Ulla 02/11

Muuttuuko neulominen ja mihin suuntaan?

Suvi Heikkilä
Ullan päätoimittaja
paatoimittaja @ ullaneule . net

Sateisena sunnuntaina pysähdyin miettimään, miten nopeasti asiat verkossa muuttuvat. Oma nettineulomisenikin on muuttunut vuosien varrella. Kaikki alkoi loppuvuodesta 2005 täysin sattumalta, kun törmäsin neuleblogeihin. Olin nähnyt kiinnostavan pipomallin tv:ssä ja yritin etsiä päähineestä valokuvaa. Kuvan ja ohjeenkin löysin eräästä neuleblogista ja unohduin sitä lukemaan.

Melko nopeaan tahtiin rekisteröidyin Blogilistalle ja seurattavien blogien lista kasvoi huimaa tahtia. Oman blogini perustin kesällä 2006. Päällimmäisenä ajatuksenani oli dokumentoida tekemiäni neuleita, sillä noihin aikoihin omat puikkoni olivat suihkineet kiivaaseen tahtiin noin vuoden päivät. Blogikommenttien kautta osa blogien pitäjistä alkoi tuntua tutuilta ja se toisaalta innosti itseänikin päivittämään blogia.

Jo seuraavana vuonna alettiin kohista uudesta neulepalvelusta, Ravelrystä. Alkuun käyttäjäksi pääsyä joutui odottamaan pitkällä jonotuslistalla, kun perustajat hiljalleen kasvattivat ja kehittivät sivustoaan.

Nykyisellään Ravelry on huikea tietopankki, josta löytyy vastaus moneen eri neuleaiheiseen kysymykseen. Ravelryn tietokantoihin on kirjattu yli 60 000 eri lankaa liki 6 000 valmistajalta. Sivustolta löytyy reilut 220 000 neule- ja virkkausohjetta. Jos haluaisit toteuttaa edes puolet näistä ohjeista ja ehtisit tehdä valmiiksi keskimäärin kaksi projektia joka ikinen viikko, sinulle riittäisi tekemistä yli tuhanneksi vuodeksi! Ohjeista on saatavilla suomen kielellä liki 6 500. Näistä muuten yli 400 on julkaistu vuosien varrella Ullassa!

Tähän valtavaan tietopankkiin pääsee käsiksi kuka tahansa ilmaiseksi kirjautumalla sivuston käyttäjäksi. Myös sivuston hakuominaisuudet on hiottu vuosien varrella huippuunsa ja erilaisia rajauksia tekemällä pystyy hakemaan hyvinkin tarkasti haluamaansa tietoa.

Toisaalta Ravelry on myös maailman suurin käsityöaiheinen keskustelufoorumi. Käyttäjäksi on rekisteröitynyt maailmanlaajuisesti noin 1,4 miljoonaa harrastajaa. Yksistään Suomesta käyttäjiä on liki 4 000 ja suomalaisiksi ilmoitettuja keskusteluryhmiä löytyy lähes 70. Ullan omassa Ulla knits -ryhmässäkin on jo liki 1 400 käyttäjää. Jos siis kaipaat neulehenkistä keskusteluseuraa, ryhmiä ja keskustelun aiheita löytyy laidasta laitaan jo suomeksi varsin huomattava määrä.

Itse olen kirjautunut Ravelryn käyttäjäksi lokakuussa 2007. Alun perin aloitin palvelun käytön lähinnä kirjatakseni työn alla olevat projektini ylös. Tähän mennessä projekteja onkin ehtinyt kertyä yli 200. Suurin osa on jo valmistunut, mutta iso pino minulla on aina keskeneräisiäkin. Aika nopeasti tämän jälkeen intoni päivittää omaa neuleblogiani alkoi hiipua. Vähitellen löydettyäni Ravelryn keskusteluryhmät on blogi viimeistään jäänyt pahasti taka-alalle.

Alkuaikojen innostus on laimentunut ja blogin päivitys on alkanut tuntua epämukavalta pakolta. Kuitenkin luen yhä viikoittain toisten pitämiä neuleblogeja ja olen aina ilahtunut nähdessäni jonkun lempiblogeistani päivittyneen. Toivoisinkin itse löytäväni vielä aikaa ja kiinnostusta myös omalle blogilleni.

Neulojan ikävä toisen luo

Vaikka internet on tuonut neuleharrastajat virtuaalisesti yhteen vuosia ja käytävät keskustelut ovat välillä hyvinkin vilkkaita, ei mikään taida silti vetää vertoja naamatusten näkemiselle. Ensin blogien välityksellä paikkakunnalla jos toisellakin Suomessa alettiin pitää neuletapaamisia, missä säännöllisemmin, missä satunnaisemmin. Ihmiset tutustuivat toisiinsa, osa ystävystyikin. Oman tuntumani mukaan vielä suuremmin neulepiirit alkoivat paisua Ravelryn keskustelufoorumeiden kautta. Isommat joukkiot löysivät toisensa ja alkoi syntyä lisää ryhmiä niin eri alueilla asuville kuin neuleharrastuksen eri "alalajeille".

Kohta paikalliset neuletapaamiset eivät enää riittäneet, vaan kokoontua haluttiin ympäri Suomen. Ensimmäinen neuleretriitti järjestettiin syyskuussa 2009. Kuluneen parin vuoden aikana retriittejä on järjestetty jo neljä ja ne ovat joka kerta koonneet yhteen nelisenkymmentä harrastajaa ympäri Suomen. Valkeakosken Päivölään on matkattu niin pääkaupunkiseudulta, Turun suunnalta, itärajan tuntumasta kuin Oulun korkeuksiltakin.

Maaliskuussa järjestetystä viimeisimmästä retriitistä voit lukea Kuinka selviytyä neuleretriitistä -raportin tästä Ullasta. Maaliskuussa kokoonnuttiin myös Lahdessa. Ensimmäinen Kissojen yö kokosi paikalle harrastajia pidemmältäkin. Paikalla esiteltiin monenlaista kädentaitoa ja kaikki sujui niin hienosti, että järjestäjät pohtivatkin jo tapahtuman uudelleen järjestämistä. Kissojen yöstä voit lukea lisää artikkelista Kissalassa tapahtui.

Verkossa asiat vanhenevat nopeasti ja katoavat bittiavaruuteen, mutta neuleblogien piiristä on syntynyt paljon myös käsinkosketeltavaa. Vuosien varrella nettineulominen on nostanut pinnalle lukuisia uusia suomalaisia neulesuunnittelijoita. Osa heistä on aloittanut ohjeiden teon Ullassa ja sittemmin julkaissut niin omia painettuja kirjoja kuin neuleohjeita ulkomaisissa neulejulkaisuissa.

Neulekirjoja on alkanut ilmestyä internetpiireistä tutuilta neulojilta, tästäkin numerosta löytyy arvostelu alun perin Ullassa aloittaneiden Kristel Nybergin ja Johanna Kosken uusimmasta Pitsit puikoille -kirjasta! Kirjojen ohella on perustettu myös uusia suomalaisia lankakauppoja, niin virtuaalisia kuin kivijalkakauppojakin. Itse koen suomalaisen neulekulttuurin siirtyneen kuluneiden vuosien aikana toden teolla tälle vuosituhannelle, internetajan harrastukseksi, joka on kaikkien ulottuvilla.

Miten sinun oma neuleharrastuksesi on muuttunut vuosien varrella?

Sateisin terveisin,