Piikkopirran kesäuutuudet

Katia Bombay

Katia Bombay on veikeä liukuvärjätty ja merseroitu puuvillalanka 100 gramman kerissä. Kuten olen todennut jo muidenkin Katian lankojen kohdalla, vahvuus tulee ehdottomasti väreistä. Bombayn värikartassa on yhdistelty kauniisti mutta myös rohkeasti värejä. Tuloksena on sekä iloisia ja kesäisiä, että rauhallisia yhdistelmiä.

Lanka on riittoisaa. Yhdestä 100 g kerästä saa neulottua esimerkiksi kohtuullisen kokoisen käsilaukun. Bombayta on mukava neuloa. Itse addiktoiduin seuraamaan värien vaihtumista ja odottamaan seuraavaa raitaa ja liukua. Neuloin Bombayta puikkosuositusta pienemmällä puikkokoolla, koska laukkutarkoitukseen halusin tiivistä pintaa. Ihastuin lankaan kovin, ja mielessä pyörii ajatus Bombaysta neulostusta kesätopista. Siihen valitsisin jonkin riemukkaamman värin kuin testissä olleen ruskeasävyisen.

Pesukoneessa lanka käyttäytyy hyvin. Mielestäni Bombay on hyvä vaihtoehto esimerkiksi kotoisille Novita Tennesseelle tai Garnstudion Muskatille, jos haluaa elämäänsä hieman väriä.

Langan tiedot

100 % merseroitua puuvillaa
230 m / 50 g
Puikkosuositus: 3-3,75 mm
Tiheys: 24 s ja 30 krs = 10 cm
Konepestävä

Katia Eco Cotton

Monen muun lankavalmistajan tavoin myös Katia on tuonut markkinoille ekopuuvillan. Eco Cotton on 100 % sertifioitua ekopuuvillaa. Kuten muissakin Katian langoissa, värikartta on mielettömän laaja, joten jokaiselle neulojalle löytyy varmasti sopiva väri.

Lankaa on miellyttävää neuloa, ja se vaikuttaa varsin riittoisalta. Eco Cotton on merseroimatonta puuvillaa, ja siksi omiaan esimerkiksi suomalaisetkin neulojat tavoittaneisiin tiskirätteihin tai kesäisiin toppeihin, neuletakkeihin ja huiveihin. Kun kerässä on 120 metriä, valmista tulee kohtalaisen ripeästi, mutta lanka ei ole kuitenkaan liian paksua kesäneuleisiin.

Mallitilkku kävi villapesussa ja tiivistyi jonkin verran. Konepesu antoi myös anteeksi neulojan hieman epätasaiselle käsialalle puuvillaneuleessa. Jos siis pelottaa, ettei käsiala kestä puuvillaa, suosittelen tämän langan kanssa ehdottomasti mallitilkun kostuttamista ennen moisen johtopäätöksen tekemistä. Eco Cotton vaikuttaa sopivalta peruspuuvillalangalta, jota itse ostaisin lankavarastoon parissakin värissä,jos budjetti ja säilytystilat sen sallisivat.

Langan tiedot

100 % sertifioitua ekopuuvillaa
120 m / 50 g
puikkosuositus: 3-3,5 mm
Tiheys: 23 s ja 30 krs = 10 cm
Konepestävä

Katia Liana

Liana on puuvillan, pellavan ja viskoosin sekoitus, jonka värikartasta löytyy sekä maanläheisiä sävyjä että räväköitä sävyjä, kuten pinkkiä. Langan neulomista hankaloittaa se, että ainakin puupuikoilla neuloessa lanka meinaa säikiintyä. Neulejälki on silti kaunista, vähän rustiikkista.

Pesussa mallitilkku silottui jonkin verran, mutta säilytti kuitenkin rustiikkista pintaansa juuri sopivasti. Tästä langasta tulee varmasti mukavia kesäneuleita, sillä kuituyhdistelmä tuo esiin sekä pellavan että puuvillan parhaat puolet. Puuvilla pehmittää pellavaa, eikä lanka ole niin kovaa kuin puhdas pellava.

Langan tiedot

46 % puuvillaa, 32 % pellavaa, 22 % viskoosia
80 m / 50 g
Puikkosuositus: 4,5-5 mm
Tiheys: 17 s ja 22 krs = 10cm
Konepestävä

Katia Lino

Lino on ensikosketukseni pellavalankaan, ja hieman jännitin sen neulomista. Kerällä Lino tuntui varsin kovalta. Linon neulominen ei kuitenkaan ollut niin hankalaa, kuin etukäteen ajattelin. Tokihan puhdas pellava on jonkin verran kovaa neulottavaa, mutta silti tätä oli miellyttävä neuloa. Vyötteen antama puikkosuositus on varsin iso. Itse neuloin mallitilkun 3,5 mm puikoilla ja tekstuuri on tällä puikkokoolla mielestäni sopivaa.

Linon parhaita puolia on sen loistava värikartta, jossa on värejä joka lähtöön. Testikeräksi valikoitui varsin räimeä pinkki, josta voisin hyvinkin tehdä itselleni kesäksi neuletakin tai huivin. Pesin tilkun pesukoneessa villapesussa, ja jo yksi pesukerta pehmensi tilkkua huomattavasti. Tilkku pysyi myös mitoissaan, eli kutistumista tapahtui hyvin vähän. Pinta tiivistyi jonkin verran. Itse suosittaisin Linosta tehdyille neuleille ehdottomasti konepesua vähintään kertaalleen ennen käyttöä, jotta lanka pehmenee ja käyttömukavuus paranee.

Langan tiedot

100 % pellavaa
150 m / 50 g
Puikkosuositus: 2,5-5,5 mm
Tiheys: 17 s = 10 cm
Konepestävä

Teksti ja kuvat

Taija Elo

Lisää Taijasta

Kiitokset

Ulla 02/09 - Artikkelit

Taija Elo:
Piikkopirran kesäuutuudet

Taija Elo:
Tuin turhat turinat

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan kesäuutuudet

Eri kirjoittajia:
Pitsilangat

Eri kirjoittajia:
Pitsineulekirjat

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Laamat kautta historian

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Marjut Katajala:
Virolaisia pitsikirjoja

Eeva Saviranta:
Tampereen lammasmarkkinat

Mari Virtanen:
Arska Kehruulammas

Tiina Ristimäki:
Evelyn A. Clark: Knitting Lace Triangles

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.