Ulla 01/15

Suomen kansan lapaslaatikolla

Perinteiset lapaset Anna-Karoliina Tetri on kirjoittanut kirjan Perinteiset lapaset suomalaisesta lapasperinteestä. Kirjaa on mahdotonta arvioida rinnastamatta sitä sekä baltialaisesta neuleperinteesta kirjoitettuihin kirjoihin että muihin suomalaista neuleperinnettä käsitelleisiin teoksiin. Näiden ilmestyminen ja neuleperinteen saattaminen nykyneulojien saataville Kansallismuseon arkistoista kuten myös kirjadivareiden hyllyjen perukoilta on arvokasta työtä. Myös suomalaisella neuleperinteellä on paikkansa yhä kansainvälistyvässä neuleharrastuksessa.

Nimensä mukaisesti Perinteiset lapaset käsittelee erityisesti lapasperinnettä. Mukana on neulottuja ja virkattuja lapasia ja kintaita sekä myös muutamat sormikkaat ja rannekkaat. Kirjassa mainitaan kinnasneulalla neulominen tekniikkana, mutta tätä varhaisempaa Suomessakin yleistä valmistustapaa ei kirjassa ohjeisteta.

Kirjan hurmaavaa antia ovat pienet palat kunkin neuleen ja ohjeen hirstoriasta. On hienoa, kuinka kirjassa nostetaan esille osakuntien tekemät kulttuuriperinteen keruuretket, samoin kuin muutamat jo unohduksiin painuneet suomalaiset käsityölehdet kuten Omin käsin. Itseäni myös viehättää vanhan neule- ja käsityösanaston kerääminen kirjaan. Kiinnostaisiko neuloa vikkelilapaset tai koristella lapasen reuna punaisella langalla ja linnunsilmin? Yksi kaunis malli on nykyaikaiseksi muokattu ohje Kansanavun hiihtolapasiin. On ilahduttavaa, että nyt itse nuorena neulojana pääsen tutustumaan näihin asioihin näin helposti.

Hienossa kirjassa, jossa on todella monipuolisesti kaikenlaisia lapasia, on vain vähän puutteita. Olisin kuitenkin kaivannut hieman siistimpää painojälkeä, sillä kauniiden lapasten koko sivun kokoiset kuvat vaikuttavat osittain hieman suttuisilta. Joidenkin kirjoneulelapasten kaavioiden värivalinnat ovat myös epäonnistuneita, sillä lapasen värejä uskollisesti seuraten on valittu kaksi tummaa sävyä, joiden erottaminen toisistaan etenkin talven heikossa valossa on työlästä. Mustavalkoiset kaaviot olisivat olleet helpompia lukea. Myös neuleohjeiden muoto hieman kummastuttaa. Ohjeet ovat ymmärrettäviä, mutta ohjeteksti tuntuu vieraalla tavalla rakennetulta.

Perinteiset lapaset
Anna-Karoliina Tetri
Moreeni
ISBN 978-952-254-203-8
1. painos 2014
Nidottu, 192 sivua

Teksti

Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Ulla 01/15 - Artikkelit

elinamo:
Pääasia on lämmin pää

Suvi Heikkilä:
Neulottu rakkaudella - Huiveja, pipoja, sukkia ja pikkuisen pitsiä

Reeta Huhtala:
Mustaa mustalla

Reeta Huhtala:
Paitasuunnittelijan tietopaketti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Koko vuoden käsineet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pieniä töppösiä, talvisaappaita ja terveyssandaaleja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eevi Kirjasniemi:
Puhiksen palsta

Mari Morko:
Stitch Maps – uudenlainen tapa tehdä neulekaavioita

Kristel Nyberg:
Väliaikaiset neuleen aloitukset

Eeva Saviranta:
Suomen kansan lapaslaatikolla

Eeva Saviranta:
Optista sukkataidetta

Useita kirjoittajia:
Kehruun muovinen nykyhetki

Useita kirjoittajia:
SVNY:n hallitus esittäytyy

Useita kirjoittajia:
Testissä täyttä alpakkaa ja kashmiria

Useita kirjoittajia:
Testissä villaisia uutuuksia

Useita kirjoittjaia:
Sekalaisia sekoitelankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.