Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Madame Tricote Almina

Langan tietojen lisäksi vyötteeltä löytyy myös valmistajan antaman kehoitus ostaa kaikki suunniteltuun työhön tarvittavat langat kerralla, jotta saisi samaa värierää. Hyvä muistutus itse kullekin. Muuten vyötteen merkinnät voisivat joiltain osin olla kookkaampia, nippa nappa vielä näkee lukea, mutta uskon että useampi joutuu ottamaan lukulasit käteen, jotta saisi tiedoista selvää.

Langasta on saatavana 38 eri väriä, osa liukuvärjättyjä, osa pätkävärjättyjä.

Lanka on liukasta neuloa ja ainakin minun löysällä käsialallani, vaatii suositusta pienempää puikkoa. Lanka soveltuu selkeästi paremmin virkkaukseen kuin neulontaan, mutta tämäkin on makuasia. Hinta-laatusuhde tuntuu netin perusteella olevan ihan kohdallaan. Tästä langasta tulee ihania pikkuliinoja, kesäisiä lierihattuja tai yöpaidan pitsejä. Omiaan keveisiin malleihin.

Langan tiedot

100 % merseroitua puuvillaa
50 g = 169 m
Puikkosuositus: 2,5-3 mm
Tiheys: 27 s ja 40 krs = 10 cm
Konepestävä

Sirdar Juicy DK

Sirdarin Juicy DK on sileä ja pehmoinen lanka, jota on tuntumansa vuoksi miellyttävä neuloa. Terävillä puikoilla neulominen on kuitenkin vaivalloista, sillä langan kierre on löyhää ja sen monet säikeet hajoavat helposti. Vaikka lanka on jokseenkin liukasta, se on huomattavasti mukavampaa kuin esimerkiksi tavallinen merseroitu puuvilla. Langassa on 80% bambupohjaista viskoosia, ja loput puuvillaa. Aiemmat kokemukset viskoosilangoista eivät ole olleet näin myönteisiä. En myöskään ole suuri puuvillalankojen ystävä. Tästä langasta voisin kuitenkin hyvin kuvitella neulovani vaikkapa kevyen kesäpuseron tai lastenvaatteita. Langan pehmeys ja kevyt kiilto vievät ajatukset väistämättä aurinkoisiin kesäpäiviin.

Ihmetystä herätti langan nimi ”Juicy”, joka mielestäni sopisi kirkkaanvärisille ja kirjaville langoille. Juicy DK:n värikartta on kesälangoille tavanomaiseen tapaan kuitenkin hyvin haalea.

Kerän muotoa ylläpitää sisällä oleva vaahtomuovirinkula, jonka vuoksi kerää on hankala aloittaa sisältä. Kerä on kuitenkin jämäkkä, eikä sisällä olevan tuen vuoksi hajoa niin helposti, kuin monet muut liukkaat lankakerät. Langasta syntyneet neuleet voi pestä hellävaraisesti 40 asteessa.

Langan tiedot

80 % bambuperäistä viskoosia, 20 % puuvillaa
50 g = 95 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Konepestävä

Sirdar Snuggly Kisses Dk

Sirdarin Snuggly Kisses Dk on yksi maailman monista vauvalangoista. Keinokuituinen lanka on erittäin pehmeää, eikä se kutita lainkaan. Täyskeinokuituinen lanka tuntuu kuitenkin neulottaessa hieman muoviselta ja melko lämpimältä. Lankaa on helppo neuloa, mutta neuletta purkaessa yksittäiset säikeet saattavat tarttua hieman lankaan itseensä kiinni.

Lanka on helppohoitoista ja sen pitäisi kestää konepesua hyvin, ainakaan ensimmäisellä pesukerralla lanka ei näyttänyt kärsivän hienopesusta. Akryyliä hoitaessa tulee muistaa, että langan ominaisuudet kärsivät liian korkeista lämpötiloista, joten esimerkiksi silittäessä on oltava erittäin varovainen ja käytettävä matalaa lämpötilaa.

Langan värikartalla on seitsemän hempeää väriä, joista testattavana oli vaaleansininen. Lanka ei ole yksiväristä vaan hieman kirjavaa ja valmis neule onkin kevyesti raidallinen. Raitaväri on erittäin kaunis ja lopputulos muistuttaa herkkää akvarellimaalausta.

Langan tiedot

55 % nylonia, 45 % akryylia
50 g = 175 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Hienopesu 40 astetta

Sublime Baby Cotton Kapok DK

Sublimen uusi vauvalanka sisältää puuvillan lisäksi kapokkia. Mitä sitten on kapokki? Sitä saadaan kapokkipuusta, joka on trooppinen malvakasvien heimoon ja malvojen sukuun kuuluva puu. Kuitua saadaan puun siemenkodista – siementen ympärillä on nukkaista kuitua joka koostuu selluloosasta ja ligniinistä. Kuitu on onttoa, ilmavaa eikä ime itseensä vettä. Sitä on vaikea kehrätä ja sitä onkin lähinnä käytetty täyteaineena mm. peitoissa ja tyynyissä, eristeenä ja pelastusrenkaiden materiaalina. Kapokin kehräystä on kuitenkin tutkittu ja tarjolla on nykyään tekstiilikäyttöön kehrättyä kapokkia yksinään tai sekoitettuna muihin kuituihin. Testattu lanka on kapokki-puuvillasekoitus.

Lanka on todella miellyttävää neuloa, se on pehmeää, sopivan kierteistä ja se neuloutuu kauniisti. Puuvillan tapaan kuitenkin kaikki käsialan epätasaisuudet näkyvät siinä, eikä pesukaan paranna jälkeä. Lanka on konepestävää ja kestää 40 asteen hienopesua, mikä on lastenvaatteissa kätevää. Pehmeästä langasta neuloisi mielellään aikuinenkin itselleen kesävaatteen, mutta Sublimen tapaan vauvalangan värimaailma on vaalea. 12 värin lankakartassa mukana on pari voimakkaampaa väriä – tumma pinkki ja siniharmaa – muuten värimaailma on pastellista.

Lanka vaikuttaa kestävältä, mallitilkku kesti pienet hankaustestit ja parit pesukonepesut kiltisti, eikä neuletiheyskään muuttunut. Pesun jälkeen tilkku tuntui hieman kovalta, mutta pehmeni nopeasti käytössä. Kaiken kaikkiaan mukavan tuntuinen lanka, harmi vain värikarttaa. Pastellien ystävälle mainio lanka myös aikuiskäyttöön.

Langan tiedot

85 % puuvillaa, 15 % kapokkia
50 g = n. 116 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Hienopesu 40 astetta, hienopesu

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen - Sublime Baby Cotton Kapok DK

Lisää Niinasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen - Sirdar Juicy DK

Lisää Hanna-Kaisasta

Eeva Saviranta - Sirdar Snuggly Kisses Dk

Lisää Eevasta

Jaana Viittanen - Madame Tricote Almina

Lisää Jaanasta

Kiitokset

Tekstiiliteollisuus

Ulla 02/09 - Artikkelit

Taija Elo:
Piikkopirran kesäuutuudet

Taija Elo:
Tuin turhat turinat

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Novitan kesäuutuudet

Eri kirjoittajia:
Pitsilangat

Eri kirjoittajia:
Pitsineulekirjat

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Jussi Katajala:
Laamat kautta historian

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Marjut Katajala:
Virolaisia pitsikirjoja

Eeva Saviranta:
Tampereen lammasmarkkinat

Mari Virtanen:
Arska Kehruulammas

Tiina Ristimäki:
Evelyn A. Clark: Knitting Lace Triangles

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.