Ulla 02/11

Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Schoeller & Stahl Spray

Spray on nimensä mukaisesti ruiskuvärjättyä puuvillaa. Kerällä lanka näyttää mielenkiintoiselta: hieman siltä, kuin värjäysprosessi olisi mennyt pieleen ja väripadasta on noussut vain puoliksi värjättyä lankaa. Neulepinnasta tulee kuitenkin elävää, muttei läikikästä.

Ruiskuvärjättyjen lankojen valikoima ei toistaiseksi vedä vertoja esimerkiksi pätkävärjätyille, joten sikäli tämä puuvillauutuus on varmasti monen mielestä tervetullut vaihtoehto. Monimutkaisiin kuvioihin en lankaa käyttäisi sen kirjavuuden vuoksi: kuviot tuskin erottuisivat edukseen. Värikartalta löytyy kymmenen eri väriä, joista puolet on farkkuvaikutteisia sinisen ja harmaan sävyjä.

Itse neulomiskokemus oli miellyttävä. Merseroimaton lanka ei ole liian liukasta ja sopivan tiukka kierre ei halkeile puikoilla. Vyötteen pesuohje on 30 astetta, ja testitilkku kesti sen hyvin. Mikäli ruiskuvärjätty pinta miellyttää, on Spray mainio vaihtoehto kesäisiin neuleisiin ja asusteisiin.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = n. 140 m
Puikkosuositus: 3 - 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Hellävarainen konepesu 30 asteessa

Sirdar: Snuggly Smiley Stripes DK

Smiley Stripes -bambusekoitelanka on rumin lanka, jota muistan neuloneeni. Kamalasta väristä huolimatta langassa on kuitenkin monia hyviä piirteitä.

Lanka on pehmeä ja siinä on mukava kiilto. Kerällä lanka näyttää siltä, että se halkeilee helposti. Näin ei kuitenkaan neulottaessa käynyt. Lanka oli minusta yllättävän helppo neuloa. Neuloin mallitilkun bambupuikoilla.

Minusta langasta syntyi helposti tasaista jälkeä ja kastelu tasoitti jälkeä vielä entisestään. Kastelu eli 20 minuutin kylpy kädenlämpöisessä vedessä teki tosin pinnasta hieman nukkaisen oloisen. Värit eivät laantuneet pesussa lainkaan. Mallitilkun tiheys muuttui pesussa jonkun verran. Jos langasta suunnittelee suurempaa vaatetta, kannattaa neuloa iso mallitilkku.

Uskoisin, että lanka on myös mukava päällä. Mallitilkun perusteella siitä tehdyt vaatteet varmasti laskeutuvat kauniisti. Mitään kovin ryhdikästä siitä ei varmaankaan kannata neuloa. Lanka on paksuuteensa nähden painavan oloista. 20 prosentin villaosuus vähentää kuitenkin virumista puhtaaseen bambulankaan verrattuna.

Lankakartassa on kahdeksan kirjavaa väriä, joista koeneulonnassa oli sävy numero 253 eli Razzmatazz. Sanan voi kääntää vaikka räikeäksi tapahtumaksi tai toimeksi, jonka on tarkoituskin hämmentää. Nimi vastaa sävyä hyvin.

Lanka sopii valmistajan internetsivujen mukaan hyvin vauvoille, koska se on pehmeä. Iloista on se, että kerrankin vauvalangan värikartassa on muita värejä kuin vesitettyjä pastelleja. En tosin ole lainkaan varma, että tämä Razzmatazz on sen parempi. Verkosta löytyvien kuvien perusteella lankakartasta löytyy onneksi pari ihan kaunistakin sävyä.

Kuvan mallitilkussa tiheys on 21 s ja 32 krs kymmenellä sentillä. Ennen pesua tiheys oli 23 s ja 30 krs. Mallitilkussa on 30 s, molemmissa reunoissa on 3 s reunus aina oikein -neuletta. Smiley Stripes -langassa on sama koostumus ja ohjetiheys kuin Sirdarin Snuggly Baby Bamboo DK -langassa. Baby Bamboo -langassa on paljon laajempi värikartta.

Langan tiedot

80 % bambuperäistä viskoosia, 20 % villaa
50 g = 95 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs
Konepestävä 40 asteen villapesuohjelmalla
Muuta: Ei saa silittää

Sirdar: Summer Stripes DK

Sirdarin kesän uutuuslanka Summer Stripes DK on 50 gramman kerällä myytävä puuvilla-akryylisekoite. Tuntumaltaan ja ulkonäöltäänkin lanka on hyvin samanoloista kuin Novitan Samos. Lanka on puuvillasekoitteeksi melko joustavaa ja siten miellyttävää neuloa. Kierre on sopivan tiukka eikä lanka halkeile helposti. Lanka on nelisäikeistä, mutta tarkempi tutkiminen paljastaa kaikkien neljän säikeen olevan vielä kaksisäikeisiä.

Langalla on melko suppea, vain kahdeksan väriä käsittävä värikartta. Kaikki vaihtoehdot ovat monivärisiä ja ikään kuin valmiiksi haalistuneita. Testattavaksi saatu sinisävyinen kerä on värikartan maltillisemmasta päästä. Toisaalta vaihtoehdoista löytyy myös hyvinkin kirjavia vaihtoehtoja. Itse pidän enemmän yksivärisistä tai liki yksivärisistä langoista, joten en tästä värikartasta oikein suosikkeja löydä.

Summer Stripes DK on neuletuntumaltaan mukava lanka. Lanka neuloutuu helposti sileäksi ja tasaiseksi pinnaksi, ja kulkee puikoilla hyvin. Koska lankaa on saatavilla vain monivärisenä, neuloisin langasta hyvin yksinkertaisia mallineuleita. Sileä oikea ja perusjoustinneuleet toimivat tällä langalla varmasti parhaiten. Voisin kuvitella langan toimivan esimerkiksi erilaisissa malliltaan yksinkertaisissa kesätopeissa sekä lasten neuleissa. Lanka ei kutita, joten se sopii herkemmällekin ja puuvilla-akryylisekoitteena sitä voivat käyttää myös villa-allergiset.

Neuloin mallitilkun hiukan suositusta pienemmillä, 3,75 mm, puikoilla. Sain tiheydeksi 22 s ja 31 krs 10 sentille. Neulepinta tuntuu peittävän tiiviiltä, mutta laskeutuvalta. Suositustiheys 22 s ja 28 krs = 10 cm ja 4 mm suosituspuikot tuntuvat siis olevan hyvinkin kohdillaan.

Langan tiedot

60 % puuvillaa, 40 % akryylia
50 g = n. 158 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Konepestävä

Teksti ja kuvat

Suvi Heikkilä - Sirdar Summer Stripes DK

Lisää Suvista

Hanna-Kaisa Hämäläinen - Schoeller & Stahl Spray

Lisää Hanna-Kaisasta

KristaK - Sirdar Snuggly Smiley Stripes DK

Lisää KristaK:sta

Ulla 02/11 - Ohjeet / Artikkelit

Ulla Alanen:
Ompelunurkkausta järjestämässä

Taija Elo:
Tuin turinat

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Niina Hakkarainen:
Karmivan suloiset amigurumit -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo lempileluja Suloisia malleja kaikenikäisille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pitsit puikoille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Sukkakirja 60 virolaista kirjoneulesukkamallia -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Heidi Lindroos

KristaK:
Neulojan vuosi -arvostelu

Marika Lepistö:
Kissalassa tapahtui

Pörrö Sahlberg:
Coatsin uutuudet

Pörrö Sahlberg:
Neulojan pieni värioppi

Eeva Saviranta:
Kieputettu vyyhti

Terhi Tuominen:
Kuinka selviytyä neuleretriitistä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.