Ulla 01/15

Testissä täyttä alpakkaa ja kashmiria

Lamana Cusco

Lamana Cusco on kerällä silkkisen tuntuinen, pehmeä täysalpakkalanka. Värikartassa on 30 vaihtoehtoa, joista muutamat ovat monivärisiä.

Neuloessa Cusco tuntuu pehmeältä ja melko liukkaalta. Lanka ei ole erityisen joustavaa, mikä oli alpakkalangalta odotettavissa. Neulepinnassa on tuskin yhtään pörröisyyttä ja silmukat erottuvat toisistaan selvästi. Muuten testattavana olleesta tummanharmaasta sävystä olisikin ollut hyvin vaikea laskea tiheyttä.

Ennen pesua mallitilkun tiheys vastasi suositustiheyttä, mutta käsinpesun jälkeen silmukkatiheys oli 20 silmukkaa kymmenellä sentillä. Tällä tiheydellä neulepinta on melko laskeutuvaa, mutta silti tarpeeksi peittävää esimerkiksi puseroon. Itse tekisin Cuscosta mieluiten hieman suuremmilla puikoilla kaulaliinan.

Langan tiedot

100 % alpakkaa
50 g = 85 m
Puikkosuositus: 4–5 mm
Tiheys: 21 s ja 28 krs = 10 cm
Pesu kylmässä vedessä

Lamana Cusi

Lamana Cusi on mohairmaisen pörröinen täysalpakkalanka. Langan kolmesta säikeestä kaksi on kerrattu keskenään tiukemmin ja kolmas säie on löyhemmällä kierteellä näiden ympärillä. Tiukan ja löysän yhdistelmä tekee langasta lujan mutta pöyheän. Kerällä ja langalla on kaunis halo, jonka vuoksi kerää on melkein pakko silitellä. Värikartassa on 16 kaunista väriä, niin utuisia harmaita kuin herkullisen voimakkaita murrettuja sävyjä. Testattavana oli sävy numero viisi, hopeanharmaa.

Langan hankaluudet liittyvät yleisiin pörröisen langan ongelmiin. En löytänyt kerän sisältä langanpäätä ja kerän päältä neulottaessa lanka takertuu hieman hankalasti itseensä. Samoin neuloessa ja purkaessa langan tahmeus hidastaa hommaa verrattuna sileän langan neulomiseen. Langasta myös irtoaa jonkin verran karvaa.

Mallitilkussa päädyin hieman ohjetiheyttä väljempään tiheyteen 3,5 mm puikolla, enkä tekisi neuloksesta ainakaan yhtään suositustiheyttä tiukempaa. Tälläkin tiheydellä pörröisyys täyttää silmukoiden välit, mutta neulos jää silti hieman läpikuultavaksi ja pehmeäksi. Lanka voisi olla edukseen esimerkiksi pitsisessä kaulurissa hieman suuremmilla puikoilla neulottuna. M-kokoisen paidan menekiksi vyöte ilmoittaa 250 grammaa.

Langan tiedot

100 % alpakkaa
50 g = 225 m
Puikkosuositus: 3–4 mm
Tiheys: 22 s ja 30 krs = 10 cm
Käsinpesu

Lamana Piura

Lamana Piura on kaunis alpakkainen pitsilanka, jonka värikartassa on 16 herkullista väriä eteerisistä pastelleista voimakkaisiin murrettuihin väreihin. Testattavana oli silkinharmaa väri numero kolme. Lanka on kaksisäikeistä ja hieman karvaista. Kädessä se tuntuu alpakkaisen pehmeältä ja liukkaalta.

2,5 mm puikoilla neulottu mallitilkku on suositustiheyttä harvempi, 28 silmukkaa kymmenellä sentillä. Mallitilkun pinta jäi kastelusta huolimatta hieman epätasaiseksi. Sileään pintaan ohuemmat puikot ja suositustiheys varmasti sopivatkin, mutta lanka lienee edukseen erityisesti pitsineuleessa suuremmilla puikoilla neulottuna. Mallitilkku on neuloksena hyvin pehmeä ja laskeutuva, ja Piurasta saa varmasti aikaan upeita huiveja ja puseroita. Jos langan ohuus hirvittää, voisi sitä kokeilla neuloa kaksinkertaisena. Saattaisin kokeilla sitä myös neulekoneella

Langan tiedot

100 % alpakkaa
50 g = 400 m
Puikkosuositus: 2–4 mm
Tiheys: 36 s ja 52 krs = 10 cm
Käsinpesu

Viking Eco-Alpaca

Eco-Alpaca on täysalpakkalanka, jonka yleisilme on pyöreän ilmava. Lankaa on miellyttävää neuloa sen kierteen takia, joka ei ole liian tiukka eikä liian löyhä. Lanka ei tunnu neuloessa halkeilevan, vaikka säikeet hieman erkaantuivatkin toisistaan silmukoita luodessa.

Lanka ei pöllyä neuloessa, toisin kuin jotkut muut täysalpakkalangat joita olen kokeillut. Pesun jälkeen neulepinta tuntuu kuitenkin rentoutuvan sen verran, että pientä nöyhtääntymistä on havaittavissa. Koska lanka on paksua alpakkaa, se tuntuu olevan omiaan esimerkiksi lämpimiin hattuihin ja muihin asusteisiin, joihin ei kohdistu paljoa hankausta.

Valmistajan lankakartassa on 19 sävyä.

Langan tiedot

100 % luomualpakkaa
100 g = 125 m
Puikkosuositus: 5–6 mm
Tiheys: 14 s = 10 cm
Käsinpesu

Cardiff Cashmere

Cardiffin kashmirlanka on sitä mitä väittääkin, täyttä kashmiria! Tämä kashmirvuohesta peräisin oleva materiaali yhdistetään yleensä ylelliseen pehmeyteen. Aiemmin olin neulonut vain 10 prosenttia tai 20 prosenttia kashmiria sisältäviä lankoja. Täyskashmir paljastui neulottaessa toki varsin pehmeäksi, mutta neuletuntumaltaan kuitenkin aika samanlaiseksi kuin hieno merinovilla.

Lanka on mukavan joustavaa, mutta halkeilee herkästi. Lisäksi langanpään löytäminen kerän sisältä vei hetken jos toisenkin. Epäilen tämän johtuvan siitä, että lanka takertuu itseensä herkästi. Joillain puikoilla myös liukkauden puute saattaisi muodostua ongelmaksi, mutta ainakin hiilikuituisilla pyöröpuikoilla lanka liukui sujuvasti.

Mallitilkkua päätellessäni huomasin, että langan saa poikki melkein vahingossa. Lanka siis tuskin soveltuisi hyvin kestävyyttä vaativiin neuleisiin. Parhaiten kashmirin pehmeyttä voisi ehkä arvostaa kaulurissa tai kämmekkäissä.

Mallitilkkuni tiheys oli 24 silmukkaa ja 38 kerrosta kymmenellä sentillä. Käsinpesu muutti hieman kerrostiheyttä, ja pesun jälkeen tilkussani oli 36 kerrosta kymmenellä sentillä. Silminhavaittavaa muutosta mallitilkussa ei kuitenkaan näkynyt. Jos mahdollista, lanka tuntui vielä pehmeämmältä pesun jälkeen.

Langan tiedot

100 % kashmiria
25 g = 112 m
Puikkosuositus: 3,5–4,5 mm
Käsinpesu 30 asteessa

Teksti ja kuvat

Viking Eco Alpaca: Karoliina Härkönen-Clive

Lisää Karoliinasta

Lamana Cusco ja Cardiff Kashmir: Violet

Lisää Violetista

Lamana Cusi ja Lamana Piura: Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 01/15 - Artikkelit

elinamo:
Pääasia on lämmin pää

Suvi Heikkilä:
Neulottu rakkaudella - Huiveja, pipoja, sukkia ja pikkuisen pitsiä

Reeta Huhtala:
Mustaa mustalla

Reeta Huhtala:
Paitasuunnittelijan tietopaketti

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Koko vuoden käsineet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pieniä töppösiä, talvisaappaita ja terveyssandaaleja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eevi Kirjasniemi:
Puhiksen palsta

Mari Morko:
Stitch Maps – uudenlainen tapa tehdä neulekaavioita

Kristel Nyberg:
Väliaikaiset neuleen aloitukset

Eeva Saviranta:
Suomen kansan lapaslaatikolla

Eeva Saviranta:
Optista sukkataidetta

Useita kirjoittajia:
Kehruun muovinen nykyhetki

Useita kirjoittajia:
SVNY:n hallitus esittäytyy

Useita kirjoittajia:
Testissä täyttä alpakkaa ja kashmiria

Useita kirjoittajia:
Testissä villaisia uutuuksia

Useita kirjoittjaia:
Sekalaisia sekoitelankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.