Ulla 02/11

Virve Avik: Sukkakirja – 60 virolaista kirjoneulesukkamallia

Sukkakirja on kiinnostava tuttavuus virolaisten kirjoneulesukkien ystäville. Se perustuu yli 80-vuotiaan ja koko elämänsä neuloneen virolaisen Virve Avikin elämänsä aikana keksimiin malleihin. Innoituksensa niihin hän on saanut Saarenmaan luonnosta ja ympäristöstä.

Kirjassa on vähän tekstiä, hieman historiaa ja tarinaa sukista, Virve Avikin lyhyt esittely ja Virven sukkien neulontaohje. Lisäksi kirjasta löytyy muutaman sivun pituinen nykyajan sukanneulojan ABC-osio, jossa laajennetaan Virven ohjetta hieman ja kerrotaan enemmän sukan eri osista. Sukka neuvotaan kuitenkin molemmissa neulomaan aika perussukkana, lappukantapäällä. Kärkeen löytyy neuvo kahdelle eri tyylille, sädekavennukselle ja nelitahokavennukselle.

Kirja ei kuitenkaan ole varsinainen sukkakirja, vaan se esittelee kokoelman kirjoneulemalleja, joita Virve Avik on käyttänyt sukissaan. Niitä voi toki käyttää sukkien lisäksi missä tahansa muussakin kirjoneuleessa. Kirjan 60 kirjoneulemallia on esitelty sekä mallitilkkujen että ruutupiirrosten avulla. Ohjeet on jaettu viiteen eriväriseen ryhmään: tummansiniseen, pinkkiin, tummanpunaiseen, harmaaseen ja sammaleenvihreään. Jokaisen osion alussa on jostakin osion malleista osion värisellä langalla tehty valkopohjainen sukka – esimerkiksi pinkin osion alussa komeilee pinkillä ja valkoisella langalla tehty sukka – ja sitä seuraavat mallit siten, että yhdellä sivulla on aina vierekkäin ruutupiirros ja mallitilkku samasta mallista. Esitystapa on visuaalisesti miellyttävä ja näyttää kiinnostavammalta kuin pelkät yksiväriset ruutupiirrokset. Lisäksi sen avulla saa hyvän käsityksen siitä, miltä malli voisi oikeasti näyttää neulottuna.

Kirjoneulemallien jälkeen löytyy lyhyt osio siitä, miten malleja voi soveltaa käytäntöön. Kirjassa on esimerkkejä värien ja rakenteiden sekoittamisesta, sijoittelusta ja sommittelusta sekä siitä, mihin kaikkeen malleja voi käyttää.

Sukkakirja sisältää sen, mitä lupaakin: 60 virolaista kirjoneulesukkamallia. Lisämateriaalia on vähän, mutta tarpeeksi. Kirja ei siis ole mikään sukkaohjekirja, vaikka sieltä se pakollinen “näin neulotaan sukka” -osio löytyykin, vaan enemmänkin inspiraatio- ja lähdeteos. Kuvia erilaisista kirjan malleilla neulotuista sukista olisi voinut olla kuvituksena enemmänkin, mutta kyllä niitä nytkin jokunen löytyy. Kustantajan suositushinta 25 e tuntuu ehkä hieman korkealta sisältöön nähden, mutta suosittelen kirjaa kuitenkin kaikille kirjoneuleista ja kirjoneulesukista kiinnostuneille.

Tiedot

Virve Avik: Sukkakirja – 60 virolaista kirjoneulesukkamallia
Suomennos Minna Hamunen
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2011
ISBN: 978-952-254-064-5

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuva

Kustannusosakeyhtiö Moreeni

Ulla 02/11 - Artikkelit

Ulla Alanen:
Ompelunurkkausta järjestämässä

Taija Elo:
Tuin turinat

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Niina Hakkarainen:
Karmivan suloiset amigurumit -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo lempileluja – Suloisia malleja kaikenikäisille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pitsit puikoille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Sukkakirja – 60 virolaista kirjoneulesukkamallia -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Heidi Lindroos

KristaK:
Neulojan vuosi -arvostelu

Marika Lepistö:
Kissalassa tapahtui

Pörrö Sahlberg:
Coatsin uutuudet

Pörrö Sahlberg:
Neulojan pieni värioppi

Eeva Saviranta:
Kieputettu vyyhti

Terhi Tuominen:
Kuinka selviytyä neuleretriitistä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.