Lankamaailma Nordian uutuudet

Marks & Kattens Linen

Pellava on niitä materiaaleja, joita kierrän kuin kissa kuumaa puuroa. Toisaalta materiaali kiinnostaa, toisaalta pohdin, onko se sittenkään miellyttävää neulottavaa. Nyt sain testattavaksi Marks & Kattensin Lin-lankaa, 100 % pellavaa.

Vyyhdillä lanka näyttää kauniilta, se kiiltää hieman ja tuntuu yllättävän pehmoiselta. Lanka on sileää ja liukasta, joten keriminen on helppoa. Neuloessa lanka tuntuu joustamattomalta ja karhealta aivan kuten oletin pellavan tuntuvankin. Neulominen ei ole varsinaisesti epämiellyttävää eikä lankaa tarvitse kiskoa. Suositelluilla 3 mm puikoilla neulepinnasta ei edes tule kovin tiivistä, mikä tuntuu sopivan langan luonteeseen.

Lin sopii hyvin kesäneuleisiin ja yksinkertaisiin pitsi- ja palmikkoneuleisiin, neuletakiksi tai huiviksi. Voisin myös ajatella neulovani siitä tiskirättejä tai liinoja. Aivan alusta alkaen lanka tuntui kuitenkin kutsuvan virkkuukoukkua ja siitä voisikin virkata kesähatun tai -myssyn.

Pesussa mallitilkku pehmenee hieman, mutta ei venähdä eikä päästä väriä. Voisin kuvitella, että Lin-neule käyttäytyy pidemmän päälle kuin muutkin pellavaiset tekstiilit: pehmenee ja paranee.

Langan tiedot

100 % pellavaa
50 g = 125 m
Puikkosuositus: 3 mm
Tiheys: 22 s ja 35 krs = 10 cm
Konepesu 40 astetta

Rosarios4 Bio Bamboo Print

Rosarioksen uutuuslanka Bio Bamboo Print on sataprosenttinen bambulanka. Lankaa on yllättävän helppo neuloa, vaikka se on puuvillan tapaan joustamatonta. Ainoa ongelma neuloessa oli langan halkeilu. Teräväkärkiset puikot yrittivät toistamiseen lävistää langan sen löyhän kierteen vuoksi. Lanka tuntuu painavalta ja sitä onkin 100 gramman kerällä vain 175 metriä. Yhdestä kerästä riittää kuitenkin hyvin kapeaan pikkuhuiviin. Isompia neuleita tästä langasta tehtäessä kannattaa ottaa huomioon valmiin neuleen paino ja tästä aiheutuva mahdollinen venyminen.

Neulottaessa lanka tuntuu käteen vilpoiselta, tässä on siis hyvä kesälanka! Myös valmis neule on mukavan tuntuinen ihoa vasten. Lankaa valmistetaan sekä nimellä Bio Bamboo Print, jonka värikartassa on 12 moniväristä vaihtoehtoa. Lisäks löytyy Bio Bamboo -niminen Printin yksivärinen sukulainen. Yksivärisen version värikartta on hieman laajempi, siitä löytyy 15 vaihtoehtoa. Uutuuslangaksi vaihtoehtoja on siis mukavan paljon!

Testikerässäni oli useampi solmu, joissa lanka oli kokonaan katki. Kysellessäni muilta lankaa testanneilta tästä, kuulin, että muillakin solmuja oli ollut liki jokaisessa kerässä, osassa montakin. Ottaen huomioon langan hinnan (liki 8 e / 100 g) mielestäni näin suuri määrä solmuja on liikaa.

Yhden kerän kokemuksella voin kuitenkin todeta pitäneeni langasta ja harkitsen sen ostamista myöhemmin. Toivottavasti solmut ovat langan tuotannossa vain alkukankeutta ja niiden määrä vähenee jatkossa.

Langan tiedot

100 % bambua
100 g = n. 175 m
Puikkosuositus: 4,5-5 mm
Tiheys: 27 s ja 32 krs = 10 cm
Käsinpesu

Rosarios4 Butterfly

Rosarios4 Butterfly on 100 % raakasilkkiä: se näyttää raakasilkiltä, se tuntuu raakasilkiltä ja se jopa tuoksuu raakasilkiltä. Yleensä silkistä tulee mieleen kaunis kiilto ja liukkaus, mutta raakasilkki on siitä poikkeus. Se on keittämätöntä silkkiä ja siinä on jäljellä serisiini, silkin toinen valkuaisaine fibroiinin lisäksi. Se on myös kovempaa eikä yhtä kestävää kuin keittty silkki.

Butterfly on rouheaa, rustiikkisen oloista lankaa, sen pinta on hieman nyppyinen ja se tuntuu mukavan pehmeältä ja houkuttelevalta. (Kovuus on suhteellista, kun puhutaan silkistä.) Langan kanssa suositellaan 4-5 mm puikkoja. Käsialani on yleensä hyvin lähellä annettua, joten valitsin testausta varten puikot puolivälistä eli 4,5 mm pitsi-Addit.

Neuletuntuma on varsin mukava eikä yllätä, lanka muistuttaa muita raakasilkkiä sisältäviä lankoja. Neule etenee sujuvasti eikä lanka tunnu liian joustamattomalta. Neulepinta on kaunista, tosin mallitilkun sileä osuus näyttää hieman homssuiselta, joten sileää neuletta varten vaihtaisin käytössä olleita pienemmät puikot ja pitsineuletta varten taas suuremmat. Lanka suorastaan huutaa pitsi- tai pintaneuleeksi, koska silmukat erottuvat neulepinnasta kauniisti, mutta palmikkoneulekin näyttäisi varmasti hyvältä. Aivan hennoimpiin pitsineuleisiin lanka ei paksuutensa vuoksi käy, mutta rennosti ylle kietaistaviin, mutta silti hieman ylellisiin neuleisiin se olisi omiaan.

Silkki on arkaa eikä pidä kuumasta, joten Butterfly-neule kannattaa pestä hellävaraisella pesuaineella alle 35-asteisessa vedessä. Pesussa mallitilkku päästi hieman väriä ja rentoutui, mutta ei venähtänyt.

Langan tiedot

100 % silkkiä
50 g = 150 m
Puikkosuositus: 4-5 mm
Tiheys: 22 s ja 29 krs = 10 cm
Käsinpesu

Viking Pure milk fiber

Viking of Norwayn uutuuslanka on täyttä maitokuitua. Lanka on riittoisaa (50 g = n. 165 m) ja yhdestä 50 gramman kerästä riittääkin helposti kapeaan suorakaidepitsihuiviin. Lanka on puuvillamaisen joustamatonta, mutta silti helppoa neuloa. Valmis neulepinta on pehmeää, ehkä hiukan liiankin pehmeää, jotta esimerkiksi langasta neulottu pitsi säilyttäisi muotonsa käytössä.

Värikartassa on yhteensä 16 väriä, joista osa on täysin yksivärisiä ja osa monivärisiä. Paria poikkeusta lukuun ottamatta värivaihtoehdot ovat hyvin vaaleita, selkeästi siis kesälangaksi suunniteltua. Itse kaipaisin mukaan myös voimakkaampia värejä.

Langan tiedot

100 % maitokuitua
50 g = n. 165 m
Puikkosuositus: 3 mm
Tiheys: 28 s = 10 cm
Pesu 30 asteessa

Teksti ja kuvat

Suvi Heikkilä - Rosarios4 Bio Bamboo Print, Viking Pure milk fiber

Lisää Suvista

Marjut Katajala - Marks & Kattens Linen, Rosarios4 Butterfly

Lisää Marjutista

Kiitokset

Lankamaailma Nordia

Ulla 02/09 - Artikkelit

Taija Elo:
Piikkopirran kesäuutuudet

Taija Elo:
Tuin turhat turinat

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan kesäuutuudet

Eri kirjoittajia:
Pitsilangat

Eri kirjoittajia:
Pitsineulekirjat

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Laamat kautta historian

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Marjut Katajala:
Virolaisia pitsikirjoja

Eeva Saviranta:
Tampereen lammasmarkkinat

Mari Virtanen:
Arska Kehruulammas

Tiina Ristimäki:
Evelyn A. Clark: Knitting Lace Triangles

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.