Ulla 02/11

Debbie Bliss: Neulojan vuosi – Ihania neuletöitä koko vuodeksi

Oletko aina halunnut neuloa soman päällisen henkariin ja vedonestimen oven eteen? Tarvitsetko kipeästi neulottua päällistä kukkaruukkuun ja mukinlämmitintä? Tämä on sinun kirjasi!

Debbie Bliss kirjoittaa johdannossa haluavansa tarjota tässä kirjassa pieniä projekteja, jotka saa nopeasti valmiiksi. Kirjan 52 ohjetta on jaoteltu vuodenajan mukaan ja suunniteltu kyseisen vuodenajan tarpeisiin.

Heti alkuun pitää mainita, että kirja on kaunis ja selkeä. Sitä on ilo selailla. Valokuvien sommitelmat ovat tarkkaan mietittyjä. Kirjan yleisvaikutelma on valoisa, vaalea ja romanttinen. Teoksen tunnelma on ripauksella skandinaavisuutta maustettu brittiläisyys.

Kirja alkaa lyhyellä johdannolla lankoihin ja siihen, mitä pitää huomioida, jos neuloo muulla kuin ohjeessa suositellulla langalla. Tämä on minusta hieno ajatus, vaikka luetellut seikat ovat tottuneelle neulojalle tuttuja. Kätevää on myös se, että samaan yhteyteen on koottu tiedot kaikista ohjeissa käytetyistä langoista, jotka ovat luonnollisesti Blissin omia lankoja.

Kirja alkaa keväästä ja päättyy talveen. Suuri osa ohjeista on erilaisia kodinsisustuksen tarvikkeita. Keväällä neulotaan puuvillainen pitsityyny, kesällä rantakassi, syksyllä pannumyssy ja talvella kuumavesipullon suojus. Sisustustarvikkeiden lisäksi kirjassa on muutama vaate- ja asusteohje. Mukana on vauvan nuttu, neljät erilaiset vauvan tossut, vauvan pipo, lapsen baskeri ja jouluinen myssy vauvalle.

Aikuisten asusteisiin ohjeita on yksitoista: ruusukoru, pallokoru, rusettivyö, kahdet sormikkaat, kolme huivia, palmikkoneulesukat, tupsulliset rannekkeet ja kotitossut.

Johdannossa luvataan, että jokaisen ohjeen voi toteuttaa viikossa tai nopeammin. Tämä pätee varmasti suureen osaan ohjeita, mutta esimerkiksi tasoneuleena neulottuun kirjoneuletyynyyn voi monelta mennä kauemminkin. Monet ohjeet myös olettavat, että neuloja on samalla ompelija. Palmikkoneuleiseen kassiin on järkevää laittaa vuori, mutta kaikilta se ei onnistu. Neulotun kahvallisen korin tukevuus perustuu helmineulepinnan ohella kovikekankaalla vahvistettuun puuvillavuoriin.

Vaikka osa ohjeista tuntuu minusta hieman kaukaa haetuilta – esimerkiksi kirjoneuleiset Noel-kirjaimet – niin kaikkien toteutus on tuttua Debbie Blissiä eli viimeisteltyä ja klassista.

Kirja sopii romanttiseen makuun ja niille, jotka haluavat neuloa sisustusjuttuja. Toisaalta neulottu pyykkipoikapussi olisi somempi kuin nyt kotoani löytyvä viritys. Yhdet vauvan tossuista näyttävät hauskasti siltä kuin niissä olisi korokepohja.

Teos on suomennettu englanninkielisestä alkuperäisteoksesta. En ole neulonut kirjasta mitään, mutta lukemisen perusteella suomennos vaikuttaa sujuvalta ja käytetyt neulelyhenteet ovat suomen kielessä vakiintuneita lyhenteitä.

Tiedot

Debbie Bliss: Neulojan vuosi – Ihania neuletöitä koko vuodeksi
Suomennos Milla ja Irja Mäkinen
WSOY, 2010
ISBN: 978-951-0-37455-9

Teksti ja kuvat

KristaK

Lisää KristaK:sta

Ulla 02/11 - Artikkelit

Ulla Alanen:
Ompelunurkkausta järjestämässä

Taija Elo:
Tuin turinat

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Niina Hakkarainen:
Karmivan suloiset amigurumit -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo lempileluja Suloisia malleja kaikenikäisille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pitsit puikoille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Sukkakirja 60 virolaista kirjoneulesukkamallia -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Heidi Lindroos

KristaK:
Neulojan vuosi -arvostelu

Marika Lepistö:
Kissalassa tapahtui

Pörrö Sahlberg:
Coatsin uutuudet

Pörrö Sahlberg:
Neulojan pieni värioppi

Eeva Saviranta:
Kieputettu vyyhti

Terhi Tuominen:
Kuinka selviytyä neuleretriitistä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.