Ulla 02/11

Laura Long: Neulo lempileluja Suloisia malleja kaikenikäisille

Jos virkkaaminen ei onnistu tai kiinnosta, mutta haluaisit tehdä leluja langasta, niin Neulo lempileluja tarjoaa vaihtoehdoksi kirjallisen neulottuja leluohjeita.

Kirja on ulkoasultaan pirteä ja söpö, värimaailmassaan ja tyylissään ehkä jopa hieman tildamainen mutta ei silti ylisöpö. Kirjassa on runsaasti hauskoja ja kauniita värikuvia, ja kuvituksena on käytetty myös piirroksia ja tekstejä.

Ohjeita kirjasta löytyy kolmetoista, mutta muutamassa ohjeessa on useampi lelu samassa. Nukelle löytyy myös ohjeet vaatteisiin. Ohjeissa neulomiseen yhdistellään jonkin verran myös ompelua, mm. nukelle voi ommella alusvaatteet ja pupuille tehdään kankaasta korviin sisukset. Ohjeet jaettu kolmeen eri vaikeustasoon, helposta yhden hiiren ohjeesta vaativampaan kolmen hiiren ohjeeseen. Ohjeet on kirjoitettu kerros kerrokselta, eikä niissä ole kaavioita. Leluista on kyllä hyvät kuvat, mutta kaaviot helpottaisivat hahmottamaan, minkämuotoista palaa kulloinkin ollaan tekemässä.

Ohjeiden jälkeen on teoriaosion vuoro. Siinä kerrotaan ohjeissa käytetyt lyhenteet, näytetään kuvien avulla perusneulevaiheet silmukoiden luomisesta lisäämiseen ja kaventamiseen ja yleensäkin esitellään kaikki neulevaiheet ja -tavat, joita lelujen neulomisessa käytetään. Lopussa on myös kaavaosio, josta löytyvät mm. pupun korvan malli ja nuken alusvaatteet. Kaavakuvat ovat sinänsä ihan hyvät, mutta kun ohjeissa sanotaan, että neuletiheydellä ei ole suurta väliä, niin jos lelusta tulee ohjeen lelua suurempi tai pienempi, silloin kaavat eivät enää sovi.

Neulo lempileluja -kirjasta löytyy valikoima erilaisia leluja, ei ehkä ihan kaikenikäisille, vaikka kirja niin sanookin, mutta ainakin monen ikäisille lapsille. Lelujen neulonta on myös kätevä tapa kuluttaa langanloppuja.

Tiedot

Laura Long: Neulo lempileluja Suloisia malleja kaikenikäisille
Suomennos Virpi Vainikainen
Kustannus Mäkelä Oy, 2011
ISBN: 978-951-883-206-8

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuva

Kustannus Mäkelä

Ulla 02/11 - Artikkelit

Ulla Alanen:
Ompelunurkkausta järjestämässä

Taija Elo:
Tuin turinat

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Niina Hakkarainen:
Karmivan suloiset amigurumit -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo lempileluja Suloisia malleja kaikenikäisille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pitsit puikoille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Sukkakirja 60 virolaista kirjoneulesukkamallia -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Heidi Lindroos

KristaK:
Neulojan vuosi -arvostelu

Marika Lepistö:
Kissalassa tapahtui

Pörrö Sahlberg:
Coatsin uutuudet

Pörrö Sahlberg:
Neulojan pieni värioppi

Eeva Saviranta:
Kieputettu vyyhti

Terhi Tuominen:
Kuinka selviytyä neuleretriitistä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.