Ulla 01/15

Koko vuoden käsineet

Käsineitä kesästä talveen ei juuri sykähdytä ensi silmäyksellä. Kompaktin kokoisen kirjan kansikuva on kollaasi eri vuodenajoista. Sen perusteella kirja vaikuttaa melko tavanomaiselta tapaukselta neulekirjojen genressä. Kirjan sisältö on kuitenkin pintavilkaisua kiinnostavampi. Ohjeet on jaoteltu kolmeen osaan: kevääseen ja kesään, syksyyn sekä talveen. Tekniikkaosio on sijoitettu kirjan alkuun ja muun muassa magic loop -tekniikka tulee lukijalle tutuksi.

Koska talvet ovat käsineiden kulta-aikaa, on ymmärrettävää että talviosuudessa ohjeita on eniten. Talveen on sijoitettu enimmäkseen kirjoneulelapasia ja syksyyn palmikoilla tai kirjoneuleella koristeltuja kämmekkäitä. Kevään ja kesän osioon on koottu hieman sirompia kämmekkäitä, joista löytyy muun muassa pitsiä ja raitaa. Jos esimerkiksi suunnittelet juhannushäitä, kannattaa muistella viime vuoden juhannussäätä ja neuloa itselleen silkkiset Elisabet-pitsikämmekkäät.

Ohjeet ovat lyhyitä, minkä ansiosta ohjesivut miellyttävät silmää. Ohjeiden lyhyys tarkoittaa kuitenkin sitä, että aivan kaikkea ei väännetä rautalangasta. Testasin kirjan kirjoneulelapasohjetta, jossa toisen käden lapasta varten kehotetaan seuraamaan kaavioita vasemmalta oikealle, mutta ei muistuteta tekemään kärkikavennuksia kuten ensimmäisessä lapasessa. Hajamielinen tai aloitteleva neuloja saattaa tässä tapauksessa päätyä tekemään lapaset, joiden kärkikavennukset poikkeavat toisistaan.

Ruutupiirrokset ovat selkeitä ja riittävän suuria, mutta vain osaan piirroksista on merkitty kerrosnumerot. Silmukoita ei ole numeroitu lainkaan. Tämä vaikeuttaa etenkin suurimpien ruutupiirrosten seuraamista. Kirjassa käytetty fontti on helppolukuista ja kirjan graafinen ilme miellyttää ainakin arvioijaa. Kirjan ulkoasu on leikkisä ja värikäs muttei kuitenkaan sekava. Ilmeestä vastaava graafinen muotoilija ja kuvittaja Sofia Brolin onkin ansainnut oman pienen esittelynsä kirjan lopussa, jossa myös itse kirjailijat esittäytyvät muutamalla sanalla.

Clara Falk & Kamilla Svanlund: Käsineitä kesästä talveen
Suomennos: Lotta Lipsanen
ISBN 978-951-23-5787-1
Karisto Oy, 2014

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 01/15 - Artikkelit

elinamo:
Pääasia on lämmin pää

Suvi Heikkilä:
Neulottu rakkaudella - Huiveja, pipoja, sukkia ja pikkuisen pitsiä

Reeta Huhtala:
Mustaa mustalla

Reeta Huhtala:
Paitasuunnittelijan tietopaketti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Koko vuoden käsineet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pieniä töppösiä, talvisaappaita ja terveyssandaaleja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eevi Kirjasniemi:
Puhiksen palsta

Mari Morko:
Stitch Maps – uudenlainen tapa tehdä neulekaavioita

Kristel Nyberg:
Väliaikaiset neuleen aloitukset

Eeva Saviranta:
Suomen kansan lapaslaatikolla

Eeva Saviranta:
Optista sukkataidetta

Useita kirjoittajia:
Kehruun muovinen nykyhetki

Useita kirjoittajia:
SVNY:n hallitus esittäytyy

Useita kirjoittajia:
Testissä täyttä alpakkaa ja kashmiria

Useita kirjoittajia:
Testissä villaisia uutuuksia

Useita kirjoittjaia:
Sekalaisia sekoitelankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.