Ulla 01/15

Testissä villaisia uutuuksia

Svarta Fåret Baby Merino

Svarta Fåret Baby Merino on 25 gramman pikkukerillä myytävä nelisäikeinen merinovillalanka. Langan profiili on pyöreä ja joustava. Lanka vaikuttaa hieman pulleammalta kuin juoksevuudeltaan vastaavat löyhäkierteisemmät langat.

Testattavana oli kaksi väriä, beige (22) ja limenvihreä (38). Beige on ilmeisesti valkaisemattomaan lankaan värjätty ja siksi kevyesti meleerattu. Se on myös hieman karkeampi kuin vihreä. Värikartassa on vauvalangan pakolliset pastellisävyt, mutta myös mukavasti perusvärejä ja muutama eri harmaa, yhteensä 24 sävyä.

Baby Merino ei ole pehmein kohtaamani merinovillalanka, mutta se luistaa puikoilla mukavasti, ei halkeile ja tuottaa mukavan tasaisen neulepinnan. Valmistajan ohjeet langalle ovat enimmäkseen lastenvaatteille, mutta lanka olisi edukseen varmasti myös vaikka palmikkokuvioita sisältävissä asusteissa. Pikkukerät houkuttelevat värileikittelyyn.

Langan tiedot

100 % superwash-käsiteltyä merinovillaa
25 g = 100 m
Puikkosuositus: 3 mm
Tiheys: 28 s = 10 cm
Konepestävä

The Uncommon Thread: Uncommon Everyday

The Uncommon Thread, tai TUT kuten yrityksen lankoihin ihastuneet neulojat nimen yleensä lyhentävät, on pieni iso-britannialainen artesaaniyritys. Yritys värjää lankoja käsin ja pyrkii tarjoamaan laadukkaita tuotteita. Tavanomaisten lankapohjien lisäksi TUT pyrkii pitämään valikoimissaan myös Brittein saarien paikallisten lammasrotujen ja paikallisten lampaiden villoista kehrättyjä lankoja. Nämä langat kehrätään pienten tuottajien villoista pienissä kehräämöissä.

Uncommon Everyday ei ole näitä mainittuja pienrotujen lankoja, vaan laadukas superwash-käsitellystä merinovillasta koostuva ohuen sukkalangan paksuinen lanka. Nelisäikeinen lanka on kehrätty tiukalle kierteelle, joka sopii erityisesti merinolle. Langassa on kaunis himmeä kiilto ja paljon joustoa. Langan joustavuuden vuoksi kannattaa puikkokoko valita erityisen huolella ja pestä neulottu mallitilkku, jotta lopullisen neuleen pinta olisi halutunlainen.

Uncommon Everyday on nimensä mukaisesti jokapäiväiseen käyttöön tarkoitettu lanka. Langasta voi neuloa käytännössä mitä tahansa ja se on siihen riittävän pehmeää. Tosin sukissa pehmoinen lanka ei välttämättä ole kestävimmillään.

Käsinvärjättyjen artesaanilankojen tapaan Uncommon Everyday -lankaa kannattaa kerralla varata riittävästi koko neuleeseen, sillä täysin samanlaisia vyyhtejä voi olla vaikea löytää jälkikäteen. Vähintään vyyhtien vaihtumiskohta kannattaa raidoittaa kahdella vyyhdillä muutaman kerroksen välein hieman pidemmältä matkalta. Tällä tavoin välttyy yllätyksiltä värjäyserien vaihtuessa.

Värikartta on monipuolinen ja laaja. Värien määrää on vaikea arvioida, sillä lankoihin tulee jatkuvasti uusia värejä ja samalla jotkut vanhemmat värit poistuvat. Arvioitu väri Tea Smoked on klassisen vaaleanpunertava ja hillitysti vaihteleva, mutta TUTin värikartassa on myös kirkkaampia ja vahvempia värejä. Yksi artesaanivärjäreiden neulojille tuoma ilo onkin nimenomaan vaihtelevat värikartat. Niiden ei tarvitse pelata varman päälle, jotta kutakin väriä myytäisiin suuri erä.

Langan tiedot

100 % superwash-käsiteltyä merinovillaa
100 g = 400 m

The Uncommon Thread: Everyday Sport

The Uncommon Threadin toinen arvioitava lanka on Everyday Sport, joka muistuttaa suuresti Uncommon Everyday -lankaa. Everyday Sport korvaa valikoimissa aiemmin olleen Merino Sport -langan ja on nimensä mukaisesti sport-vahvuista. Näiden kahden langan oleellisin ero on hienoinen ero paksuudessa: Uncommon Everyday langan vyyhdissä on noin 400 metriä kun Uncommon Sportin vyyhdissä on 300 metriä.

Sport-vahvuinen lanka on nelisäikeinen ja joustava merinovillalanka. Joustavasta merinosta on helppo neuloa kivoja asusteita ja vaatteita, sillä ne ovat pehmeitä ja säilyttävät ryhtinsä. Mallitilkku rentoutui pestessä, joten suosittelen huolellisuutta mallitilkun kanssa ennen kokonaisen neuleen neulomista.

Uncommon Sport, kuten Uncommon Everyday, on saatavilla TUTin koko värikartan väreissä. Jos siis haluaa vaikkapa pipon hieman sormikkaita paksummasta langasta, voi näistä kahdesta lankalaadusta koota väreiltään yhdenmukaisen asustesetin. Lanka soveltuu hyvin myös neulepaitoihin ja -takkeihin. M-koon neuleeseen kuluu noin 400 grammaa lankaa.

Everyday Sport on joutuisasti neulottava ja soljuvan tuntuinen lanka, jota on ilo neuloa. Langassa on potentiaalia päätyä yhdeksi uudeksi suosikkivalinnakseni nimenomaan tyyliteltyihin ja yksinkertaisiin neuleisiin, joissa hieman elävä käsinvärjätty lanka on omiaan.

Langan tiedot

100 % superwash-käsiteltyä merinovillaa
100 g = 300 m

Tukuwool Fingering

Tukuwool on hieno esimerkki rohkeudesta tehdä uutta Suomessa. Erilaiset pienten tuottajien artesaanilangat ovat internetin myötä löytäneet laajemman yleisön, kuin paikallisen pienen käsityöpuodin asiakaskunnan. Nykyään langan alkuperä ja tarina on tärkeä osa langan imagoa ja neulomiskokemusta. Tukuwool tarjoaa suomalaisuutta trendikkäästi, mutta sopivan hillitysti.

Lanka on nimetty kansainvälisesti tutummalla langan paksuutta kuvaavalla nimellä Fingering. Erityisesti englanninkielistä neulemediaa seuraavalle nimi kertoo, että langan paksuus vastaa ohuita sukkalankoja, kuten esimerkiksi Regiaa tai Novitan Pikkusiskoa. Lanka on paksuutensa puolesta monikäyttöinen, sillä ohuesta langasta neulotut neuleet sopivat arjessa hyvin sisäkäyttöön. Myös Suomen kesät ovat usein niin viileitä, että villainen ohut neule on monina iltoina sopiva vaatetus.

Tukuwool on karstalankaa, toisin kuin useimmat kaupoista saatavat langat. Karstalanka on luonteeltaan hieman pörröisempää ja ilmavampaa kuin sileät kampalangat, mutta samalla myös kevyempää ja peittävämpää. Neulottu mallitilkku on kauniisti laskeutuva, mutta ei kuitenkaan liian reikäinen. Neuloessa lanka oli karstalangoille tyypilliseen tapaan hieman tahmean oloinen, eivätkä pudonneet silmukat karanneet. Langan juoksevuus yhdistettynä karstalangan peittävyyteen tarkoittaa, että yhden kerän pitäisi riittää tavanomaiseen lapaspariin tai pipoon.

Tukuwoolia saa tällä hetkellä yhdeksässä värissä suoraan valmistajalta ja monista pienistä lankakaupoista. Värikartassa on muutaman luonnonvärisen sävyn lisäksi kauniita ja ajankohtaisia sävyjä. Toivottavasti lanka menestyy, sillä siinä itseäni miellyttävä suomalainen imago kohtaa käyttökelpoisen ja monipuolisen villalangan.

Langan tiedot

100 % suomalaista lampaanvillaa
50 g = 195 m
Käsinpesu

Teksti ja kuvat

Svarta Fåret Baby Merino: Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Tukuwool Fingering, TUT Uncommon Everyday ja Everyday Sport: Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Ulla 01/15 - Artikkelit

elinamo:
Pääasia on lämmin pää

Suvi Heikkilä:
Neulottu rakkaudella - Huiveja, pipoja, sukkia ja pikkuisen pitsiä

Reeta Huhtala:
Mustaa mustalla

Reeta Huhtala:
Paitasuunnittelijan tietopaketti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Koko vuoden käsineet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pieniä töppösiä, talvisaappaita ja terveyssandaaleja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eevi Kirjasniemi:
Puhiksen palsta

Mari Morko:
Stitch Maps – uudenlainen tapa tehdä neulekaavioita

Kristel Nyberg:
Väliaikaiset neuleen aloitukset

Eeva Saviranta:
Suomen kansan lapaslaatikolla

Eeva Saviranta:
Optista sukkataidetta

Useita kirjoittajia:
Kehruun muovinen nykyhetki

Useita kirjoittajia:
SVNY:n hallitus esittäytyy

Useita kirjoittajia:
Testissä täyttä alpakkaa ja kashmiria

Useita kirjoittajia:
Testissä villaisia uutuuksia

Useita kirjoittjaia:
Sekalaisia sekoitelankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.