Ulla 02/11

Coatsin uutuudet

Rowan Panama

Coatsin kesälanka Panama on 50 gramman kerillä myytävä viskoosi-puuvilla-pellavasekoite. Lanka koostuu löyhähköstä neulosputkesta ja tuntuu kerällä melko saman oloiselta kuin Novitan Bambu. Paikoitellen langassa on kiiltävämpiä viskoosilangan kertymiä, jotka muodostavat neulepintaan pieniä nypyntapaisia kohtia. Ohjeenmukainen puikkokoko 3,25 mm on langalle melko pieni, ja teräväkärkisillä puikoilla lanka halkeilee helposti. Neulospinta on kuitenkin mukavan laskeutuva ja elävä. Langan värikartta on upea ja sisältää paljon murrettuja sävyjä oransseissa, violeteissa, sinisissä ja vihreissä sävyissä. Väriensä puolesta lanka kävisi myös syysvaatteisiin.

Halkeilevuudestaan huolimatta lankaa on sangen mukava neuloa, eikä pellavan osuus langassa vielä tee siitä kovaa tai karheaa. Suurin ongelma on neuloksen löysyys: ohjeen mukaisen pesun jälkeen mallitilkku olisi pitänyt tajuta tasokuivattaa. Nyt kuivaksi rutistettuna ja narulle ripustettuna se jo pienessä tilkussa vetää selkeästi hieman vinoon. Neulos tuntuu kuitenkin aivan ihanalta paljaalla iholla, joten neulemallin valinnassa kannattaa huomioida neuloksen mahdollinen venyminen, ja valita malli jossa tämä ei ole niin nokonuukaa.

Langan tiedot

55 % viskoosia, 33 % puuvillaa, 12 % pellavaa
50 g = n. 135 m
Puikkosuositus: 3 1/4 mm. Suosituspuikkokoko on niin kutsuttu välikoko ja sitä löytyy ainakin Knit Picksin sarjasta ja Addin puikoista.
Tiheys: 27 s ja 36 krs = 10 cm
30 asteen käsinpesu

Rowan Savannah

Savannah on nauhamainen lanka, joka näyttää siltä, kuin kudosputkilangan päältä olisi neulottu löyhätikkisellä saumurilla. Langan värikartassa on kahdeksan murrettua väriä. Äkkiseltään suosituspuikkokoko tuntuu lankaa katsoessa isolta, mutta jo silmukoita luotaessa se tuntuu käteen oikealta. Tämä on tavanomaista muillekin nauhalangoille, mutta erityisesti tässä hieman hymyilytti. Lanka pysyy yllättävän hyvin koossa eikä halkeile ja sitä on mukava neuloa. Vaikka langassa on kuusi prosenttia silkkiä, se ei tartu käsien karheuksiin, eikä kuivattanut mallitilkun kokoisessa kappaleessa käsiä.

Neulospinta on hieman epätasainen ja ohjeenmukainen tiheys tilkussa jättää neuloksen vielä melko löyhäksi ja ilmavaksi. Pesun jälkeen neule kutistuu hieman, mikä kannattaa ottaa huomioon tyköistuvia vaatteita suunnitellessa. Tilkku tuntuu käteen ihanan lämpimältä, mutta samanaikaisesti ilmavalta. Neulostyyppinsä vuoksi langassa on myös paljon ilmaa mukana, jonka vuoksi tämä voisi olla villa-allergiselle vaihtoehto syksyn paksumpiin neulospuseroihin.

Langan tiedot
94 % puuvillaa, 6 % silkkiä
50 g = n. 80 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 18 s ja 26 krs = 10 cm
30 asteen käsinpesu

Teksti ja kuvat

Pörrö Sahlberg

Lisää Pörröstä

Ulla 02/11 - Artikkelit

Ulla Alanen:
Ompelunurkkausta järjestämässä

Taija Elo:
Tuin turinat

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Niina Hakkarainen:
Karmivan suloiset amigurumit -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo lempileluja Suloisia malleja kaikenikäisille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pitsit puikoille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Sukkakirja 60 virolaista kirjoneulesukkamallia -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Heidi Lindroos

KristaK:
Neulojan vuosi -arvostelu

Marika Lepistö:
Kissalassa tapahtui

Pörrö Sahlberg:
Coatsin uutuudet

Pörrö Sahlberg:
Neulojan pieni värioppi

Eeva Saviranta:
Kieputettu vyyhti

Terhi Tuominen:
Kuinka selviytyä neuleretriitistä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.