Vihreän Vyyhdin uutuudet

Online Linie 232 Nobiletta

Ensivaikutelma langasta on mukava. Lanka on pehmeää, sileää ja tasaista eikä tunnu ollenkaan puuvilla-akryylisekoitukselle. Testiväri turkoosi kuuluu myös omiin suosikkeihini, joten tässä vaiheessa lanka herätti kiinnostuksen.

Langan neulottavuus on hyvä. Lankaa on helppo neuloa ja se kulkee hyvin puikoilla. Kierre on aika tiukka enkä halkeiluakaan huomannut. Kuten puuvillakin, neulepinta on aika ryhdikästä, mutta polyakryyli tekee siitä ehkä aavistuksen paremmin laskeutuvan kuin mitä puhdas puuvilla on.

Pesin mallitilkun koneessa 40 asteen normaalipesussa. Mallitilkku tuli koneesta ihan samanlaisena kuin sinne menikin enkä huomannut kutistumistakaan. Minusta mallitilkun pinta näytti pesun jälkeen siltä, että pitkän ajan kuluessa pinta saattaa hieman nyppyyntyä kovassa käytösä.

Materiaalin, tunnun ja neulottavuutensa puolesta lanka sopii hyvin erilaisiin käyttöarkoituksiin. Kesäksi langasta voisi neuloa esimerkiksi pitsineuleita, mutta ihan yhtä hyvin lanka sopii perusneuleisiin ja lasten vaatteisiin. Itse pidin langasta, joten suosittelen muillekin. Värikartassa on viisi väriä.

Langan tiedot

50 % puuvillaa, 50 % polyakryylia
50 g = 165 m
Puikkosuositus: 3 3,5 mm
Tiheys: 27 s ja 34 krs = 10 cm
Konepesu 40 C

Online Linie 235 Singolo

Lanka näyttää aika erikoiselta. Tuoksuu selvästi silkiltä, jota langassa on mukana 15 %, ja tuntuu ulkonäöstään huolimatta aika pehmeältä. Lanka koostuu useista eri värisistä säikeistä ja värillisen säikeen lisäksi mukana on luonnonvalkoinen ja ohut kimaltava säie ja tästä syystä lanka näyttää kirjavalta.

Eksoottisesta ulkonäöstään huolimatta lankaa oli aika helppo neuloa. Vaikka langassa on erilaisia säikeitä, langan paksuus ei kuitenkaan vaihtele. Tosin halkeilua tällä langalla saattaa vähän esiintyä. Ainakaan minuun lanka ei kerällä tehnyt vaikutusta kirjavuudellaan, mutta neulepinnassa vaikutus on huomattavasti tasaisempi. Neulottu pinta on oikeastaan mukavan epätasaisen väristä, mutta ei kuitenkaan liikaa ja kimaltava säie tekee siitä hieman juhlavaa.

Pesin mallitilkun koneessa 40 asteessa. Ohjeen mukaan lanka pitäisi pestä 30 asteen hienopesulla. 40 asteessa mallitilkku selvästi tiivistyi ja kutistui vähän ja ehkä tästä syystä myös neulottu pinta tuntuu hieman kovemmalta kuin pesemätön lanka. Materiaaleina on puuvillaa, viskoosia ja silkkiä, joilla kaikilla on taipumus kutistua pesussa. Tämä kannattaa ottaa huomioon mallitilkkua tehdessä. Muuten lanka kesti pesun hyvin. Neulepinta näyttää ihan samanlaiselta kuin ennen pesuakin tiivistymistä lukuunottamatta. Pitkäaikaisesta käytöstä ei tämän testin yhteydessä ole kokemusta, mutta lanka vaikuttaa hyvältä.

Lanka on vähän paksumpaa ja myös vähän juhlavaa. Langasta voisi neuloa esimerkiksi asusteita, jakun tai boleron mekon kanssa käytettäväksi kesäjuhliin tai iltoja lämmittämään. Suosittelen lankaa tilanteisiin, joissa on kiire saada jotain päälle pantavaa juhliin nopeasti valmiiksi. Koska lanka itsessään on aika näyttävää, se ei vaadi kovin kummoista mallineuletta. Lanka on myös aika paksua kesälangaksi, joten valmista tulee suhteellisen nopeasti. Värikartassa on kuusi väriä.

Langan tiedot

35 % puuvillaa, 15 % viskoosia, 15 % silkkiä, 15 % polyamidia, 10 % pellavaa, 10 % polyesteriä
50 g = 80 m
Puikkosuositus: 4 - 5 mm
Tiheys: 18 s ja 25 krs = 10 cm
Hienopesu 30 C

OnLine Linie 238 Bagno

OnLinen Bagno on kirjavaa puuvilla-viskoosisekoitetta, johon on sotkettu hieman kaikkea: möykkyisyyttä (ohuiden ja paksujen osuuksien vaihtelua), kirjavuutta ja kiiltoa.

Bagnossa on seitsemän väriä joista useimmat ovat aika kirjavia joukossa on pari hieman rauhallisempaa värisekoitusta. Langan epätasaisuus haittaa neulomista hieman mutta langan epätasaiset osiot tuovat hauskaa tekstuuria neulepintaan.

Testissä ollut pinkki-lilakirjava oli neulottuna paremman näköistä kuin kerällä, mutta langan räväkkyyden vuoksi isot pinnat eivät välttämättä ole kaikkien makuun. Mutta se sopisi hyvin esim. tehostelangaksi tai kenties lastenvaatteeseen. Neuloessa kannattaa olla tarkkana langan tiheyden suhteen, sillä iso neulekappale venähtää helposti pesussa joten jos ei ole varma kannattaa neuloa hieman liian tiukkaa kuin löysää. Mallitilkkun neulepinta tiivistyi hieman pesussa siten, että epätasaiset osiot tulivat paremmin esille.

Langan tiedot

55 % puuvillaa, 45 % viskoosia
50 g = 105 m
Puikkosuositus: 3,5 4,5 mm
Tiheys: 20 s ja 28 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 C

OnLine Linie 241 Mira

OnLinen Mira on rakenteeltaan nauhalankamaista ja ulkonäöltään se muistuttaa joustavuutensa menettänyttä, virttynyttä kuminauhaa. Langan ulkonäkö haastaa neulojan keksimään sille sopivan käyttökohteen. Kenties se soveltuisi kasvojenpuhdistusliinaksi: lanka ei ole karkeaa, mutta epätasaisuutensa vuoksi se voisi soveltua hellävaraiseen puhdistukseen. Ehkäpä perinteinen tiskirättikin langasta kehkeytyisi. Koostumuksensa puolesta lanka sopii varmasti myös kesävaatteisiin. Vaikka koostumus on puuvillaa ja bambuviskoosia, lanka tuntuu hieman muoviselta.

Mira osoittautui melko helpoksi neulottavaksi, vaikka sen ulkonäkö saattaakin aiheuttaa aluksi ennakkoluuloja. Lanka sopii erityisesti vaihtelunhaluisille ja mielikuvituksellisille luonnonkuitujen ystäville. Vyöte suosittelee langalle joko käsinpesua tai hellävaraista konepesua 30 asteessa.

Langan tiedot

66 % puuvillaa, 34 % bambuviskoosia
50 g = n. 80 m
Puikkosuositus: 5 - 6 mm
Tiheys: 15 s ja 22 krs = 10 cm
Käsinpesu, hienopesu 30 C

Teksti ja kuvat

Marja Airaksinen - Online Linie 232 Nobiletta, Online Linie 235 Singolo

Lisää Marjasta

Niina Hakkarainen - OnLine Linie 238 Bagno

Lisää Niinasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen - OnLine Linie 241 Mira

Lisää Hanna-Kaisasta

Kiitokset

Ulla 02/09 - Artikkelit

Taija Elo:
Piikkopirran kesäuutuudet

Taija Elo:
Tuin turhat turinat

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan kesäuutuudet

Eri kirjoittajia:
Pitsilangat

Eri kirjoittajia:
Pitsineulekirjat

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Laamat kautta historian

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Marjut Katajala:
Virolaisia pitsikirjoja

Eeva Saviranta:
Tampereen lammasmarkkinat

Mari Virtanen:
Arska Kehruulammas

Tiina Ristimäki:
Evelyn A. Clark: Knitting Lace Triangles

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.