Novitan kesäuutuudet

Cannes

Tämä Novitan kevään uutuuslanka oli erittäin positiivinen yllätys. Lanka näytti kerällä kauniin kiiltävältä, mutta halkeilevalta. Minua hieman pelotti ruveta neulomaan sitä, kun aikaisemmat muistot viskoosisekoitteista ovat pahanpuoleisia. Cannes neuloutui kuin unelma. Lanka ei halkeillut oikeastaan lainkaan. Valmis pinta on kauniin kiiltävää ja laskeutuvaa. Tämä olisi varmasti omiaan viileisiin kesäiltoihin neulepuseroina ja –takkeina.

Neuloin mallitilkun suositellulla puikkokoolla ja pääsin hyvin lähellä oikeaa tiheyttä. Sitten minua alkoi kiinnostaa, miten lanka toimisi erilaisissa mallineuleissa. Niinpä testasin pitsiä (kalanruotopitsi), pintaneuletta (korinpohjaneule) ja palmikkoa. Ehdottomasti parhaimmalta näistä mielestäni näytti palmikko. Tekisin tästä isoja ja näyttäviä palmikoita yhdistettynä pintaneuleisiin. Pitsi hukkuu hieman langanpaksuuteen ja rakenteeseen. Lanka on kuitenkin aika löysäkierteistä, vaikkei halkeilekaan neulottaessa.

Pesin tilkut käsin. Pestyt tilkut eivät eronneet mitenkään huomattavasti pesemättömistä. Tilkku piti hyvin mittansa ja oli helposti kuositeltavissa juuri oikeaan kokoon. Luulen, että ajan kanssa lanka saattaa hieman nyppyyntyä juuri langan rakenteen vuoksi.

Värikartalta löytyy klassisen mustan, valkoisen ja beigen lisäksi kolme kesän muotiväriä – keväänvihreä, kanerva ja vaaleansininen.

Langan tiedot

34 % bambua, 34 % puuvillaa ja 32 % viskoosia
100 g = 125 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 18 s ja 22 krs = 10 cm
Konepestävä, ei rumpukuivausta

Luxus Cotton

Luxus-linjan puuvillainen uutuus on himmeä ja tasainen peruspuuvillalanka. Luxus Cotton on mukavan pehmeää neulottavaa, vaikka onkin 100 % puuvillaa. Langan kierre on sopiva, halkeilu ei ole tämän langan ongelma. Langan värikartassa on novitamaisesti vain seitsemän väriä, jotka ovat kaikki hempeitä ja vaaleita sävyjä. Kaikki eivät varmastikaan löydä näistä vaihtoehdoista itselleen mieluista väriä.

Neulomiini kolmeen kerään osui kaksi solmua, joissa lanka oli kokonaan poikki. Novitahan on ainakin osaan langoistaan vyötteisiinkin asti painanut tekstin 'Tuotannollisista syistä lanka saattaa sisältää solmuja.'. Minusta tämä on hiukan häiritsevää, sillä ykkösluokan tuotteessa ei mielestäni solmuja kovin paljoa tarvitse sietää.

Langasta neulomani pitsihuivi on käytössä pehmeä ja säilyttänyt muotonsa melko hyvin. Lanka ei ole kulunut tai nyppyyntynyt, vaikka onkin jonkin verran joutunut kestämään hankausta. Saattaisin ostaa lankaa hyvinkin lisää, mikäli värikartalta löytyisi voimakkaampia värejä.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = n. 106 m
Puikkosuositus: 3,5-4 mm
Tiheys: 22 s x 28 krs = 10 cm
Varovainen konepesu 40 °C

Luxus Wave

Novitan Luxus-linja on saanut keväällä uusia jäseniä, joihin kuuluu myös Wave. Se on kiiltävää viskoosi-pellavasekoitetta. Lanka on rakenteeltaan erikoista, se ei ole tavalliseen tapaan kierrettyä vaan vaikuttaa enemmänkin virkatulta. Siinä vaihtelevat ohuemmat osuudet ja kiiltävämmät kehräämättömän oloiset möykyt. Möykkyisyys ei kuitenkaan vaikuta neuloutuvuuteen, lanka liikkuu puikoilla ihan mukavasti. Itse koin suositustiheyden turhan löysäksi ja mukavan neulepinnan saatuani kerrostiheyteni oli huomattavasti suositusta suurempi silmukkatiheyden ollessa lähes sama suositustiheyden kanssa. Pesussa mallitilkun rakenne tiivistyi jonkin verran ja tiheys muuttui noin 5 %. Kerrostiheyteen pesulla ei ollut merkittävää vaikutusta. Lopputuloksena oli suhteellisen ilmava, mutta ei kuitenkaan harva pinta ja mukava laskeutuvuus. Lanka vaikuttaa aika kestävältä, kulutuksessa vähemmän kehrätyn oloisten möykkyjen pinta todennäköisesti pörröytyy jonkin verran.

Novitan mukaan langan sävyt ovat elegantteja, mikä kansankielellä tarkoittaa vaaleaa ja haljua. Sitä se onkin, langan kuudesta värisävystä neljä on kesäisen mitään sanomattomia, kirkkaan vaaleasta hieman tummempaan pronssiin, kaksi on voimakkaampaa, musta ja oranssinpunainen. Suppeasta värikartasta huolimatta Wave on mukava uutuus Novitalta ja siitä saa kelpo kesäneuleen, jonka voi myös pestä koneessa.

Langan tiedot

81 % viskoosia, 19 % pellavaa
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 4 – 4,5 mm
Tiheys: 19 s x 25 krs = 10 cm
Konepestävä 30 °C

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen - Novita Luxus Wave

Lisää Niinasta

Suvi Heikkilä - Novita Luxus Cotton

Lisää Suvista

Iina Kraak – Novita Cannes

Lisää Iinasta

Kiitokset

Novita

Ulla 02/09 - Artikkelit

Taija Elo:
Piikkopirran kesäuutuudet

Taija Elo:
Tuin turhat turinat

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan kesäuutuudet

Eri kirjoittajia:
Pitsilangat

Eri kirjoittajia:
Pitsineulekirjat

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Laamat kautta historian

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Marjut Katajala:
Virolaisia pitsikirjoja

Eeva Saviranta:
Tampereen lammasmarkkinat

Mari Virtanen:
Arska Kehruulammas

Tiina Ristimäki:
Evelyn A. Clark: Knitting Lace Triangles

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.