisää Annista

Taija Elo - Lang Yarns Jawoll Magic, Malabrigo Worsted

Lisää Taijasta

Niina Hakkarainen - Debbie Bliss Donegal Luxury Tweed Aran

Lisää Niinasta

Ulla 03/10 - Artikkelit

Eri kirjoittajia:
Biketexin syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Coatsin syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Nordian syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Novitan uutuudet

Eri kirjoittajia:
Priiman uutuudet

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden syksyn uutuuslangat

Eri kirjoittajia:
Vihreän vyyhdin syksyn uutuuslangat

Niina Hakkarainen:
Amigurumi - virkkaa omat maskottisi -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pitsihuivit neuloen - Kauneimmat virolaiset pitsimallit -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Silmukoita, siksakkia ja pala suklaakakkua - Kekseliäitä ohjeita tuunareille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Suloisimmat sukat - Uusia innostavia neuleohjeita -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Supersöpöt maskotit. Yli 35 valloittavaa virkkuuohjetta -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Yksinkertaisesti neuloen - 20 helppoa ja kaunista neuleohjetta -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Pia Tuononen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Rakasta lankaasi - sulje se pussiin

Satu Lehti:
Neulojan niksit ja Virkkajan vinkit -arvostelut

kristak:
Neulekirja - Tähkäpää ja muut lempineuleet -arvostelu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.