Ulla 01/15

Paitasuunnittelijan tietopaketti

Saumatonta neulontaa esittelee nimensä mukaan erilaisia ratkaisuja saumattoman neuleen suunnitteluun, valmiin ohjeen muokkaamiseen saumattomaksi sekä muutamia huolella valittuja ohjeita, jotka soveltavat esiteltyjä tekniikoita. Kirja on suunnattu aloittelevalle ja miksei kokeneemmallekin suunnittelijalle, joka on kiinnostunut kuvioneuleiden sovittamisesta vaatteisiin.

Kirja sisältää ohjeet niin ylhäältä kuin alhaalta aloitettaviin puseroihin ja takkeihin sekä useita erilaisia hiharatkaisuja. Edustettuna ovat raglan- ja kaarrokemuotoilu, lepakkohihat sekä istutetut hihat, jotka ovat ainoa poikkeus saumattomuuteen. Suunnitteluun opastetaan alkaen omista mitoista ja mallitilkusta. Lisäksi kirjassa pureudutaan kuvioiden neulomiseen selittämällä muun muassa miten kaavioita luetaan ja mitä kuvion asemoinnissa tulee ottaa huomioon. Kirjassa käsitellään erillisissä luvuissa pitsi-, palmikko-, pintaneulepaitojen ja -takkien suunnittelussa erityisesti huomioitavia asioita, kuten muotoilujen sijoittamista kuvion suhteen.

Kirja on ulkoasultaan kaksijakoinen. Alun tekniikkaosuus on hyvin tiivis tietopaketti. Kuvat ja kaaviot ovat pieniä ja informatiivisia ja teksti on pientä. Neuleohjeet sen sijaan on taitettu väljemmin hieman suuremmalla fontilla, mikä lisää luettavuutta. Tässä osiossa myös kuvat ovat edustavampia ja tuovat hyvin esiin yksivärisistä langoista toteutettujen mallineuleiden yksityiskohtia.

Kirjan yhdeksän valmista ohjetta valaisevat erilaisten muotoilu- ja asemointitekniikoiden käyttöä ja toimivat mainiona johdatuksena oman neuleen suunnitteluun. Osa englanninkielisen painoksen asusteista on tosin jätetty pois suomennoksesta. Kokoja ohjeissa on vähintään kuusi. Kirjan on suomentanut Ullastakin tuttu neulesuunnittelija Kristel Nyberg, jonka jäljiltä tekstin kieli on sujuvaa ja neulealan termistö kohdallaan. Uskon, että tämän kirjan avulla huolellinen harrastaja pääsee oman suunnittelun alkuun ja välttää yleisimmät karikot.

Simona Merchant-Dest ja Faina Goberstein: Saumatonta neulontaa, Uudet tekniikat käyttöön
Englanninkielinen alkuteos The Art of Seamless Knitting
Suomennos Kristel Nyberg
Minerva kustannus Oy, 2014
ISBN 978-952-312-031-0

Teksti ja kuvat

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 01/15 - Artikkelit

elinamo:
Pääasia on lämmin pää

Suvi Heikkilä:
Neulottu rakkaudella - Huiveja, pipoja, sukkia ja pikkuisen pitsiä

Reeta Huhtala:
Mustaa mustalla

Reeta Huhtala:
Paitasuunnittelijan tietopaketti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Koko vuoden käsineet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pieniä töppösiä, talvisaappaita ja terveyssandaaleja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eevi Kirjasniemi:
Puhiksen palsta

Mari Morko:
Stitch Maps – uudenlainen tapa tehdä neulekaavioita

Kristel Nyberg:
Väliaikaiset neuleen aloitukset

Eeva Saviranta:
Suomen kansan lapaslaatikolla

Eeva Saviranta:
Optista sukkataidetta

Useita kirjoittajia:
Kehruun muovinen nykyhetki

Useita kirjoittajia:
SVNY:n hallitus esittäytyy

Useita kirjoittajia:
Testissä täyttä alpakkaa ja kashmiria

Useita kirjoittajia:
Testissä villaisia uutuuksia

Useita kirjoittjaia:
Sekalaisia sekoitelankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.