Ulla 01/15

Eva Trotzig & Erika Åberg: Neulottu rakkaudella - Huiveja, pipoja, sukkia ja pikkuisen pitsiä

Neulottu rakkaudella on kaunis neulekirja, jossa on monipuolinen kokoelma erilaisia neuleita. Lukijan oletetaan osaavan perusasiat eikä kirja sen vuoksi sovellukaan aivan vasta-alkajille. Alussa on johdannon lisäksi myös hiukan tunnelmointia, selostusta kirjassa käytettävästä materiaalista eli villasta ja neuleiden huolto- ja pesuohjeistusta. Kattavahkossa Ennen kuin aloitat -osiossa kerrotaan mm. puikkovalinnoista, langan jatkamisesta sekä päättelystä. Vaikka alkuteksteissä mainitaankin kirjassa käytettävän pelkästään villalankoja, on mukaan mahtunut ainakin yksi pellavalangasta neulottu huivi.

Neuleohjeita kirjassa on huikea määrä, liki neljäkymmentä. Mukaan mahtuu alaotsikon mukaisesti niin huiveja, pipoja, sukkia kuin helppoja pitsipintojakin ja myös lapasia ja muutama paitakin yksittäisten kaulurien, vauvan säärystimien ja rannekkeiden lisäksi. Kirjan kuvat ovat tunnelmallisia, mutta monin paikoin harmillisen epätarkkoja. Itse jäin kirjaan tutustuessani kaipaamaan tarkempia yksityiskohtaisia kuvia monista ohjeista. Hartiahuiviohjeen kuvituksesta toivoisi löytävänsä edes yhden kuvan, jossa huivi näkyy kokonaisuudessaan. Nyt esimerkiksi Snötorpin hartiahuivista on vain yksi kuva, joka keskittyy lähinnä mallin sylissä olevaan tulppaanikimppuun ja kädessä ovat rannekkeetkin ovat enemmän esillä kuin varsinainen huivi.

Sama epätarkkuus tuntuu jatkuvan myös itse ohjeisiin. Osassa ohjeista neuletiheys on ilmoitettu 5 cm:n leveydelle, osassa tutummin 10 cm:n leveydelle. Monissa ohjeissa ei ole ilmoitettu lainkaan valmiin neuleen mittoja. Esimerkiksi lapsen paidasta (Harmaa joustinneulepaita) mainitaan kooksi “7 vuodesta ylöspäin”. Toisaalta osalle hartiahuiveista koko on ilmoitettu tarkalleen. Mieluummin lukisin suoraan kirjasta tarkemmat mitat juuri paitoihin. Hartiahuivien osalta tietojen ei tarvitsisi olla niin tarkat, varsinkin jos ohje on sellainen, että huivista voi helposti neuloa haluamansa pituisen.

Kaiken kaikkiaan kirjasta jää hiukan pohtiva olo, kenelle tämä on tarkoitettu? Toisaalta ohjeet ovat sen verran haastavia ja epätarkkoja, että aivan aloittelija niistä ei selviydy. Toisaalta kokeneelle neulojalle itse mallit ovat kovin yksinkertaisia neulepinnoiltaan ja muotoiluiltaan. Ja koska erityisesti kokotiedot ovat hiukan puutteellisia, voi kokenut neuloja oikeastaan itse tehdä vastaavat neuleet niin sanotusti omasta päästään. Kirjaa hyödyntäessäkin kun käytännössä täytyy ensin ohjeista laskea tiheyden perusteella valmiin neuleen mitat, joten mikä estää tekemästä laskutoimitusta toisin päin? Kokonaisuutena kirja on kuitenkin kaunis ja melko monipuolinen, joten ehkäpä tällekin on yleisönsä.

Eva Trotzig & Erika Åberg: Neulottu rakkaudella - Huiveja, pipoja, sukkia ja pikkuisen pitsiä
Suomennos Virpi Vainikainen
Kustannus-Mäkelä Oy, 2014
ISBN: 978-951-883-604-2

Teksti

Suvi Heikkilä

Lisää Suvista

Ulla 01/15 - Artikkelit

elinamo:
Pääasia on lämmin pää

Suvi Heikkilä:
Neulottu rakkaudella - Huiveja, pipoja, sukkia ja pikkuisen pitsiä

Reeta Huhtala:
Mustaa mustalla

Reeta Huhtala:
Paitasuunnittelijan tietopaketti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Koko vuoden käsineet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pieniä töppösiä, talvisaappaita ja terveyssandaaleja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eevi Kirjasniemi:
Puhiksen palsta

Mari Morko:
Stitch Maps – uudenlainen tapa tehdä neulekaavioita

Kristel Nyberg:
Väliaikaiset neuleen aloitukset

Eeva Saviranta:
Suomen kansan lapaslaatikolla

Eeva Saviranta:
Optista sukkataidetta

Useita kirjoittajia:
Kehruun muovinen nykyhetki

Useita kirjoittajia:
SVNY:n hallitus esittäytyy

Useita kirjoittajia:
Testissä täyttä alpakkaa ja kashmiria

Useita kirjoittajia:
Testissä villaisia uutuuksia

Useita kirjoittjaia:
Sekalaisia sekoitelankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.