Ulla 01/15

Mustaa mustalla

Synkät kuteet Pääkalloja, lepakoita, goottilaisia katedraaleja: Synkät kuteet on neulekirja heille, jotka viihtyvät synkkyydessä ja innostuvat makaaberista. Tekijäkaksikko Marjukka Vuorisalo ja Mila Duktig ovat selvästi tehneet esikoisestaan omannäköisensä neulekirjan. Kirjassa on laaja valikoima vaatteita ja asusteita miehille ja naisille, ja myös pimeyden lapset ja lemmikit saavat osansa. Kuvat ovat isoja ja tunnelmallisia, ja estetiikan vaatimusten (mustat vaatteet mustalla taustalla) asettamista haasteista huolimatta teknisesti onnistuneita. Kynttilänvalossa mallineuleiden tutkiminen ei kuitenkaan aivan onnistune.

Kirjaan on mahdutettu ruhtinaalliset 31 ohjetta, joista kymmenen on aikuisten vaatteita. Sivujen asettelu on kuitenkin mukavan ilmava, sillä ohjeet ovat usein hyvin suppeat. Kokoja vaatteissa on vain kolme: M, XL ja 3XL, ja muotoiluja tehdään minimaalisesti. Kaikki vaatteet neulotaan kappaleina alhaalta ylös. Myös suurimpaan osaan asusteita tulee sauma. Kaaviot ovat ohjeissa pääosassa ja ne ovat suurikokoisia, vaikkakin kaaviosymbolit voisivat olla selkeämpiä. Ohjeet on jaettu viiteen kategoriaan vaikeusasteen perusteella. Kirjassa ei ole lainkaan tekniikkaosuutta, vaan lukijan vastuulle jää etsiä tekniset ratkaisut mm. kirjoneuleiden toisinaan pitkiin langanjuoksuihin tai intarsianeuleena toteuttamiseen.

Synkissä kuteissa ei leikitä langoilla. Kaikki mallit on toteutettu Novitan kolmesta eripaksuisesta sukkalangasta: Nallesta, 7-veljeksestä ja Isoveljestä. Lankavalinnalla ei tarvitse kikkailla, kun kuvio puhuu puolestaan. Mustan ja valkoisen lisäksi selvitään muutamalla tehostevärillä.

Kirjan parasta antia ovat ehdottomasti vahva ja omaperäinen design ja tummanpuhuvasta elämänasenteesta sekä hieman myös vinksahtaneesta huumorista ammentavat kuviot, joita näppärä neuloja voi soveltaa vaikka mihin. Suppeat ohjeet ehkä kannustavatkin omien ratkaisujen löytämiseen ja soveltamiseen. Kirja on virkistävä poikkeus kaikkien suloisten ja ihanien neulekirjojen joukossa. Toivottavasti jatkoa seuraa.

Synkät kuteet – Musta neulekirja
Marjukka Vuorisalo ja Mila Duktig
Kustannusosakeyhtiö Moreeni 2014
ISBN: 978-952-254-205-2

Teksti

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 01/15 - Artikkelit

elinamo:
Pääasia on lämmin pää

Suvi Heikkilä:
Neulottu rakkaudella - Huiveja, pipoja, sukkia ja pikkuisen pitsiä

Reeta Huhtala:
Mustaa mustalla

Reeta Huhtala:
Paitasuunnittelijan tietopaketti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Koko vuoden käsineet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pieniä töppösiä, talvisaappaita ja terveyssandaaleja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eevi Kirjasniemi:
Puhiksen palsta

Mari Morko:
Stitch Maps – uudenlainen tapa tehdä neulekaavioita

Kristel Nyberg:
Väliaikaiset neuleen aloitukset

Eeva Saviranta:
Suomen kansan lapaslaatikolla

Eeva Saviranta:
Optista sukkataidetta

Useita kirjoittajia:
Kehruun muovinen nykyhetki

Useita kirjoittajia:
SVNY:n hallitus esittäytyy

Useita kirjoittajia:
Testissä täyttä alpakkaa ja kashmiria

Useita kirjoittajia:
Testissä villaisia uutuuksia

Useita kirjoittjaia:
Sekalaisia sekoitelankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.