Ulla 01/15

Neuleen aloittaminen väliaikaisella aloituksella

Monet neuleohjeet kehottavat aloittamaan työn väliaikaisella aloituksella. Kun väliaikaisen aloituksen purkaa, jäävät työn aloitusreunan silmukat auki ja ovat valmiita joko poimittaviksi ja neulottaviksi tai silmukoitaviksi yhteen työn lopetusreunan kanssa.

Jos työssä käytetään sileää ja kiinteäkierteistä lankaa ja pintaneule on joko sileää neuletta tai muuta hyvin yksinkertaista neuletta, voi väliaikaisen aloituksen tehdä yksinkertaisimmillaan neulomalla. Luo haluamasi määrä silmukoita työn lankaa vastaavalla, mutta selkeästi eri värisellä langalla. Neulo muutama kerros sileää neuletta. Vaihda työhön työn varsinainen lanka ja neulo käyttämäsi ohjeen mukaan.

Neulottu väliaikainen aloitus puretaan leikkaamalla apulangalla neulottu osuus irti teräväkärkisillä käsityösaksilla.

Toinen tapa tehdä väliaikainen aloitus on virkkausaloitus. Virkkausaloituksen perusohje löytyy Ullasta 3/06. Perusohjeessa virkataan ensin ketjusilmukkaketju, josta sitten poimitaan silmukat puikolle. Silmukat voi kuitenkin virkata myös suoraan puikolle alla olevien kuvien mukaisesti.

Tee apulangalla vetosolmu ja poimi se virkkuukoukulle aloitussilmukaksi. Ota neulepuikko vasempaan käteesi ja vie lanka puikon ali. Koukkaa lanka virkkuukoukulle puikon yli ja vedä aloitussilmukan läpi kuin ketjusilmukoita virkaten. Vie työn lanka puikon kärjen edestä puikon ali ja koukkaa jälleen virkkuukoukulle puikon yli. Toista, kunnes puikolla on haluttu määrä apulangalla luotuja silmukoita. Virkkaa vielä muutaman silmukan mittainen ketjusilmukkaketju. Vedä apulangan pää viimeisen ketjusilmukan läpi, mutta älä kiristä tiukalle.

Tämä väliaikainen aloitus puretaan vetämällä apulangan pää takaisin viimeisestä ketjusilmukasta, jonka jälkeen aloitus purkautuu helposti langanpäästä vetämällä.

Vinkki! Virkkausaloituksen voi tehdä myös työn omalla langalla ja jatkaa suoraan neuloen tekemättä purettavaa ketjusilmukkaketjua. Näin työn luonti- ja päättelyreunoista saa saman näköiset. Jos vielä neuloessasi nostat joka kerroksen ensimmäisen silmukan neulomatta, saat saman vaikutelman työn jokaiseen reunaan.

Kolmas tapa tehdä väliaikainen aloitus on luoda silmukat samaan aikaan työn varsinaiselle puikolle ja odottamaan jäävän pyöröpuikon kaapelille.

Tee työn lankaan vetosolmu aloitussilmukaksi ja siirrä se puikolle. Pidä työn lankaa ja pyöröpuikon kaapelia käsissäsi niin kuin olisit aloittamassa tavallisen ristikkäin luomisen. Lanka menee etusormesi yli ja pyöröpuikon kaapeli jää peukalonhankaan. Vie puikon kärki pyöröpuikon kaapelin ali ja koukkaa lanka silmukaksi puikolle. Kaapelille jää toinen lankalenkki silmukaksi. Vie sitten puikon kärki pyöröpuikon kaapelin yli ja koukkaa puikolle toinen silmukka. Koukkaa silmukat vuorotellen pyöröpuikon kaapelin ali ja yli, kunnes sinulla on haluamasi määrä silmukoita.

Tätä väliaikaista aloitusta ei pureta. Kun on aika ottaa väliaikaisen aloituksen silmukat mukaan työhön, vie odottavat silmukat pyöröpuikon kärkeen ja aloita neulominen.

Väliaikaisiin aloituksiin on myös muita tekniikoita. Esimerkiksi Youtubesta löytyy paljon ohjevideoita hakusanoilla "Provisional Cast On".

Teksti ja kuvat

Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

Ulla 01/15 - Artikkelit

elinamo:
Pääasia on lämmin pää

Suvi Heikkilä:
Neulottu rakkaudella - Huiveja, pipoja, sukkia ja pikkuisen pitsiä

Reeta Huhtala:
Mustaa mustalla

Reeta Huhtala:
Paitasuunnittelijan tietopaketti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Koko vuoden käsineet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pieniä töppösiä, talvisaappaita ja terveyssandaaleja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eevi Kirjasniemi:
Puhiksen palsta

Mari Morko:
Stitch Maps – uudenlainen tapa tehdä neulekaavioita

Kristel Nyberg:
Väliaikaiset neuleen aloitukset

Eeva Saviranta:
Suomen kansan lapaslaatikolla

Eeva Saviranta:
Optista sukkataidetta

Useita kirjoittajia:
Kehruun muovinen nykyhetki

Useita kirjoittajia:
SVNY:n hallitus esittäytyy

Useita kirjoittajia:
Testissä täyttä alpakkaa ja kashmiria

Useita kirjoittajia:
Testissä villaisia uutuuksia

Useita kirjoittjaia:
Sekalaisia sekoitelankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.