Ulla 02/11

Johanna Koski ja Kristel Nyberg: Pitsit puikoille

Pitsit puikoille on suunnittelijakaksikko Johanna Kosken ja Kristel Nybergin toinen kirja. Ensimmäinen, Punokset puikoille (arvostelu), ilmestyi vuonna 2008 ja esitteli palmikoita monessa muodossa. Tämä kirja keskittyy puolestaan pitsin monimuotoisuuteen.

Kirja noudattaa ulkoasultaan samaa formaattia kuin edellinenkin. Ja mitäpä sitä hyvää muuttamaan, sillä kirjan taitto toimii: se on selkeä ja raikas. Neuleista löytyy tarpeeksi kuvia, tarvittaessa myös takakuvia, sekä lähikuvia mallineuleesta ja neuleiden eri yksityiskohdista.

Rakenteeltaan kirja noudattaa melko perinteistä mallia: ensin tulee pientä johdantoa ja sen jälkeen ohjeet. Teoriaosio on kuitenkin lyhyt ja keskittyy olennaiseen. Ensin löytyy hieman kuvallisia selityksiä pitsin neulonnassa käytetyistä tekniikoista, kuten langankierroista ja kavennuksista. Sitä seuraa viimeistelyosio, joka mm. esittelee eri pingotustapoja. Viimeisenä kerrotaan ohjeissa käytettyjen lankojen tiedot ja ruutupiirroksissa käytetyt lyhenteet. Osio on mukavan tiivis, eikä siinä ole kerrattu liikaa perusasioita. Tekniikkaosioita on sijoitettu muutama myös ohjeiden lomaan siten kuin ne luonnollisesti tulevat ohjeissa esiin. Tekniikkakuvat ovat muuten selviä, mutta niistä olisi voinut ehkä jättää pois sinänsä kauniin kynsilakkauksen. Lakkaan itsekin toisinaan kynsiäni, joten katseeni tahtoi kohdistua hieman liikaa kynsiin eikä siihen, mitä kuvassa opastettiin.

Ohjeita kirjasta löytyy 20 kappaletta, ja ne on nimetty yksinkertaisilla suomalaisilla nimillä. Valikoimasta löytyy mm. Lehti-pitsipalmikkotakki, viittamainen Pilvi-huivi ja Terhi-pitsineuletoppi. Vaatteista löytyy reilusti kokoja XXS:stä XXL:ään, ja mikä parasta, kuvissa on käytetty malleina erikokoisia ihmisiä. Ohjeiden ruutupiirrokset ovat selviä, ja vaatteista löytyy lisäksi kaaviokuvat. Valikoima on laaja, joten kirjasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Kuvat ovat pääosin hyviä, mutta parin neuleen kohdalla yksityiskohdat jäivät hieman epäselviksi kuvassa olevien varjojen vuoksi.

Pitsit puikoille on tasapainoinen neulekirja, josta on varmasti iloa niin edistyneemmille kuin aloittelevillekin pitsineulonnan harrastajille. Eipä sitten muuta kuin pitsit puikoille!

Tiedot

Johanna Koski ja Kristel Nyberg: Pitsit puikoille
Avain / BJT Finland Oy, 2011
ISBN: 978-692-827-5

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuva

Avain

Ulla 02/11 - Artikkelit

Ulla Alanen:
Ompelunurkkausta järjestämässä

Taija Elo:
Tuin turinat

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Niina Hakkarainen:
Karmivan suloiset amigurumit -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Neulo lempileluja Suloisia malleja kaikenikäisille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Pitsit puikoille -arvostelu

Niina Hakkarainen:
Sukkakirja 60 virolaista kirjoneulesukkamallia -arvostelu

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ullan neulojaesittelyt: Heidi Lindroos

KristaK:
Neulojan vuosi -arvostelu

Marika Lepistö:
Kissalassa tapahtui

Pörrö Sahlberg:
Coatsin uutuudet

Pörrö Sahlberg:
Neulojan pieni värioppi

Eeva Saviranta:
Kieputettu vyyhti

Terhi Tuominen:
Kuinka selviytyä neuleretriitistä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.