Ulla 01/15

Sekalaisia sekoitelankoja

Cewec Salida

Salida on monivärinen ja sport-vahvuinen sukkalanka, jossa on kuusi säiettä.

Lanka on mukavan pehmeää ja sitä on mukava neuloa. Valmis neulepinta on pehmeää. Langan kierre on kohtuullisen napakka ja se ei aukea neulottaessa.

Värejä on tarjolla kymmenen. Kaipailisin myös yksiväristä vaihtoehtoa, mutta perussukkiin sopii myös tällainen monivärinen lanka. Mallitilkun neulominen oli sen verran mukava kokemus, että mieleni teki aloittaa sukat langasta saman tien. Tilkku säilytti muotonsa pesussa ja silmukat erottuvat hyvin.

Langan tiedot

75 % superwash-käsiteltyä villaa, 25 % polyamidia
150 g = 375 m
Puikkosuositus: 3–4 mm
Tiheys 22 s ja 30 krs = 10 cm
30 asteen pesu

Du Store Sterk

Sterk on miellyttävä sekoitus merinovillaa, alpakkaa ja nailonia. Testissä olleessa kerässä on kahta harmaan eri sävyä, joka tekee neulepinnasta mukavan elävän myös sileässä neuleessa. Neulepinnan eläväisyys yhdistettynä alpakan tuomaan lievään pörröisyyteen tarkoittaa kuitenkin sitä, että lanka on parhaiten edukseen yksinkertaisina pintoina.

Löyhäkäsialaisena sain suosituspuikkokoolla aikaan kauniisti laskeutuvaa neulepintaa, joka on omiaan esimerkiksi huiveihin. Itse valitsisin tiiviimpää pintaa vaativiin projekteihin suosiolla pienemmät puikot. Vaikka lanka ei pöllyä neuloessa, siinä on kuitenkin alpakalle ominaista pientä pörröisyyttä, joka tulee esiin etenkin pesun jälkeen. Silmukkatiheys ei erityisesti muuttunut pesun myötä, mutta tilkusta tuli sen jälkeen laskeutuvampi.

Tumman meleeratun harmaan lisäksi valmistajan värikartassa on noin 20 sävyä. Niiden joukossa on sekä meleerattuja että yksivärisiä sävyjä.

Langan tiedot

40 % alpakkaa, 40 % merinovillaa, 20 % nailonia
50 g = 137 m
Puikkosuositus: 3,5 mm
Tiheys: 22 s = 10 cm
30 asteen villapesu

Lamana Puno

Puno on saksalaisen, itselleni ennestään tuntemattoman lankatalo Lamanan tuote. Rakenteeltaan lanka on punosmainen. Rakenne tuo mieleeni Rowanin Lima-langan. Kuten Lima, Puno on alpakkasekoitelanka. Punossa sekoitussuhde on 60 % alpakkaa, loput merinovillaa.

Punosmaista rakennetta käytetään kenties joustavuuden lisäämiseksi alpakkalangoissa. Punossa se ainakin toimii, sillä lanka joustaa mukavasti eikä tunnu liian veltolta käsissä. Lisäksi punos on kohtalaisen tiivis, eikä lanka halkeillut neulottaessa.

Alpakkapitoiseksi langaksi Puno on varsin paksua. Tästä langasta neulottu pipo pitäisi vilukissankin taatusti lämpimänä. Langan paksuuden takia myös mallitilkku eteni nopeasti. Tilkun tiheydeksi tuli hieman suositustiheyttä löyhempi (14 s ja 20 krs = 10 cm). Silti neulepinta on mielestäni tarpeeksi tiheää esimerkiksi pipoon. Käsinpesulla ei ollut vaikutusta tiheyteen.

Puno ei ole samalla tavalla karvainen kuin monet alpakkalangat ja vaikuttaa tarpeeksi jämäkältä kulutuskestävyyttä vaativiin neuleisiin. Ehkä lanka sopisi kylmimmän talven neuletakiksi tai keväällä takin korvikkeeksi. Punon värikartta painottuu ruskean ja harmaan sävyihin, joten jokainen ei suosikkiväriään langasta löydä.

Langan tiedot

60 % alpakkaa, 40 % merinovillaa
50 g = 60 m
Puikkosuositus: 6–7 mm
Tiheys: 15 s ja 22 krs = 10 cm
Pesu kylmässä vedessä

Online Linie 364 Rubetta

En ole täyspuuvillalankojen ystävä, mutta Onlinen puuvillasekoitelanka Rubetta yllätti minut positiivisesti. Rubettassa on noin puolet villaa ja puolet puuvillaa, mutta lanka tuntuu neuloessa yhtä joustavalta kuin monet villalangat. Lanka koostuu kuudesta säikeestä, joista jokainen näyttää olevan sekoitus villaa ja puuvillaa. Koska väri ei ole tarttunut puuvillaan samalla tavalla kuin villaan, langan väritys on mielenkiintoinen.

Rubetta tuntuu sekä kerällä että neuloessa varsin pehmeältä. Halkeilevuuden takia lanka vaatisi kuitenkin tylppäkärkisemmät puikot kuin minulla oli käytössä. Neulepinta on kohtalaisen siistiä tilkussa, jonka tiheydeksi tuli 22 silmukkaa ja 30 kerrosta kymmenellä sentillä. Käsinpesussa tilkku venähti aavistuksen leveyssuunnassa. Mallitilkkuni tiheydellä Rubetta soveltuisi mielestäni hyvin kesäiseen jakkuun. Langan värikartassa on 16 perusväriä. Itse olen kiitollinen siitä, ettei värikartassa ole turhaan painotettu pastellisävyjä.

Langan tiedot

55 % villaa, 45 % puuvillaa
50 g = 130 m
Puikkosuositus: 4–4,5 mm
Tiheys: 19 s ja 26 krs = 10 cm
Hellävarainen konepesu 30 asteessa

Online Linie 365 Belva

Onlinen Belva on liukas ja kiiltävä puuvilla-polyamidisekoite. Tuntuma käteen on yllättävän muovimainen, johtuen kaiketi langan rakenteesta. Ilmeisesti täysin polyamidista tehdyn neuletuppilon sisällä on toinen, puuvillainen ja mattapintainen neuletuppilo. Tällaista rakennetta en muista aiemmin nähneeni.

Belva myydään 50 gramman kerillä ja värikartassa on kahdeksan haaleahkoa vaihtoehtoa. Kaikki värivaihtoehdot ovat hiukan vaihtelevia, mutta kuitenkin yksivärisiä. Beigen, harmaan ja rusehtavan lisäksi tarjolla on myös pari erilaista vihreää, punainen, pinkki ja sinivioletti. Aika kiva värikimara siis.

Neuloin mallitilkun 4 mm:n puikoilla. Tiheydeksi sain 20 silmukkaa ja 30 kerrosta kymmenellä sentillä. Vyötteen suositustiheys ja -puikkokoko tuntuvatkin varsin järkeviltä, sillä syntyvä neulos on peittävää, mutta silti laskeutuvaa. Mallitilkkuun mahtui kerältä yksi solmu, mikä on aina neulojan näkökulmasta pieni miinus näinkin vähäisen neulontamäärän aikana.

Belva sopinee erilaisiin juhlaviin huiveihin tai jakkuihin kiiltonsa puolesta. Erityisen lämpimiä neuleita tästä langasta lienee turha tehdä, mutta toisaalta langan kiilto ehkä muutenkin sopii paremmin juhlahetkiin monien suomalaisten mielestä.

Langan tiedot

64 % puuvillaa, 36 % polyamidia
50 g = n. 125 m
Puikkosuositus: 4–4,5 mm
Tiheys: 21 s ja 30 krs = 10 cm
Käsinpesu 30 asteessa

Svarta Fåret Starlight

Starlight on kimalteleva efektilanka, joka tuntuu käsissä karkealta. En herkkäihoisena voisi pitää tästä langasta neulottua neuletta ihoa vasten.

Langasta on tarjolla neljä kimaltelevaa värivaihtoehtoa. Testaamani musta-hopeinen sävy on valikoimasta ehkä klassisin.

Kokeilin aluksi pienempiä puikkoja, mutta lanka ei oikein taipunut niillä neulottavaksi, joten neuloin mallitilkun on 4,5 mm puikoilla. Tällaisesta langasta voisi tehdä vaikkapa pienen juhlalaukun. Neuleeseen ei kannata tehdä mitään erityistä pintaneuletta, koska silmukat eivät erotu kunnolla kimaltavassa langassa.

Lanka kesti hienopesun koneessa.

Langan tiedot

58 % lurexia, 42 % polyamidia
25 g = 140 m
Hellävarainen pesu 40 asteessa

Teksti ja kuvat

Cewec Salida ja Svarta Fåret Starlight:
Hanna Hovi

Lisää Hannasta

Du Store Sterk: Karoliina Härkönen-Clive

Lisää Karoliinasta

Lamana Puno ja Online Linie 364 Rubetta: Violet

Lisää Violetista

Online Linie 365 Belva: Suvi Heikkilä

Lisää Suvista

Ulla 01/15 - Artikkelit

elinamo:
Pääasia on lämmin pää

Suvi Heikkilä:
Neulottu rakkaudella - Huiveja, pipoja, sukkia ja pikkuisen pitsiä

Reeta Huhtala:
Mustaa mustalla

Reeta Huhtala:
Paitasuunnittelijan tietopaketti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Koko vuoden käsineet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pieniä töppösiä, talvisaappaita ja terveyssandaaleja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eevi Kirjasniemi:
Puhiksen palsta

Mari Morko:
Stitch Maps – uudenlainen tapa tehdä neulekaavioita

Kristel Nyberg:
Väliaikaiset neuleen aloitukset

Eeva Saviranta:
Suomen kansan lapaslaatikolla

Eeva Saviranta:
Optista sukkataidetta

Useita kirjoittajia:
Kehruun muovinen nykyhetki

Useita kirjoittajia:
SVNY:n hallitus esittäytyy

Useita kirjoittajia:
Testissä täyttä alpakkaa ja kashmiria

Useita kirjoittajia:
Testissä villaisia uutuuksia

Useita kirjoittjaia:
Sekalaisia sekoitelankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.